מנכ"ל המינהל מאשר בכנסת גילויי "גלובס": שרון התערב בהחלטה 755

להלן חלק מהתכתובות בפרשה; פנייתו של שרון לאפרתי בנושא הנחלות במושבים, היוותה הפרה לכאורה של הנחיות מבקר המדינה

מנכ"ל מינהל מקרקעי ישראל, יעקב אפרתי, מאשר, כי ראש הממשלה, אריאל שרון, התקשר אליו בטלפון והינחה אותו להביא למועצת מקרקעי ישראל נוסח לתיקון החלטה מספר 755.

נוסח זה גובש בשיתוף שר החקלאות דאז שלום שמחון, והוא מאפשר, בניגוד להחלטת המועצה הקיימת, לבעלי נחלות במושבים לבצע עסקאות השכרות ושותפויות בעסקים החורגים שלהם בחלקה א' של הנחלה.

בכך אישר אפרתי את הפרסום בענין ב"גלובס" לפני חודשיים. הדברים נאמרו בסיומה של סדרת שאלות חוזרות ונשנות מצד חברי הוועדה לביקורת המדינה ומבקר המדינה, אליעזר גולדברג, בדיון היום (ב'), שיזמה חברת הכנסת זהבה גלאון, בשאלת ניגוד העניינים של שרון בנושאי קרקע חקלאית.

שרון לא הגיע לדיון בנימוק, שהוועדה אינה הפורום לברר טענות כלפיו בנושא ניגוד עניינים. לדבריו, "הסדר הטוב וההוראות המפורשות בכללים אלו מחייבים, כי מבקר המדינה יבדוק טענה זו תחילה, ואין מקום לכך שטענה זו תתברר תחילה ע"י הוועדה הנכבדה, שלה לא נמסרו סמכויות בדיקה".

גולדברג אמר בוועדה: "אחרי שקראתי את הכתבה ב'גלובס', ביקשתי לקבל ממנכ"ל המינהל מידע ופרטים ולומר מיהם הגורמים יוזמי השינוי. קבלתי מאפרתי תשובה שלא ענתה לשאלה לגבי יוזמי השינוי.

"זה היה מכתב קצר במשפטים טלגרפיים, שבו צוין, כי היתה ישיבה לאחר מכן אצל מנכ"ל משרד ראש הממשלה ב-10.9. ביקשתי את פרוטוקול הישיבה הזו, אבל עד היום לא קיבלתי אותו. אני במצב שבו עלי להמשיך ולברר, והיום אני יכול לומר ששמעתי דברים נוספים מאפרתי, והצורך לבירור עומד בעינו".

במהלך הדיון חשף המבקר גולדברג קטעי מכתבים בינו לבין שרון. התכתבות זו החלה לאור תחקיר "גלובס" מדצמבר 2001 על נחלת משפחת שרון בכפר מל"ל, בה נחשף, כי ראש הממשלה רשום באופן אישי במינהל כבעל זכויות בחלקה בת 5-4 דונם בנחלה בכפר מל"ל, בשם נעוריו - אריאל שינרמן.

בעקבות הכתבה, הודיע גולדברג לשרון, כי הוא כפוף לכללי ניגוד עניינים בתחום הקרקע החקלאית והקצאות מים לחקלאות. שרון השיב לגולדברג בטענה, כי אין לראותו כבעל ענין אישי פרטני בתחום הקרקע החקלאית, אלא רק כאחד מתוך מגזר.

גולדברג השיב לו, אינו מקבל את עמדתו והודיע לו סופית, כי כללי ניגוד העניינים חלים עליו. גולדברג הוסיף, כי שרון לא פנה מעולם למבקר המדינה כדי לקבל היתר, בפרוצדורה הקבועה בחוק, והאיסור עומד בתוקפו.

חברי הוועדה, היו"ר רן כהן והח"כים זהבה גלאון ואופיר פינס, טענו, כי לאור מה שנחשף היום בוועדה, הרי שפנייתו של שרון לאפרתי היא בבחינת הפרה חמורה של הנחיית גולדברג.

