לא כדאי להטמין את הראש בחו"ל

השקעות נדל"ן בחו"ל אחרי הרפורמה - כל האפשרויות: מסע בין סינגפור לספרד

רה-ארגון של מבנה ההשקעות בנדל"ן בחו"ל לאור הרפורמה הינו צו השעה. כולם עוסקים בכך. הרפורמה במיסוי נדל"ן תעבור ב-1.1.03, כנראה ללא עיכובים, ומכאן דחיפות העניין.

בטור זה נתייחס בשבועות הקרובים באפשרויות להחזקת השקעות נדל"ן בחו"ל אחרי הרפורמה. במסגרת הסקירה נכסה מספר אפשרויות תכנון מס להחזקת נדל"ן בחו"ל.

בסוף סדרת הרשימות נביא טבלה מסכמת של אפשרויות תכנון המס והמלצות שלנו.

כעקרון, דרכי ההשקעה בנדל"ן בחו"ל כבסיס לתכנון מס מתפתחות ומשתנות כל העת. לפני כחודש סקרנו את עקרונות המיסוי של השקעות בחו"ל אחרי הרפורמה, לפי הגישה הנאיבית, קרי, בידי מי שלא נוקט תכנון מס כלשהו! בסדרת כתבות זו, להבדיל מהקודמת, ננסה לעסוק בסקירת מספר תכנוני מס מקובלים.

נציין, כי ברשויות המס פתוחים כיום להסדרים ליברליים ביחס למשיכת רווחים מעסקאות נדל"ן בחו"ל עד סוף שנה זו - 31.12.02. כך לדוגמא ניתן לסכם בימים אלו על הגירה של חברה הולנדית בשליטת בעלי מניותיה בישראל, מהולנד מקום מושבה הנוכחי לישראל. על הגירה זו ניתן לקבל אישור של רשויות המס. אישור כזה יחסוך את הניכוי במקור 5% בהולנד תמורת תשלום 1.8% בישראל בלבד (אם כי כל מקרה יידון לגופו). אישור כזה ייתן חסינות מפני ביקורת לחברה ההולנדית על רווחים בחו"ל טרם הגירתה לישראל.

אישור נוסף שניתן להשיג הינו ביחס לוויתור על תכנון מס עתידי, יצירת מבנה נאיבי, שבו ישתלם מס רק בעת משיכת רווחים לישראל, ולא על בסיס מיסוי רעיוני.

הכנסה פסיבית מנדל"ן בחו"ל - תיאור הבעיה: לפי סעיף 75ב לפקודה, רווחים מהשקעות נדל"ן בחו"ל יכולים להיחשב כהכנסה פסיבית. כך הדבר במיוחד במזרח אירופה, אנגליה ומקומות אחרים, בהם נכסי ההשקעה מניבים תשואה פסיבית. יותר מכך, על מנת לזכות בפטור ממס במדינות מסוימות, כמו U.K, על המשקיע שם חל איסור כי השקעתו תחשב השקעה עסקית. מצב עניינים זה יוצר שרשרת חברות בחו"ל שבעלי מניותיהם ישראלים.

לפי החוק יש חבות מס על רווחים בחו"ל שלא שולם עליהם מס של 20% לפחות. יוצא, איפוא, כי כל בעל השקעה בחו"ל צריך לבדוק עצמו ולהכין עצמו ל-1.1.03. יותר מכך, גם הסתרת ההחזקה בנאמנות או במניות למוכ"ז איננו מהווה הגנה לפי החוק והינו יותר בבחינת הטמנת הראש בחול (או בחו"ל).

"שומר מסך" - "שומר מסך" אנו מכנים את חובת תשלום המס על דרך ניכוי במדינה הזרה, לפיה יימנע מיסוי חברות זרות-נשלטות (חנ"ז או CFC). שיטת שומר המסך מתבססת על חובת ניכוי במקור הקיים במדינה פלונית עם חלוקת הדיבידנד ולא על ניכוי בפועל מאותה מדינה. ניכוי זה יוצר חבות מס אפס בישראל.

