מה שהקפיץ את סמי שמעון

סמי שמעון, באמצעות פרקליטו יעקב נאמן, שלח לראש הממשלה אריאל שרון מכתב חריף באופן מיוחד נגד מינהל מקרקעי ישראל * האם פקידי המינהל באמת מתעללים בו?

מה שמכתב בוטה אחד של עו"ד יעקב נאמן יכול לעשות במינהל מקרקעי ישראל עבור לקוחו סמי שמעון:

במינהל יש עכשיו עירנות מיוחדת לעסקיו של שמעון.

חודש וחצי לפני שעו"ד נאמן התמנה כמתווך קואליציוני מטעם ראש הממשלה אריאל שרון - במלחמת השבוע שעבר על הישרדות ממשלת האחדות - כתב נאמן מכתב המאיים בתביעות אישיות נגד עובדים במינהל מקרקעי ישראל, ושלח עותק לראש הממשלה אריאל שרון, הממונה על המינהל. גם המנכ"ל אביגדור יצחקי קיבל עותק אישי, גם מנהל המינהל יעקב אפרתי, ואפילו מבקר המדינה אליעזר גולדברג.

נאמן מייצג את יכין-חקל של סמי שמעון. וכך מזהיר עו"ד נאמן את ירון ביבי, מנהל מחוז תל אביב במינהל:

"יודגש בזאת, כי מרשתי רואה במינהל ובכל מי שטיפל בבקשה כאחראיים לכל הנזקים שנגרמו לה, ובכלל זה אובדן תשלומי דמי שכירות במשך מחצית השנה האחרונה...". יש גם מחיר: בחצי השנה הפסידה יכין-חקל, לדברי עו"ד נאמן, דמי שכירות פוטנציאלים בסך 300 אלף דולר.

אם לא די באזהרה האישית, הרי בסיום המכתב הבהיר נאמן, לשעבר גם מנכ"ל וגם שר במשרד האוצר בממשלת ישראל: "נודה על קבלת התייחסותכם הדחופה לבקשתנו הנ"ל בתוך 14 ימים. במידה ולא תעשו כן תאלץ מרשתי למצות את זכויותיה העומדות לה על פי כל דין ולתבוע את המינהל ואת כל מי שטיפל בבקשה באופן אישי, בגין כל הנזקים שנגרמו לה..".

עילת המכתב היא חלקה בת 1,400 דונם של יכין-חקל, סמוך לקרית עתידים, קרקע שייעודה חקלאי, שטחי פרדסים, שנקנו כפרדסים, כששמעון הכריז על נאמנותו ומסירותו לעיבוד אדמת ארץ ישראל.

בגלל מצב משק המים וקיצוץ במכסות המים, אומר עו"ד נאמן, יכין-חקל "רואה חובה לעצמה להקטין ככל שניתן את נזקיה אשר נגרמו ממדיניות ממשלת ישראל". במקביל לייבוש הפרדסים הכפוי, אומר נאמן, "יכין- חקל נענתה ליוזמת חברת דן, לעשות בנכס שימוש זמני אחר". יכין-חקל מבקשת לייחד שטח של כ-50 דונם לחניון לילה עבור אוטובוסים של חברת דן. לדברי נאמן, החניון כשימוש חריג נשען על תקדימים אחרים, למשל כמו במתחם הרכבת בבני-ברק, "ואינו סותר את תנאי הסכם החכירה".

"ביום 21 בפברואר 2002", כותב נאמן, "נועדה הנהלת יכין-חקל בעניין הנדון עם יעקב אפרתי, מנהל המינהל.

מנהל המינהל התייחס בחיוב לבקשה והציע להנהלת יכין-חקל כי המשך הטיפול בקבלת אישור המינהל ייעשה באמצעות מנהל מחוז תל-אביב...". כלומר, הבכיר מכל במינהל "התייחס בחיוב" ושלח את העניין ל"המשך טיפול".

אלא שמנהל המחוז, ירון ביבי, שהנושא נבדק אצלו, לא אישר את הבקשה.

