חוצה ישראל: ועדת הפנים תבחן חלופת מינהור בקטע 18

בעקבות דו"ח מומחה, שקבע כי חלופת המינהור תהיה זולה יותר - 7.2 ק"מ בעלות של 377 מיליון שקל

ועדת הפנים של הכנסת תבחן את הצעה להקמת צמד מנהרות בקטע -18 הקטע הצפוני בכביש חוצה ישראל. כך נודע ל"גלובס". הוועדה אמורה לצאת לסיור במטרה לבחון את הצעתו של ד"ר צלי פולישק - מומחה מינהור המציע חלופה להקמת מינהרה באורך 7.26 ק"מ בעלות של 377 מיליון שקל, עלות הנחשבת זולה במיוחד.

בשבוע שעבר נערך כנס מינהור, שערך הפורום למען תחבורה ציבורית. הנושא העיקרי שנדון היה חלופות מינהור לקטע 18. בכנס לא נכחו נציגי משרד התחבורה ומע"ץ, ונציגי חוצה ישראל שהגיעו, סירבו להשתתף אלא הגיעו כצופים בלבד.

בכיר במשרד התחבורה אמר: "זה נכון שאנחנו פחות משתפים פעולה עם הפורום הזה. לגבי חוצה ישראל, הם קיבלו הזמה להשתתף בפאנל מבלי לתאם מראש לוחות זמנים. מדובר בהזמה פורמלית, רק כדאי לסמן וי שהם הזמינו גוף שידבר בעד הכביש. לגופה של ההצעה אנחנו מתנגדים לשינוי התוואי, גם מטעמים של עיכוב ביצוע הפרויקט וייקור בעלויות. התוכנית שאנחנו מקדמים היא טובה, ואנחנו דואגים למזער נזקים נופיים. ההצעה של פולישוק אינה ריאלית. לפי בדיקות שלנו, מדובר בעלות הגבוהה פי 8 מעלות סלילה כביש רגיל".

קטע 18, שאושר במועצה הארצית, הוא באורך 17 ק"מ, מתוכם 2.5 ק"מ בגשר ו-200 מטר מינהרה. מדובר בקטע שבין צומת ברקאי לצומת עין תות (כביש ואדי מילק). מבחינה סטטוטורית הכביש נמצא בשלב ההחלטות של הצוות המלווה לפני התכנון המפורט. לתוואי זה ישנה התנגדות רחבה בעיקר מצד התושבים והארגונים הסביבתיים, שמוחים לא רק על מפגעים בערכי טבע רגישים באזור, אלא גם על בזבוז קרקע. מבחינה סביבתית הטענה היא כי אזור רמת מנשה הוא בעל רגישות נופית גבוהה מאוד . פולישוק כותב: "עלות מנהרת התעבורה נמוכה משמעותית מעלות כביש ואם נצרף את התועלות הסביבתיות שמקנה המנהרה הרי ברור כי זהו הפתרון הסביבתי והכלכלי היחיד הראוי לביצוע באזור רמת מנשה". פולישוק מציין כי המשרד לאיכות הסביבה, משרד התחבורה, החברה להגנת הטבע ואדם טבע ודין התעלמו מפניותיו. יו"ר הפורום לתחבורה ציבורית, רחל אורם, הסבירה, כי המחיר הנמוך נובע גם מאיכות הסלע שלא מצריך עבודת בטון, וגם בשל ירידת מחירי המנהרות בעולם.

ועד הפעולה להצלת רמת משנה פנה לצוות המלווה לכביש חוצה ישראל וליו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה בבקשה להקפיא את הליך הכנת תסקיר השפעה על הסביבה, ובחינת חלופת המינהור. לדברי מתכנן הערים יורם אסידון החבר בוועד הפעולה, בתסקיר שהוכן על-ידי המשרד לאיכות הסביבה נפלו פגמים מהותיים: המשרד התעלם ממסמכים מרכזיים תוכנית לרגישות כוללת של שטחים פתוחים, תמ"א 35 שמגדירה את אזור רמת מנשה בעל רגישות גבוהה מאוד. בנוסף כותב אסידון כי התסקיר לוקח בחשבון שיקול כלכלי, שאינו אמור להיכלל בו. עם זאת, הדו"ח של פולישוק אינו זוכה לתמיכת כל הארגונים הסביבתיים. כך למשל, נינה אמיר, מתאמת תכנון סטטוטורי בקק"ל אומרת, כי קק"ל לא יכולה לצאת במלחמת חורמה בעד הדו"ח, כיוון שאין בידה מספיק אינפורמציה. לדבריה, החברה עוסקת בשאלה איך למזער נזקים בתוואי המאושר. לדבריה, קשה להאמין שאפשר יהיה לשנות את תוואי שמגובה בהחלטת ממשלה".