חשמל סטטי

העיכובים בהקמת תחנות כוח רבות הביאו לכך שהקמת תחנות כוח בעלות הספק כולל של 1,600 מגוואט, נדחו בכמה שנים. ההספק של תחנות אלו שווה ערך לרזרבות של 17%, ולפיכך ב-2004 תהיה רזרבת ייצור מסוכנת של 6% בלבד במקום 23%

דו"ח המבקר מחזק ומבסס את התחקיר שערך "גלובס", לפני כשנה, וממנו עולה כי קיימת בעיה קשה של רזרבות במשק החשמל. התחקיר הצביע על אפשרות שבשנים הקרובות יהיה מחסור בחשמל עד כדי ביצוע הפסקות יזומות על-ידי חברת החשמל בתדירות גבוהה, כפי שקרה באחד הימים בקיץ שעבר.

המבקר קובע, כי למרות שמקטע החלוקה של החשמל הוא הגורם העיקרי להפסקות החשמל, הרי שהשרים שכיהנו מאז חוקק חוק משק החשמל בשנת 1996 ועד תחילת 2002, לא דרשו מחברת החשמל, אף שהוסמכו לכך בחוק, להמציא להם תוכניות פיתוח בתחום זה, כדי שיוכלו לוודא שהן תואמות את מדיניותם בכל הנוגע לפיתוח משק החשמל, ושהתוכניות יקטינו במידה ניכרת את דקות האי-אספקה הנעוצות במקטע זה.

המבקר אומר, כי דרושה עתודת ייצור שתבטיח אספקת חשמל סדירה בעת שיא בביקוש כשיש תקלות בלתי צפויות וכן פעולות לצרכי הסדרת המערכת. המבקר מצא מימצא חמור, לפיו כל תחנות הכוח שנכללו בתוכנית הפיתוח שאושרה בדצמבר 1999, והיו אמורות להתחיל לפעול עד לספטמבר 2002, לא הופעלו במועד שתוכנן, ומקצתן ספק אם יופעלו כלל. כמו כן, תידחה הפעלתן של רוב התחנות שאמורות להתחיל לפעול בעתיד.

אף על-פי שמשנת 2002 ואילך הגיבו השרים על אי-ביצוע התוכנית במלואה, באמצעות אישור יחידות ייצור נוספות, עדיין שיעורי הרזרבה לפי התוכנית המעודכנת מספטמבר 2002 יהיו קטנים מהשיעורים שעליהם המליצה חברת ייעוץ בינלאומית.

שיעור הרזרבה בפועל ב-2002 היה 12% מכושר הייצור המותקן. ב-2002 נאלצה, כאמור, החברה לעשות כמה הפסקות חשמל יזומות עקב יכולת ייצור בלתי מספיקה. יועצים בינלאומיים הגיעו למסקנה שעקב שינויי מזג האוויר בארץ ונתוני משק החשמל, מומלץ לשמור על רזרבה של 25% עד 2005.

השרים, לדברי המבקר, לא החליטו דבר בעניין זה גם אחרי שהוגשו ההמלצות. המבקר קובע בדו"ח, כי לשיעור הרזרבה תהיה השפעה בלתי מבוטלת על תעריף החשמל, ועל כן טוב יעשה השר אם יבחן בשיתוף עם הרשות לחשמל את ההשפעה של שיעור הרזרבה על תעריף החשמל לפני שיחליט על שיעור הרזרבה הדרוש.

המבקר מצא עוד, כי במהלך שנות ה-90 חלה אומנם ירידה הדרגתית במספר דקות האי-אספקת חשמל, אולם תוכניות חברת החשמל להשגת היעד שקבעה ב-1992 לא צלחו, ובשנת 2001 עמדה רמת האמינות על 183 דקות אי-אספקה, חריגה של 83% מהיעדים. צוות של הרשות שבדק את הנושא מצא שיש קשר לשיטות התחזוקה והתפעול של רשתות מתח גבוה הנהוגות בחברת החשמל, ובעקבות כך נדרשה החברה להעביר לרשות תוכנית טכנית-כלכלית שתביא להשגת רמת האמינות הרצויה.

המבקר גם מותח ביקורת על כך שכל הפרוייקטים של יצרנים פרטיים קטנים שנכללו בתוכניות הפיתוח לא בוצעו עד היום, ומתוך פרויקטים של 65 מגה-ואט יבוצע פרוייקט של 10 מגוואט לכל היותר, למרות שפורסמו מכרזים ונבחרו זוכים. הסיבה העיקרית היא בעיות רישוי מקומיות. המבקר מציין כי העיכובים המתמשכים בהקמת תחנת הכוח הפרטית ברמת חובב (שבינתיים הקמתה בוטלה על-ידי קבוצת אחים עופר) גורמים להקטנת הרזרבה בשיעור של 4% משום שמדובר בפרוייקט גדול של 400 מגוואט.

המבקר מתייחס גם לעיכובים שבהקמת תחנת כוח פרטית גדולה נוספת במישור רותם. הוא מציין כי המכרז פורסם באיחור וגם ההצעות הסופיות הוגשו מאוחר מהמתוכנן. למכרז הוגשה הצעה אחת בלבד (גם היא של האחים עופר), אך טרם התקבלה החלטה בנושא. העיכוב במישור רותם ימנע 4% נוספים מהרזרבות.

בסך הכל, אומר המבקר, העיכובים בהקמת תחנות כוח רבות הביאו לכך שתחנות כוח בעלות הספק כולל של 1,600 מגוואט, שאמורות היו להיות מוקמות על-ידי חברת החשמל ועל-ידי יצרנים פרטיים נדחו בכמה שנים. ההספק של תחנות אלו שווה ערך לרזרבות של 17%, ולפיכך ב-2004 תהיה רזרבת ייצור מסוכנת של 6% בלבד במקום 23%.

בהתייחסו להפסקות החשמל היזומות של חברת החשמל, אומר המבקר כי אפשר היה למנוע את ההפסקות אילו היתה מתבצעת השלת עומס של 200 מגוואט בלבד. מדובר במימוש תוכנית שמתעכבת ולפיה תהיה השלה אוטומטית וללא הודעה מוקדמת על סמך הסכם מראש עם לקוחות גדולים. הלקוח אמור לקבל פיצוי בתמורה להסכמתו זו.