צוות החקלאים והמינהל ימליץ לאפשר חכירת 2.5 דונם ל-98 שנה להקמת 3 יחידות דיור

ההסדר יאפשר לחבר קיבוץ לרשום על שמו, במסגרת שיוך הדירות, בית בשטח מקסימלי של 160 מ"ר. על-שם הקיבוץ יירשם שטח המחנה, לפי חישוב של 2.5 דונמים לחבר, כפול מספר הנחלות

מחר (ה') תתקיים ישיבתו האחרונה של הצוות המשותף למושבים, לקיבוצים ולמינהל מקרקעי ישראל, שנועדה לקביעת הזכויות בחלקת המגורים ביישובים חקלאיים. בצוות חברים: יו"ר המועצה האזורית עמק חפר, נחום איצקוביץ' ושר החקלאות לשעבר, ח"כ שלום שמחון, כנציגי המושבים; יו"ר חברת מהדרין, יונתן בשיא ובארי הולצמן, כנציגי הקיבוצים, ונציגי מינהל מקרקעי ישראל לפי שעה הגיעו חברי הצוות להסכמה במרבית הנושאים, כשעל הפרק נותרו עוד מספר סעיפים לניסוח.

בין הנושאים שסוכמו - אפשרות לחכירה למשך 49 שנה, וחידוש ל-49 שנה נוספות של חלקת מגורים בשטח של 2.5 דונמים במושב. על חלקה זו ניתן יהיה לבנות שלוש יחידות מגורים, בשטח כולל של 375 מ"ר, ללא מגבלות של קיום רצף דורות, ושל גודל כל אחת מהיחידות.

החכירה תתבצע תמורת תשלום היוון, של 3.75% מערך הקרקע למגורים (כמו במבצע להיוון דירות עירוניות), לבית הראשון; תשלום היוון של 11% לבית השני; והיוון של 31% לבית השלישי. פיצול נוסף יחייב היוון בגובה של 41%, ותשלום היטל השבחה של 50%.

ההסדר יאפשר לחבר קיבוץ לרשום על שמו, במסגרת שיוך הדירות, בית בשטח מקסימלי של 160 מ"ר. על-שם הקיבוץ יירשם שטח המחנה, לפי חישוב של 2.5 דונמים לחבר, כפול מספר הנחלות. מתוך שטח זה יוכל הקיבוץ לרשום על-שם החברים, שטח מרבי של 375 מ"ר למשפחה במרכז הארץ; 500 מ"ר למשפחה בפריפריה; ו-1,000 מ"ר למשפחה ברמת הגולן.

קיבוץ שמספר המשפחות שבו נופל מתקן הנחלות, יהיה זכאי לרכוש זכויות נוספות למשפחות חברים חדשים, שיצטרפו לקיבוץ, בתשלום דמי חכירה כמקובל באותה עת.

ההחלטה שחברי קיבוץ או מושב יוכלו להוון גם שטח של 500 מ"ר לתעסוקה, ב-31% מערך הקרקע, מעוררת התנגדות רבה, כי היא מאיימת להפוך קיבוצים ומושבים לאיזורי תעסוקה ומסחר.

יתרת הקרקע החקלאית תוחכר לחקלאים, בחוזה חכירה ל-49 שנה. המינהל יהיה רשאי להטיל קנסות על חוכר שלא יעבד את הקרקע.