מועצת מקרקעי ישראל אישרה את ההמלצות לשינוי החלטות 717 ו-737

ההחלטות מבוססות על המלצות ועדת מילגרום * הקשת המזרחית: שוב נותנים מונופול לחקלאים

מועצת מקרקעי ישראל אישרה היום (ג') את ההמלצות לגבי שינוי החלטות המועצה 717 (תעסוקה) ו-737 (הרחבות), שבוטלו על-ידי בג"ץ הקרקעות.

ההחלטות החדשות מבוססות על המלצות ועדת מילגרום, שמונתה על-ידי ממשלת אהוד ברק, במטרה לתת תשובה לבג"ץ בעתירת הקשת המזרחית. ההמלצות נדחו על-ידי החקלאים, אך אומצו על-ידי הממשלה, והובאו עתה לאישור.

עפ"י ההחלטה, השטח שיוקצה לתעסוקה ביישוב חקלאי במרכז הארץ יהיה עד 75 דונם ברוטו; ביישוב חקלאי באיזור עדיפות לאומית ב' וביישובי קו התפר - עד 100 דונם ברוטו; באיזור עדיפות א', בקו העימות וברמת הגולן - עד 150 דונם.

יישוב שמקיים שימוש לתעסוקה בשטח הגדול מהשטח המרבי, מבלי שקיבל על כך אישור מהמינהל, יורשה להמשיך ולקיים את השימוש, באם יפנה בתוך שנה לוועדת המשנה של המועצה בבקשה להסדיר את השימוש. דמי החכירה יקבעו על פי שומה פרטנית שיערוך השמאי הממשלתי או שמאי המינהל, וזו תתייחס למלוא קיבולת הבנייה במגרש ללא פיתוח.

דמי השימוש השנתיים יהיו 4.5% במרכז הארץ, לעומת 5% בדו"ח מילגרום המקורי; באיזור עדיפות ב' ובמרחב התפר 2.5% משווי הקרקע לשימוש חורג; בקו העימות לא יתבקש תשלום בעבור דמי שימוש.

עוד אישרה המועצה את החלטה הנוגעת להרחבות היישובים. על פי ההחלטה, מספר המגרשים בתוכנית יקבע על-ידי רשויות התכנון, כאשר הכלל הוא 115% ממכסת הנחלות המתוכננות ביישוב. למרות קביעה זו, מצורף סעיף לפיו ועדת המשנה של מועצת מקרקעי ישראל מוסמכת לאשר תוכניות בהיקף גדול יותר, על פי קריטריונים שיקבעו על ידה.

על פי ההחלטה, שטח המגרשים במרכז הארץ יהיה 350 מ"ר, ביישובי עדיפות לאומית בקו התפר עד 500 מ"ר, וביישובי רמת הגולן, קו העימות, רמת הנגב והערבה עד דונם אחד. הפיתוח יבוצע על ידי הרשות המקומית.

באשר לדמי החכירה, הם יהיו בהתאם למפת העדיפות הלאומית, ובאמצעות שומה פרטנית שיערוך השמאי הממשלתי. זכויות הבנייה הוגדלו ל-160 מ"ר, לעומת 140 מ"ר בעבר.

המשפטן ד"ר סנדי קדר, ממגישי בג"ץ הקשת המזרחית, אמר בתגובה, שהמדינה נותנת שוב את המונופול על אדמותיה לקבוצה קטנה באוכלוסיה לצורכי בניית יישובים קהילתיים ומרכזים מסחריים, ובכך פוגעת בערים הגדולות ובעיירות הפיתוח.