צו פגום

למרות שהמערערת הקדימה והצטיידה בהיתרי בניה כדין, שהוצאו לה ע"י הוועדה המקומית לתכנון ולבניה רמת השרון, ולמרות שביצעה את הבניה ללא כל סטייה שהיא מתנאי ההיתר, הוציא מהנדס המועצה המקומית רמת השרון צו להפסקת עבודות הבניה ע"י המערערת.

טעמי הצו היו - הוצאת ההיתרים ללא אישור ממ"י (בעלי המקרקעין); היעדר אישור יועץ תנועה למספר מקומות החניה; חיסורה של מפה לצורכי רישום בתיק; אישור שטחי בניה העולים על השטחים שפורטו בתכנית התקפה, וזאת בסטייה ניכרת מהוראות התכנית התקפה.

בית משפט השלום בת"א הותיר על כנו חלקית את צו הפסקת העבודות, ככל שהדבר נוגע לבניה שמעבר ל-4 קומות ול-15 מטרים. על פסק דינו של בית משפט השלום עירערה המערערת לבית המשפט המחוזי בת"א.

משהורה מהנדס הרשות מקומית על הפסקת כל העבודות (ומבלי שחלה סטייה כלשהי מתנאי ההיתר), הרי שהלכה למעשה הורה על ביטולו של ההיתר שניתן ע"י הוועדה המקומית. "אין חולק", קבעו שופטי בית המשפט המחוזי, "שלמהנדס רשות מקומית (המשמש כמזכיר הוועדה המקומית לתכנון ולבניה מכוח סעיף 20(ג') לחוק התכנון והבניה) - אין כל סמכות לבטל היתרי בניה שהוצאו ע"י הוועדה המקומית". האם היתר הנוגד הוראות תכנית מיתאר בטל אוטומטית? בית המשפט המחוזי השיב בשלילה. לא כל ניגוד שכזה מוביל לבטלותו מלכתחילה של ההיתר, כל שכן כאשר קיימת מחלוקת בשאלה, האומנם ההיתר פגום או לא והאומנם מנוגד הוא לתכנית המיתאר (במקרה הנדון, שתקה התב"ע באשר לגובה המותר בבניית בניינים).

פגם נוסף שנמצא בהתנהגותו של מהנדס המועצה המקומית היה הוצאת הצו להפסקת העבודות מבלי לשמוע את המערערת.

(עפא מחוזי ת"א 80194/02 בלורי בע"מ נ. מהנדס הוועדה המקומית רמת השרון ואח', פס"ד מיום 11.3.03. השופטים דבורה ברלינר, זאב המר ונורית אחיטוב. בשם המערערת עו"ד צין וסינואני, בשם המשיבים עו"ד גלאור ושמיר)