כהן פנה ליועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, בבקשה שיורה לשרון להפסיק לכהן כיו"ר מועצת מקרקעי ישראל. פינס אמר, כי מכיוון שהכנסת אישרה את ההחלטה, לפיה שרון ימשיך להחזיק בידו את תפקיד יו"ר מועצת המינהל, יש להביא לידיעת הכנסת את תוכנו של תחקיר "גלובס" ואת מה שנחשף היום בוועדה, על מנת שהכנסת תחזור בה מהחלטה זו.

9.1.02, שרון לגולדברג: "רה"מ צריך ואף חייב ליטול חלק"

"החלטות הממשלה בענייני קרקע חקלאית הינן החלטות בעלות חשיבות לאומית עליונה, שכן הן עתידות להשפיע באורח מהותי על עתידה של ההתיישבות החקלאית בישראל ומשק המקרקעין הלאומי לשנים רבות. עסקתי - אישית - בנושא זה שנים רבות במהלך כהונתי כשר בממשלות ישראל, ואני מצוי היטב בשלל הבעיות והלבטים הכרוכים בנושא. סבורני, כי ראש ממשלה צריך ואף חייב ליטול חלק בהכרעות משקיות מהותיות מסוג זה. "בנוסף, סבורני כי יש להבחין בין עניין אישי שהוא מקרה פרטי של שר ואין לו השלכה על ציבור רחב ובלתי מסוים, לבין עניין אישי, לכאורה, הנובע אך ורק ממצב דברים בו השר הוא אחד מציבור רחב ובלתי מסוים העשוי כולו להיות מושפע מן ההחלטה האמורה.

"לדעתי, בעוד שבעניינים מהסוג הראשון אכן יש מקום לתחולת כלל 7 לכללים למניעת ניגוד עניינים של שרים וסגני שרים, הרי שבעניינים מהסוג השני, יישומו אינו רצוי ועלול להוביל לתוצאות קשות בכל הנוגע לאפשרות קבלת ההחלטות וקביעת המדיניות ברשות המבצעת הבכירה ביותר, היינו בממשלה.

"חברי הממשלה חייבים למלא את תפקידם באורח ממלכתי תוך נאמנות לציבור כולו, ולשקול בכל עניין הנתון להחלטתם את האינטרס הציבורי הכללי והאיזון הראוי בינו ובין האינטרס של חלק זה או אחר מן הציבור ורצוי, לדעתי, שלא להגבילם במילוי תפקידם אלא בנסיבות של 'מקרה פרטי'. פרשנות אחרת עשויה להביא לשיתוקה של הממשלה.

"החלטות הממשלה בנושאים הכלכליים והחברתיים הן פומביות וחשופות לדיון וביקורת ציבורית. עינו הבוחנת של הציבור, גם היא בין היתר, מבטיחה כי השתייכותו של שר לחלק מן הציבור המושפע מההחלטה, לא תפגע בעקרון הממלכתיות והאיזון הראוי בהם הוא חב".

24.1.2002, גולדברג לשרון: "עמדתך אינה מתיישבת עם פסיקת ביהמ"ש העליון"

"מאידך גיסא, עומד סעיף 7 (א) לכללים למניעת ניגוד עניינים של שרים וסגני שרים, אשר אוסר קטיגורית וחד-משמעית על שר להשתתף 'בכל דרך שהיא' בקבלת החלטה שיש לו בה עניין אישי, ואשר על פיה או בעקבותיה מוענקת טובה הנאה או זכות. הכללים אף קבעו כי עניין אישי של קרוב כמוהו כ'עניין אישי' של השר, ו'קרוב' כולל גם צאצא.

לא זו בלבד, אלא שקבלת עמדתך אינה מתיישבת עם פסיקתו של בית המשפט העליון בסוגיית ניגוד עניינים.

מסקנתי היא, על כן, שאין בידי לומר, הן לפי הכללים והן על פי הפסיקה, כי הנך נעדר עניין אישי בהחלטות הממשלה שבהן עסקינן.

העולה ממסקנתי האמורה הוא, כי הדרך הראויה היא להביא את הנושא להחלטתה של הוועדה למתן היתרים, שהוקמה מכוח הכללים הנ"ל, ואשר מוסמכת (לפי סעיף 18 (א) לכללים) 'לדון בבקשה לקבלת היתר אישי לאי-קיום כלל מכללים אלה'".