גורמי תכנון וסביבה מבקרים הלחץ הממשלתי לאישור הקמת מתקן לאנרגיה סולרית בדימונה

טוענים: המתקן עלול לפגוע באתר טבע ייחודי, אינו כלכלי ומטרתו - תשלומים לעיריית דימונה

גורמי תכנון וגורמי סביבה מותחים ביקורת על הלחץ שמפעילים משרד ראש הממשלה ומשרד התשתיות על המועצה הארצית לאשר בתוך חודשיים מתחם בשטח של 2,000 דונם להקמת מתקן לייצור אנרגיה סולרית ליד דימונה.

לטענת הגורמים, ובהם החברה להגנת הטבע, השטח המוצע הוא אתר טבע ייחודי, בדרך הבשמים העתיקה, וכי יש לאתר שטח אחר להקמת המתקן. טענה נוספת היא שהמתקן אינו כלכלי, וכל מטרתו לספק תשלומי ארנונה לעיריית דימונה. הקמת המתקן נדונה אתמול (ג') בוועדה לבחינת אתרים של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה.

המתקן, שעלותו כ-250 מיליון דולר, ייצר כ-100 מגה ואט חשמל בלבד. לשם השוואה, עלות מחז"מ (מחזור משולב) המופעל על גז טבעי של חברת החשמל כ-200 מיליון דולר, והוא ייצר כ-380 מגה ואט חשמל.

מתקן סולרי כולל אלפי קולטי שמש המונחים על הקרקע, והופכים את אנרגיית השמש, באמצעות תאים וולטאים, לאנרגיית חשמל. בישראל פועלת בתחום חברת סולל מבית שמש, שהיא בעלת טכנולוגיה לייצור קולטים. בקליפורניה פועל מתקן אחד שהוקם על-ידי חברת לוז הישראלית, שסולל היא ממשיכתה. מתקנים סולריים מיועדים בדרך כלל לייצור חשמל במקומות אליהם לא מגיעה תשתית אחרת.

חברת החשמל מסרה, כי הקמת תחנה סולרית אושרה על-ידי משרד התשתיות, אך טרם אושרה על-ידי הרשות לשירותים ציבוריים חשמל. בחברה מאשרים שאכן מדובר בפרויקט שאינו כלכלי לפי שעה, וזאת כי עלות ייצור מגה ואט חשמל סולרי כפולה מעלות יצור החשמל באמצעות גז טבעי.

בנוסף לכך, טוענת החברה, יש צורך להקצות לפרויקט שטחי קרקע ניכרים, כ-15 דונם לכל מגה ווט חשמל. יחד עם זאת הודיעה חברת החשמל, שתפעל על-פי הוראות משרד התשתיות ובהתחשבות בהוראות הרשות לשירותים ציבוריים חשמל.

לדברי ראש עיריית דימונה, גבי ללוש, ראש הממשלה, אריאל שרון, הבטיח בביקורו בעיר להקים מתקן תשתיות גדול שיעסיק כ-120 עובדים, שיועסקו על-ידי חברת החשמל. המתקן מתוכנן באיזור הקריה הגרעינית או במישור רותם, כאשר תקבולי הארנונה יתחלקו בין עיריית דימונה והמועצה האזורית תמר. "הבשורה הגדולה ביותר היא שדימונה והנגב יקבלו מתקן שיתן מענה תעסוקתי למאות מובטלים".