המינהל מוסר בתגובה: "מנהל המינהל אינו מוצא לנכון לפנות ליועץ המשפטי לממשלה במקרים בהם מואשמים פקידי המינהל בבירוקרטיה, גרימת נזקים וכיוצא בזה. במקרים בהם מוגשת תביעה אישית נגד פקיד מינהל ניתנת לו הגנה משפטית ראויה.

"בקשת החברה להשתמש בשטח למטרה שאינה עיבוד חקלאי נוגדת מפורשות את מטרת חוזה החכירה ותנאיו ואינה נסמכת על החלטות המועצה. המינהל אינו רשאי לאשר את בקשת החברה היות והחוזה עימה מקנה לה את הזכות לעשות בקרקע שימוש חקלאי בלבד.

"החלטות מועצת מקרקעי ישראל, שהיו בתוקף בעת קבלת מכתבו של מר שמעון וביטולן על ידי הבג"ץ לא איפשרו כל שימוש חורג בקרקע לחברות לעיבוד חקלאי.

"מנהל המינהל לא נתן היתר לשימוש חורג בשטחים חקלאיים בחניונים ו/או כמחסני ערובה במתחם שמורת הרכבת למחזיקים חקלאיים, ועל כן לא ידוע לנו על מחלוקת בינו למנהל המחוז".

שמעון קנה את יכין-חקל ב-1991 מהסוכנות וההסתדרות ב-10 מיליון דולר, לקח עליו את חובותיה ב-50 מיליון דולר וקיבל 14 אלף דונם פרדסים, רובם באיזור המרכז ובמיקומים מצוינים לשינויי ייעוד. שמעון מעריך את שווי יכין-חקל ב-200-180 מיליון דולר.

עיסקת שמעון-יכין-חקל היא אבן דרך בתולדות הפרטת "מותגים ציוניים". היא נעשתה כאשר שר השיכון ויו"ר מועצת המינהל דאז, אריק שרון, הרים את דגל הפשרת הקרקע החקלאית לצורך קליטת עלייה. שמעון קלט את המסר. הוא אמנם הצהיר בזמנו שהוא בא לציון לעשות חקלאות, אבל אין ספק שהוא קנה את יכין-חקל כדי להפשיר לפחות חלק מאדמותיה. הוא פעל בתחילת העשור הקודם על יסוד ההנחה הנכונה, שמתקרבת תקופת שפע בנדל"ן.

לשמעון יש כמה פרויקטים גדולים של הפשרה, ומעניין לבחון האם המינהל באמת מכשיל במכוון את שמעון, או מתייחס אליו באופן ענייני.

פרויקט קריאו (סאיטקס), משרדים משולבים בקוטג'ים, בבית אריזה בתל מונד בפתחת נחל פולג, נפל בגלל התנגדות החברה להגנת הטבע ועיריית נתניה. גם המינהל התנגד בתחילה לתוכנית. עו"ד דובי ויסגלס, כיום ראש לשכתו של שרון, עשה מאמצי שכנוע עבור לקוחו שמעון. מנהל המינהל דאז, מירון חומש, שינה את דעתו והסכים לחתום על התוכנית, למרות שהקרקע מוגדרת בתמ"א כשטח נוף כפרי פתוח.

סוף הפרויקט: השופט אשר גרוניס, מביהמ"ש המחוזי בת"א, מתח ביקורת חסרת תקדים בחריפותה על הוועדה המקומית חוף השרון, והאשים אותה בשיתוף פעולה פסול עם יזמים, בניגוד לחוקי התכנון והבנייה.

בפרויקט אחר שמעון דווקא הצליח יחסית. מדובר במפעל פריכוז בהוד השרון, מחוז שליטתו של ראש המועצה עזרא בנימיני (כיום יו"ר קק"ל). שמעון העביר תוכנית שינוי ייעוד של בית אריזה ומפעל המיצים, ל-40 אלף מ"ר מסחר והיי-טק. המינהל הסכים ושמעון צלח את ועדות התכנון. כיום המגרש המושבח מוצע למכירה, בין היתר על ידי בני גאון, ידידו ושותפו של שמעון בחברת "גאון אחזקות". בינתיים אין קונה.

