זהירות, ישיבה אחרונה במועצה לפני הבחירות

סדר היום של ישיבת מועצת מקרקעי ישראל המתוכננת ערב הבחירות אמנם לא נקבע - אבל במועצה חוששים ממחטפים, ואולי היועץ המשפטי ישים עליה עין, כפי שעשה בישיבה הקודמת, כשהטיל איסור על דיון בהצעת החלטה בעייתית

באם היא לא תידחה או תבוטל, כמו מרבית קודמותיה, תתכנס מועצת מקרקעי ישראל לישיבתה האחרונה בקדנציה זו של הממשלה ב-13 בינואר, כשבועיים לפני הבחירות.

אמנם סדר יומה של הישיבה טרם נקבע, אך חברים במועצה משוכנעים, שהיא נקבעה במיוחד כדי לאפשר לראש הממשלה, אריאל שרון, להביא לאישור המועצה את החלטת הממשלה שקיבלה, שאישרה את המלצות ועדת מילגרום לגבי החלטות המועצה 717 (נדל"ן מניב) ו-737 (הרחבות).

החלטות אלה התקבלו לפני כחודש בממשלה, במה שהוגדר כמחטף, והן מאפשרות פרויקטים להרחבת מושבים וקיבוצים ופרויקטים לתעסוקה. ההחלטה התקבלה בכעס רב ע"י גורמים שונים, ובראשם הקשת המזרחית, שטענה שהיא נוגדת לחלוטין את החלטת הבג"ץ, שקבע שיש לבטל את הקשר שבין הפיצוי המגיע לחקלאים לבין ערך הקרקע בעקבות שינוי הייעוד.

ומדוע דחוף כל כך לשרון להביא לאישור המועצה את ההחלטה? גורמים במועצה תוהים, שמא שרון רוצה להזכיר לחקלאים שהוא הוא מגינם ומיטיבם, ואולי הם יזכרו זאת ביום הבחירות. אותם גורמים מזכירים, שמסקנות ועדת מילגרום אושרו בממשלה כמה ימים לפני הפריימריס בליכוד, ולדעתם, מתוך כוונה לסייע בבחירות לחברי מרכז מהמגזר החקלאי. עתה מבקש שרון להשתמש באותה שיטה, הפעם לטובתו.

נושא נוסף שאמור לעלות על שולחן המועצה, הוא מסקנות הוועדה שמונתה כדי לבקר את הוראות המעבר של עסקאות הפשרה של ועדת רחל זכאי-נוימן. במציאות, ספק רב אם נושא זה אכן יעלה לדיון. שלושה שבועות לפני תאריך היעד, טרם נקבע תאריך לישיבה הראשונה של הוועדה. לא רק זאת, הוועדה אפילו לא פרסמה כתובת או מספר טלפון באמצעותם ניתן לתאם עמה פגישה.

בענף הנדל"ן אומרים, שקיים סיכוי קלוש בלבד שהוועדה תצליח, בתוך פרק זמן כה קצר, לשמוע את כל מי שמעוניין להופיע בפניה, ואף להמליץ המלצות, ולכן ספק אם הוראות המעבר יאושרו על ידי קדנציה זו של המועצה.

זה המקום להזכיר, שהמועד שקבעה מועצת מקרקעי ישראל לתום עבודת הוועדה הוא סוף דצמבר 2002. למנכ"ל משרד ראש הממשלה, אביגדור יצחקי, וליו"ר דירקטוריון קק"ל, יחיאל לקט, לקח כמעט חודש כדי לבחור את חברי הוועדה ואת יושב הראש שלה, שר המשפטים לשעבר, משה ניסים.

אמנם לא כולם מרוצים מהבחירה, במיוחד בשל הזיהוי הפוליטי של יו"ר הוועדה, ניסים, שהיה מועמד, אמנם לא ריאלי ברשימת הליכוד, ושל נציג הליכוד בקק"ל, ראובן שלום, מקורבו של ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, ופעיל ליכוד. אך גם מי שלא מרוצה מהרכב חברי הוועדה מוכן להבליג, רק שהוועדה תתחיל לפעול.

למרות כל זאת, מדוע בכל זאת חשוב שהמועצה תתכנס? גם כאן הניסיון מלמד, שעובר זמן רב מהיום בו מתמנה ממשלה חדשה ועד ליום שבו ממנים השרים את נציגיהם במועצה. בפעם האחרונה זה לקח לשרים כמעט חצי שנה עד שהצליחו למצוא נציג כזה. באם המועצה תאלץ לעבור שוב תהליך דומה , משמעות הדבר הוא הכנסת ענף הנדל"ן, בכל מה שקשור ותלוי בפעילות המועצה, לתרדמת חורף ממושכת.

מצד שני, היועץ המשפטי לממשלה אליקים רובינשטיין עשוי לפקוח עין זהירה על ישיבת המועצה הזו, כפי שעשה בישיבתה הקודמת. בישיבה הקודמת היה ניסיון להביא לשינוי החלטה 755, באופן שיאפשר למושבים לעשות עסקאות השכרה ושותפויות בעסקים במבנים חקלאיים במשק. את השינוי יזם שרון בפנייה אישית למנכ"ל המינהל יעקב אפרתי, וזאת בניגוד לאיסור שהטיל עליו מבקר המדינה לעסוק בקרקע חקלאית.

יו"ר ועדת ביקורת המדינה, ח"כ רן כהן, דרש בעניין זה מהיועץ המשפטי לפעול להפסקת כהונתו של שרון כיו"ר מועצת מקרקעי ישראל. לאחרונה קיבל כהן מכתב מהיועץ המשפטי בלשון זו:

"בנושא החלטה 755, למען נקיון הדעת, הנחה היועץ המשפטי לממשלה לקראת ישיבתה האחרונה של מועצת מקרקעי ישראל כי עניינה של החלטה זו לא יעלה בישיבה. הנחיה כמבוקש על ידיך (להפסקת כהונתו של שרון כיו"ר המועצה) אינה בגדר סמכויות היועץ המשפטי לממשלה".