מתחמם המאבק הסביבתי על הסולר: דור-אלון ובז"ן יחלו בשיווק דל גופרית

חברות הדלק הוותיקות דורשות מהממשלה לדחות את המועד המחייב הכנסת סולר דל גופרית לתחנות

מתחמם המאבק בין חברת בתי הזיקוק לבין חברות הדלק הוותיקות, בנושא המועד שבו ייכנס לתוקף, עלפי הוראה ממשלתית, השימוש המחייב שימוש בסולר דל גופרית על מנת לתדלק כלי רכב. בתי הזיקוק צירפה אליה למאבק את חברות הדלק החדשות דור אנרגיה ואלון, בשליטת דוד ויסמן ועו"ד שרגא בירן. בתי הזיקוק ואלון-דור הכריזו : "אנחנו נהיה החלוץ בתחום איכות האוויר והסביבה בארץ, ואנחנו מיישמים לראשונה מודל חדשני בשוק הדלקים, כמקובל באירופה ובמדינות מתקדמות בעולם".

בתי הזיקוק השלימה באחרונה הקמת מתקן לייצור הסולר הדל גופרית, על התקן האירופי יורו 4 המונע פליטת מזהמים מכלי רכב מונעי דיזל. הסולר החדש אמור להחליף את השימוש בסולר התחבורה הקיים, הרב גופרית, ולדברי ראשי בתי הזיקוק ודור-אלון אמור להביא להפחתה משמעותית בנזקים בריאותיים וסביבתיים הנובעים מפליטות מזהמים מכלי רכב, מפעלי תעשייה ותחנות כוח.

נשיא דור-אלון, דוד ויסמן, ומנכ"ל בתי הזיקוק, ישר בן מרדכי, הודיעו כי במסגרת שיתוף הפעולה הוחלט להשיק תחילה את הסולר החדש בת"א. בימים הקרובים יחלו בתי הזיקוק ודור-אלון בקמפיין תקשורתי תחת הכותרת "ת"א נושמת לרווחה" שיכלול מסרים חזותיים בענייני אוויר, טבע, נוף ואנרגיה. לדברי ויסמן, דור-אלון החליטה שלא להמתין עד אשר כל חברות הדלק יחלו לשווק את הסולר, "משום שמאז שהוקמה קבוצת דור-אלון, רשמה החברה ערכי יסוד מחמירים לשמירה על איכות הסביבה והקפידה לשווק מוצרים ירוקים עם ערך מוסף בתחום זה, ביניהם בנזין משופר שפותח על-ידי חברת האנרגיה הבינלאומית טקסקו. החלטנו להתחיל בת"א, משום שעיר זו נתפסת כיעד ראשון במאבק האקולוגי בארץ, ואנחנו מקווים ומאמינים שתוך זמן קצר יוחל השימוש בסולר החדש בכל הארץ".

לדברי בן-מרדכי, בתי הזיקוק השקיעה עד היום כ-150 מיליון דולר בהקמת מתקן הסולר החדש וזאת בהתאם למדיניות הממשלה. בן-מרדכי מציין, כי במחקר שערך לאחרונה המשרד לאיכות הסביבה נמצא, כי רק באזור ת"א נפטרו בשנה החולפת יותר מ-1,000 איש ממחלות הנובעות מזיהום אוויר. ויסמן אמר, כי מחיר הסולר החדש בתחנות של דור ואלון יהיה כמו מחיר הסולר הישן. יצוין, כי בתי הזיקוק ביקשה באחרונה אישור מהממשלה למכור לחברות הדלק את הסולר הדל גופרית במחיר יקר יותר, אך לא קיבלה אישור כזה. החברה ביקשה את האישור כדי לכסות את ההשקעה הגדולה שביצעה בהקמת המתקן החדש.

חברות הדלק האחרות אמורות לשווק את הסולר הדל גופרית בתחנות הדלק בינואר 2004, כאשר תחילת המהלך תהיה ביולי השנה. זאת, מתוקף הוראה ממשלתית מחייבת. בשנה האחרונה התנהל מאבק חריף בין חברות הדלק הוותיקות לבין בתי הזיקוק בנושא העיתוי.

החברות הוותיקות דרשו לדחות את החובה להכניס את המוצר החדש לסוף 2004 . לעומת זאת, בתי הזיקוק ביקשה להקדים ככל האפשר את המועד. חברות הדלק הוותיקות טענו, כי בתי הזיקוק מבקשת להקדים את המועד רק כדי לחבל בהמשך הייבוא המוגבר שמבצעות החברות מאירופה, ייבוא המתחרה עם מוצרי הדלק של בתי הזיקוק. לטענת החברות, רוב הייבוא מתבצע מאירופה, ושם ייכנס התקן החדש של הסולר רק בסוף 2004 ועל כן אי אפשר יהיה לרכוש אותו בחו"ל אלא רק בארץ. החברות טוענות, כי המחירים באירופה זולים יותר ממחירי בתי הזיקוק.

על-פי מחקר שהזמינה בתי הזיקוק מהטכניון, ייגרם למשק חיסכון של 200 מיליון שקל בשנה כתוצאה מהשימוש בסולר החדש עקב מניעת נזקי בריאות.