מול קניון איילון, המינהל בעצמו מקדם תוכנית ענק: מיליון מ"ר משרדים ומסחר. בין מחזיקי האדמה הגדולים מצויים יכין-חקל עם 200 דונם, ומושב כפר מל"ל, שם יש נחלה למשפחת ראש הממשלה, גם כן עם 200 דונם של המושב. בפרויקט הזה שמעון לא יכול להתלונן על אפליה לרעה מצד המינהל. שמעון לא פעל רק באמצעות יכין-חקל, אלא גם באופן פרטי. בחודש אפריל 1992 הוא הקים את חברת "קאש אנד קארי שרותי מזון". הוא רצה אדמה באיזור נתניה, להקמת פרויקט מסחרי של כ-40 אלף מ"ר. שמעון התקבל אז במינהל בזריזות וזכה לכבוד מיוחד: החלטה ספציפית לפטור ממכרז, שהתקבלה בעניינו במועצת מקרקעי ישראל.

ערב הבחירות לפני 10 שנים, חתם שרון על החלטת מועצה מספר 532 (החלטה אחת לפני ההחלטה ההיסטורית 533), שזה נוסחה: "המועצה מקדמת בברכה את הודעת חברת קאש אנד קארי שרותי מזון בע"מ על רצונה להשקיע בארץ בפרויקטים חדשניים בהיקפים של למעלה מ-60 מיליון דולר. בקשות החברה להקצאות קרקע ללא מכרז יידונו בוועדה לפטור לגבי כל פרויקט ופרויקט שיבוקש ע"י החברה, מתוך גישה חיובית ובתנאים המיוחדים שיתחייבו מן האופי המיוחד של כל פרויקט. ההקצאות ייעשו בתשלום מלא ע"פ שומת השמאי הממשלתי.

"הוועדה תדון בבקשות על סמך המלצות שיצורפו לבקשה בכל מקרה ומקרה, של מרכז ההשקעות או של משרד התעשייה והמסחר. ההמלצות יכללו גם התייחסות לגבי גודל השטח ומיקומו. החלטה זו מוגבלת לתקופה של שנתיים, מתוך הנחה שבתקופה זו תכנס החברה להשקעות בישראל בהיקף מלא".

שמעון, עם הצהרה על "גישה חיובית" מצד שרון, לקח הלוואה מבנק הפועלים וחתם על חוזה פיתוח עם המינהל באפריל 1994, ימים ספורים לפני סוף מגבלת השנתיים שבהחלטה. האדמה שמדובר בה היא בשטח 33.5 דונם, ליד הפרויקט של איקאה.

חוזה הפיתוח והפטור הוארכו פעם אחר פעם, למרות ששמעון לא בנה את הפרויקט ולא השקיע את מלוא הסכום עליו הצהיר. נמסר מטעמו, כי עד היום השקיע כ-17 מיליון דולר, כולל רכישת המגרש. מאז הרכישה לפני 10 שנים, שמעון השקיע בחפירה ודיפון המגרש. "גאון אחזקות", בה שותפים שמעון ובני גאון, מנסה לאחרונה לרכוש את פרויקט איקאה, הסמוך למגרש של קאש אנד קארי.

לפני כמה שבועות, לקראת פקיעת חוזה הפיתוח הלא ממומש הרביעי של שמעון, נערך דיון בהנהלת המינהל בעניין זה, והוחלט להעבירו לוועדת הפטור ממכרז.

בוועדה כזו אפשר להיות מאוד דקדקניים עם שמעון ולומר לו: "אנחנו לא חייבים לך 'גישה חיובית', כי לא עמדת במלוא תנאי החלטת מועצה 532". מצד שני, אם המכתב של עו"ד נאמן הפחיד את הפקידים, הם ימצאו ביתר קלות סיבות טובות להאריך את הסכם הפיתוח לעוד שנתיים ואולי לעוד שנתיים, עד ששמעון יבנה את הפרויקט.