צו עשה מחייב את המינהל לחתום על עסקת השבת קרקע למרות התנגדות הסוכנות

המדובר בעיסקת הפשרת קרקע של מושב נחם, החתום על חוזה משולש

שופט בית משפט השלום בירושלים, ראובן שמיע, נתן תוקף לצו עשה תקדימי, המחייב את מינהל מקרקעי ישראל לחתום על עסקת השבת קרקע עם מושב נחם, למרות התנגדות הסוכנות.

עוד קבע בית המשפט, שההסכמה בין הצדדים לא תפגע בטענותיהם בתביעת הסוכנות נגד המינהל המונחת בפני בג"ץ, התובעת להכיר בחוזה המשולש. חוזה זה מחייב את המינהל להעביר לסוכנות 4% מהתקבולים המתקבלים עבור שינוי ייעוד קרקע חקלאית לבנייה.

מינהל מקרקעי ישראל יזם עיסקת השבת קרקע עם המושב ב-1996.

במסגרת העיסקה התבקש המושב להעביר למינהל חלקת קרקע בשטח 100 דונם, לשם הקמת איזור תעשייה. מושב נחם והמינהל חתמו על העיסקה במסגרת החלטה 727, המאפשרת למושב להשיב קרקע למינהל בתמורה ל-27% משווייה לאחר שינוי הייעוד. שווי הקרקע המושבת נקבע ל-1.7 מיליון שקל.

בעקבות בג"ץ הקרקעות, שאפשר לבצע עסקאות עד לאמצע מאי 2002 בלבד, הזמין המינהל את המושב לחתום על העיסקה, אך חזר בו ברגע האחרון בטענה שהסוכנות, החתומה על ההסכם המשולש, אינה מוכנה לאשר אותה. במקביל הודיעה הסוכנות, שתהיה מוכנה לאשר את העיסקה בתנאי שהמושב יתחייב להעביר לה את הכספים המגיעים לה, ולצרף התחייבות לפיה הוא מוותר על זכותו לתבוע את הכסף בחזרה.

המושב סרב לתנאי זה, ובאמצעות עו"ד משה באדר פנה לבית המשפט, בדרישה לחייב את המינהל לחתום על העיסקה, למרות התנגדות הסוכנות. בית המשפט קיבל את הדרישה, והוציא צו עשה זמני באמצע מאי 2002. צו זה קיבל עתה תוקף.

יצוין, שתביעת הסוכנות נגד המינהל להכיר בחוזה המשולש נדונה בפני שר המשפטים לשעבר, משה ניסים, שלא הצליח להשיג הסכמה בין הצדדים. לטענת המינהל, תוקף החוזה פג עם תום תקופת הביסוס, ולכן המדינה אינה חייבת להעביר לסוכנות את חלקה בחוזה. עתה מונחת התביעה שוב בפני הבג"ץ. (בש"א 6961/02).