"תסמונת סינגפור" - "המסלול הסינגפורי" נותן פטור על דיבידנד שיתקבל בישראל מחברה תושבת סינגפור. יתרונו בכך שהוא גובר על הוראות המיסוי החדשות שנכללות ברפורמה החל מ-1.1.03. משמע, גם אם יתקבל דיבידנד בישראל וגם אם ייוחס לבעל מניות ישראלי מכוח סעיף 75ב (C.F.C) וטרם שהתקבל. משמע, הוראת הפטור באמנה עם סינגפור גוברת על הוראות פקודת מס הכנסה ביחס למיסוי דיבידנד שנצמח בחו"ל, או הוראות ה-C.F.C.

אולם אליה וקוץ בה. מבירור שערך מומחה המס הידוע אהוד שוסטק עולים הממצאים הבאים: בניגוד לפרסומים בעיתונים המקצועיים והיומיים, לפיהם תכנון מס להשקעות בחו"ל דרך סינגפור הינו תכנון מס נקי ולגיטימי, בכוונתנו להפנות תשומת לב של בעלי השקעות נדל"ן בחו"ל למספר בעיות במסלול השקעה סינגפורי. חסרון ראשון הינו העדר מהות אמיתית במושב החברה בסינגפור. על מנת שיהיה תוכן אמיתי, נדרש כי החברה, עובדיה ונכסיה יהיו ממוקמים כולם או חלקם בסינגפור. בד"כ, כאשר הבחינה היא ביחס למהות, קשה לראות כיצד ממקמים בעלי מניות בישראל, להם השקעות נדל"ן באירופה לדוגמא, את משרדי חברת ההחזקות בסינגפור.

חסרון אחר של המסלול הסינגפורי הינו בעצם חוסר בהירות המיסוי שם. מומחה המס שוסטק מציין עוד, כי אמנם בסינגפור עבר חוק, לפיו דיבידנד שנתקבל שם או רווחי הון פטורים החל משנת 2003, אך לא ברור כיצד יחולו הוראות אלו על רווחים שמקורם קודם שנת 2003, וקיימת סכנת מיסוי בסינגפור של מעל 20% מס. המלצתנו, לאור אזהרת שוסטק כאמור, הינה לבקש אישור מראש בסינגפור. ללא אישור מראש של רשויות המס שם, לא מומלץ לייסד חברת ביניים סינגפורית.

"פלמנקו ספרדי" - כשיטת הפלמנקו הספרדי יכונה על-ידנו שיטת "שומר מסך" שתיושם בחברה ספרדית פטורת מס. בשיטה זו, חברת החזקות ספרדית תחזיק בחברה אירופאית אחרת (ב'), שהינה בעלת מקרקעין באירופה או בעולם. רצוי שחברה ב' תמצא באזור נקי ממס, אך לא נקודה זו הינה יסוד לרשימה זו. חברה ספרדית בעלת רווחי דיבידנד או רווחי הון שמקורם בנדל"ן מחוץ לספרד, תקבל אישור על פטור ממס בספרד. בעת חלוקת הדיבידנד תחויב בניכוי במקור ב-25% אם בעלת המניות הינה חברת shore off המצויה ב-Taxhaven.

יוצא, כי אם בעלי מניות ישראלים (רצוי יחידים) יחזיקו לדוגמא בחברת BVI, שתחזיק בחברה ספרדית (Spa), אשר תחזיק בחברה הולנדית BVI, בעלת נדל"ן באנגליה למשל, במבנה כאמור מכירת נדל"ן פטורה ממס באנגליה, ותהיה פטורה ממס בישראל בשל שיטת "שומר המסך" בחברה הספרדית. בשבוע הבא נבקר בלוקסמבורג, גרמניה ואוסטריה ואף במספר אתרים בינ"ל נוספים, כיד הדמיון הטובה עלינו.