הבעלים ההיסטוריים של פי גלילות תובעים בבג"ץ לחייב את המינהל להשיב את הקרקעות

טוענים: עם פינוי המתקנים באיזור, שוב אין הקרקע משמשת לצורכי הציבור שלשמם הופקעה

כמה מהבעלים ההיסטוריים של קרקעות פי גלילות עתרו היום (ד') לבג"ץ נגד שר האוצר, סילבן שלום, ומינהל מקרקעי ישראל בבקשה להחזיר להם את הקרקע שהופקעה מהם עם פינוי איזור פי גלילות. בעתירה, שהוגשה באמצעות עוה"ד יורם חגבי ויאיר ברדה, נטען, כי עם סיום הצורך שלשמו הופקעה הקרקע, על המדינה להחזיר להם אותה.

העותרים מבססים את טענתם בשני פסקי דין שנתנו לאחרונה בבג"ץ. הראשון מתייחס לעתירת הקשת המזרחית, בו נקבע, כי קרקע שנמסרה לצורך מטרה מסוימת (עיבוד חקלאי) איננה יכולה להוות מאגר נדל"ן לצורך פתרון מצוקה כלכלית של גוף כלשהו. השני הוא פסק דין אשר התייחס לקרקעות המחנה הצבאי בגבעת אולגה, אשר בג"ץ הורה להחזיר לבעלים ההיסטוריים לאחר פינוי המחנה. לפי העתירה, 20 העותרים הם רק חלק מהבעלים ההיסטוריים של האדמה שהופקעה. העותרים מבקשים להורות לרשויות לפרסם את לוח הזכויות לבעלים ההיסטוריים ולהשיב לבעליה את הקרקע שהופקעה.

לדברי העותרים, הקרקע הופקעה מהם לפני כ-40 שנה לצורכי ציבור. ביצוע ההפקעה הושלם בשנת 1997 אך למרות זאת לטענתם קיימת זיקה בינם לבין הקרקע.

לדבריהם, הבעלים רכשו את הקרקעות במיטב כספם, בחלקם עוד לפני קום המדינה. בחלק מהקרקעות שהופקעו לא נעשה שימוש, ובחלק אחר נבנו מתקנים של חוות פי גלילות.

עתה, לאחר שהחל המינהל בהליכי התכנון לשינוי הייעוד של הקרקעות לצורכי מגורים, מסחר ומשרדים, אין כל קשר בין מטרת ההפקעה (צורכי ציבור) לבין שינוי הייעוד.

רק לחלק מהעותרים שולמו פיצויים בגין ההפקעה. העותרים אומרים, כי מדובר בקרקע שהיא מן היקרות בת"א, וכי פנייתם למינהל נענתה בכך שהמינהל ימליץ לשר האוצר שלא לבטל את ההפקעות, שכן לעותרים אין זכות להשבת הבעלות בקרקע. עוד ציינו, כי על-פי האינפורמציה שבידיהם, התחייב המינהל לפצות את חברת פי גלילות ב-200 מיליון דולר.