גם זה פתרון: איחוד וחלוקה ללא הסכמת בעלים

המהלך שבוצע במושב כפר יחזקאל הציף את כל הבעיות ההיסטוריות והביא לפתרונן, באופן שמאפשר רישום ועיגון זכויות בעלי הנחלות

בית המשפט המחוזי בנצרת איפשר, בהחלטה תקדימית, לבצע תוכנית איחוד וחלוקה מחדש במושב, ללא הסכמת בעלים, לצורך עיגון זכויותיהם של חברי המושב בקרקע לדורות. ההחלטה שמה קץ לסכסוך שנמשך למעלה מעשר שנים במושב כפר יחזקאל בעמק יזרעאל, שנבע מחילוקי דעות בין החברים שרצו לרשום את זכויותיהם, אולם לא הצליחו להגיע להסכמה מצד כל חברי האגודה, ללא יוצא מן הכלל. ההחלטה, של השופטת ד"ר נאוה אפל-דנון, נבחנת כעת במושבים ותיקים נוספים, השוקלים ביצוע מהלך דומה בכדי להביא לסיומם סכסוכים היסטוריים.

כפר יחזקאל, שנוסד בשנת 1921, נקלע לסכסוכי הקרקעות בעיקר כתוצאה של רישומים היסטוריים שנעשו בתקופת המנדט הבריטי. הרישומים גרמו לאי סדר בבעלויות על הקרקע, שבעטיים התפתחו מצבים רבים שבהם נוצרו סתירות בין נסח הטאבו (הרשום בלשכת רישום המקרקעין) השייך לבעל חלקת האדמה, לבין מי שעיבד אותה הלכה למעשה. ברבות השנים המצב הסתבך, כאשר חברים ותיקים הקצו חלקות אדמה שבבעלותם למצטרפים, מבלי שדאגו להסדרת הרישום בטאבו.

הניסיונות להוביל מהלך שיביא להסכמה בין בעליהם של 80 המשקים במושב הוותיק, חייב הסכמות חתומות מצד כל אחד מהם, בנוסף לקבלת הסכמה מהאגודה השיתופית. במושב מציינים, כי ההסכמה הושגה, אולם בכל פעם שהושג סיכום כזה, התנגדה לכך אחת המשפחות, (משפחה אחרת בכל פעם) ומנעה את ביצוע הרישום.

האגודה השיתופית, שפנתה לפני כשנה לבית המשפט, ביקשה לקבל צו שיורה על ביצוע הרישום. השופטת, שקיבלה את הסכמת מינהל מקרקעי ישראל ולשכת רישום המקרקעין, מינתה את מומחה המקרקעין אבי שרם, כמנהל מיוחד לצורך המלצה על פתרון וישומו. שרם הוא מנכ"ל חברת א.י.ש יועצים, המתמחה בביצוע רישום בטאבו, שינויי ייעוד, הקניית זכויות וביצוע עבודות עבור המנהל וגופים נוספים.

"היה ברור שלא ניתן להגיע להחלטה מבלי שינוטרל הצורך בקבלת הסכמתם של כל חברי המושב", אומר שרם. "ההמלצה שלי, ובעקבותיה הצו המשפטי שפתר את העניין, הגדירו תוכניות מיתאר היסטוריות כתוכניות איחוד וחלוקה, באופן רטרואקטיבי, כאילו היו תוכניות ללא הסכמת בעלים. מכאן ואילך, נדרשנו לתיקוני מפה מקצועיים, באופן שייצור הסכם מעטפת הגיוני עבור כל החברים. המנגנון לא הותיר לחברים ברירה, מלבד קבלת ההכרעה של בית המשפט, שהביאה לאפשרות עיגון הזכויות בקרקע. המתכונת שנמצאה מתאימה למושבים ותיקים כדוגמת נהלל, תל עדשים, כפר יהושע, שדה יעקב וכפר ויתקין. אני מכיר לפחות עשרה מושבים שיוכלו להשתמש במנגנון מסוג זה". בסיום ההליך, רישום החלקות מאפשר כעת את חידוש חוזי החכירה ההיסטוריים ורישום זכויות החברים לתקופה של 49 שנים, עם אופציה להארכה ב-49 שנים נוספות. התוכניות כללו קרקעות בהיקף של 12 אלף דונם, שרובן משמשות לחקלאות לסוגיה, לגידולים, מבני משק, רפתות, לולים והיתר לבתי מגורים. הרישום הביא לגילוי של הערות אזהרה שונות, ביניהן גם לטובת קיבוץ בית אלפא, וכן הסדרת הרישום של 9,000 דונם נוספים השייכים למשבצת קיבוץ גבע, ואשר רישומם התחייב עקב תלות בין המפות של שני היישובים.

"שחרור הבעלויות הצולבות מאפשר בנוסף את מימושה של תוכנית ההתרחבות בכפר יחזקאל, הכוללת איוש נחלות שלא היו מאוישות עד כה עקב כך", אומר שרם. "הדבר גם יוציא לפועל את הקמתה של שכונה חדשה הכוללת כ-70 מגרשים לבנייה עצמית, מתוכם 25 וילות לבנייה מרוכזת". מימוש תוכניות הבנייה של המושב יגדיל משמעותית את מספר המשפחות שיתגוררו ב-150 המשקים שהוקצו ויהיו מאוישים בשלב הסופי של ההרחבה המשקית. בכל משק ניתן יהיה לבנות שתי וילות של 160 מ"ר, שאל אחת מהן תהיה צמודה יחידת דיור שלישית (כיחידת הורים), בשטח של 55 מ"ר.