מדענים הגדירו טעם חמישי - "אומאמי"

האם קיים טעם חמישי, בנוסף על הטעמים מתוק, חמוץ, מלוח ומר? שני חוקרים באוניברסיטת מיאמי בארה"ב טוענים כי אכן ישנו טעם כזה, והם בחרו לקרוא לו במלה היפאנית "אומאמי". בעברית אפשר לקרוא לו: "טעם של עוד".

המילה היפאנית "אומאמי" קשה לתרגום. יש לה מובן ודומה למילה "טעם", והיא מתקשרת לטעם הדומה לזה של הבשר. אבל למה מתכוונים שני החוקרים, נירופה צ'דראי וסטיבן רופר, כשהם אומרים "אומאמי"? - הם מתכוונים למה שעושה החומר מונוסודיום גלוטמאט לאוכל שלנו.

תעשיית המזון גילתה כבר לפני שנים שהוספת מונוסודיום גלוטמאט לחטיפים ולמעדני בשר גורמת לנו לרצות לאכול מהם עוד. בשנות ה-60 חשבו כי החומר הזה מסוכן לבריאות, אך לפני שנתיים הוכח סופית כי הוא בטוח לחלוטין למאכל. יצרני המזון יהיו מעוניינים, אם כך, להמשיך ולפתח את התגלית של החוקרים ממיאמי, כדי לנצל טוב יותר את "חולשתנו" האנושית, ובאמצעותה למכור לנו יותר.

אבל גם הטבע מספק לנו את החומר הזה בשפע. אם אתה רוצה תוספת של עגבניות, תפוחי אדמה, אשכוליות, תפוחים או פטריות, או אם אתה רוצה עוד גבינת פרמזן - זה ככל הנראה משום שיש בהם הרבה מונוסודיום גלוטמאט, כמו גם בפריטי מזון רבים נוספים.

שני החוקרים טוענים, כי חלק מחיישני הטעם בפיהם של בעלי החיים מגיב אך ורק למונוסודיום גלוטמאט. חיישני הטעם של בני האדם דומים לאלה של בעלי החיים. לאדם ממוצע יש בין 2,000 ל-5,000 חיישני טעם: ליחידי סגולה, אניני טעם, יש אפילו 10,000 חיישנים. גם אצל בני האדם, המונוסודיום גלוטמאט גורם לפעולה של חיישני הטעם, השולחים אותות חשמליים אל המוח. המוח, כשהוא מודע לקיומו של "אומאמי" בפה, שולח לגוף איתות שהוא רוצה עוד.

אם יצליחו המדענים לפענח את תהליך האומאמי עד תומו, אפשר יהיה בעתיד להפעיל חיישני טעם אצל אנשים שאיבדו את חוש הטעם שלהם, או אצל זקנים המאבדים משקל לאחר שאיבדו את התיאבון. « ידיעות אחרונות « מדענים הגדירו טעם חמישי - "אומאמי" «