"אם הממשלה לא תהיה מסוגלת לקבל החלטה מיידית בעניין הפיצוי המגיע לחקלאים בעקבות הפשרת קרקע חקלאית, לא תהיה כל ברירה אחרת אלא לאמץ את מסקנות מילגרום כלשונן". כך אמר היום (ה') שר החקלאות, שלום שמחון, במסגרת יום עיון "התנועה הקיבוצית בעקבות בג"ץ הקרקעות", שערך "גלובס ייזום".
שמחון הדגיש, שהוא מסכים עם ההנחה לפיה התרסה נגד החלטת בג"ץ לא תעזור, ולכן יש להגיע כמה שיותר מהר להסכמה, שהיא עדיפה בכל מקרה על הוראות המעבר, שקיים חשש שלא ישונו במשך שנים.
"ההנהגה החקלאית חייבת לגלות פרגמטיות, ולקבל את דו"ח מילגרום כלשונו", אמר שמחון, אחרת ייווצר מצב, לפיו ההחלטה התקפה היחידה לפיה ניתן יהיה לפעול תהיה החלטה מספר 1 של מועצת מקרקעי ישראל, הקובעת, שהקרקע חוזרת למדינה בעת שינוי הייעוד. זאת, בשעה שהבעייתיות של החלטה זו ידועה לכל.
לדברי שמחון, חילוקי הדעות היחידים שיש לו עם החלטת מילגרום היא הפיצוי הנמוך שהיא מציעה במסגרת החלטה 727 (10% במרכז הארץ) ובאשר לגובה דמי ההיוון שמתבקשים החקלאים לשלם. עוד אמר, כי לדעתו דמי ההיוון צריכים להיות נמוכים יותר, 66% מערך הקרקע, לעומת 91% שמציע מילגרום.
עוד אמר שלום, שהממשלה חייבת לתמוך בהחלטה 737, מאחר והיא היחידה שיכולה להזרים דם חדש ליישובים החקלאים ההולכים ומזדקנים. באשר להחלטה 717 (נדל"ן מניב), אמר שמחון, שגם בג"ץ לא מצא לנכון לשלול אותה לחלוטין. באשר לתופעת השימושים החורגים בקרקע חקלאית במושבים ובקיבוצים אמר שמחון, שלהערכתו התופעה לא תיעלם ולכן יש למצוא דרך להסדירה.
שר המשפטים, מאיר שטרית, הודיע, שלדעתו ניתן היה להגיע להסכמה בממשלה לפני החלטת בג"ץ, והביע תמיהה על כך שבג"ץ החליט להזדרז ולפסוק את פסיקתו למרות שידע על התנהלות המגעים בין שר החקלאות לבין שר האוצר. עוד אמר שטרית, שהוא מאמין שצריך להפסיק את שיווק הקרקעות במרכז הארץ, ולהתעמק בשיווק בגליל ובנגב. שטרית אמר עוד, שהוא מתנגד לכך שהחקלאים יהפכו ליזמים, מאחר ולדעתו הקרקע שייכת למדינה והיא בעלת הזכות היחידה לשינוי הייעוד.
שטרית הדגיש, שעל פי המצב הנוכחי, שינוי הייעוד בארץ הוא תוצאה של יכולתו של היזם להפעיל לחץ על גורמי התכנון, תופעה שהיא שלילית מיסודה. עוד אמר שטרית, שהוא תומך במדיניות של קביעת מחיר ריצפה ומחיר תיקרה לקרקע, וזאת כדי שלא יקרה מצב שבו חקלאים ימסרו את אדמתם בלי לקבל כלום. שטרית הדגיש, שיחד עם זאת הוא מתנגד למדיניות של פיצוי בעקבות שינוי ייעוד לחקלאים, כפי שקבע בג"ץ, גם לגבי בדק וגם לגבי פי גלילות.
באשר להחלטה 737, המאפשרת הרחבת יישובים חקלאים, אמר שטרית שהוא תומך בה בתנאי שחלק מהכסף המתקבל בעת שיווק הקרקע יועבר למועצה האזורית, שתשתמש בו למטרת השוואת תשתיות בין החלק החדש לחלק הישן ביישוב.
באשר לשימושים החורגים הודיע שטרית, שלדעתו יש להילחם בתופעה בכל תוקף, להפעיל את החוק ולהרוס את הבנייה עם ראשיתה. "כיום אין פתרון הגיוני לתופעה" אומר שטרית, "ולכן צריך לדאוג להסדרחדשותה במקביל לאכיפה תקיפה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.