"לא הייתי בניגוד עניינים בהחלטה 755 - אין לי טובת הנאה ממנה"

ראש הממשלה, אריאל שרון, חזר ואמר היום (ג') בוועדה לביקורת המדינה, כי לא הפר שום הוראה או הנחיה של מבקר המדינה בפרשת תיקון ההחלטה 755 של מועצת מקרקעי ישראל

ראש הממשלה, אריאל שרון, חזר ואמר היום (ג') בוועדה לביקורת המדינה, כי לא הפר שום הוראה או הנחיה של מבקר המדינה בפרשת תיקון ההחלטה 755 של מועצת מקרקעי ישראל.

לדבריו, כל מעורבותו בפרשה הסתכמה בהעלאת הנושא לסדר היום של מועצת המינהל בשיחה טלפונית עם המנכ"ל יעקב אפרתי, כפי שמתחייב מתפקידו כיו"ר המינהל הקובע את סדר היום.

שרון חזר וטען, כי פעל לבקשת שר החקלאות לשעבר, ח"כ שלום שמחון (העבודה), אך לא נטל חלק בדיון, לאחר שהוציא עצמו מכל מעורבות פעילה במדיניות הפשרת קרקעות חקלאיות לבנייה, מחשש לניגוד עניינים ובהתאם להנחיות המבקר.

"שום עניין אישי"

הופעת שרון בוועדה היתה יוצאת דופן ועמדה במרכז דיון על הפרשה שהופיעה בדו"ח המבקר האחרון (לאחר שנחשפה ב"גלובס" בתחקירו של משה ליכטמן).

שרון גם הדגיש, כי לא היה לו או לבני משפחתו שום עניין אישי בתיקון המוצע, שנועד לאפשר לחקלאי המושבים להשכיר מבנה חקלאי שבנחלתם למטרות עיסקיות או להיכנס לשותפות בעסק שיוקם במבנה. הוא טען, כי בחוות השיקמים או בנחלת המשפחה בכפר מל"ל אין כלל מבנה כזה וגם לא תוכניות בנייה בכיוון זה.

"נזהרתי, אני נזהר, ואמשיך להיזהר לא להיות מעורב בדברים שיש בהם ניגוד עניינים", חתם שרון את הדיון. הוא לא פיזר ספק אחר, כאשר נמנע מלהשיב לשאלת המבקר, אליעזר גולדברג, מדוע לא העלה את כל הטיעונים הללו בתגובתו לטיוטת דו"ח הביקורת. "לו התייחסת לטיוטה כמו שדיברת כאן כל התוצאה היתה אחרת", אמר לו יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן (ש"ס).

"להעביר לנהג שלו?"

שרון ביקש לדבר רק לאחר שמיעת טענות חברי הוועדה, והללו הצטערו שלא ניתן להם להגיב על דברי שרון. דוברי הקואליציה ראו בדיון במה לניגוח פוליטי, ואילו חברי האופוזיציה ביקשו משרון להודות לפחות בטעות שעשה. הסניגוריה של שמחון מהאופוזיציה הוציאה את הרוח מהמפרשים של מותחי הביקורת.

ח"כ רוני בר-און (ליכוד) אף טען נגד בדיקת מבקר המדינה של שיקול הדעת אצל עובדי ציבור בתנאי מעבדה, ש"תמיד תמצא משהו חשוד". מנסיונו כעו"ד הוא הצדיק את שמחון שנואש מ"הפקידות המאובנת של המינהל", ושאל: "למי ראש הממשלה היה צריך להעביר לטיפול את בקשת שמחון, לנהג שלו?"

ח"כ ענבל גבריאלי (ליכוד) שאלה אם יו"ר הוועדה מש"ס היה מכנס אותה, לו שר כלשהו היה נאשם בניגוד עניינים אם פעל להגדלת קצבאות הילדים בהיותו ראש משפחה ברוכת ילדים. גולדברג התערב ואמר, כי שר הבריאות היה פוסל את עצמו אם היה מכניס לסל הבריאות תרופה מיוחדת נגד מחלה בה לקה בנו.

גבריאלי: "גם אם התרופה היתה מצילה את חייהם של אלפי חולים אחרים? " גולדברג לא הגיב, ובר-און אמר :"עם הפרשנות הזאת נצטרך לייצר את המנהיגות הציבורית מילדי מבחנה, בלי הורים ובלי משפחה". גולדברג: "אתם יכולים לבטל את הכללים, אם מישהו רוצה שישראל תגיע למעמד של רפובליקת בננות".

שרון הקדים לתגובתו תשובה לח"כ אופיר פינס (עבודה), ששאל לאן נעלם פרוטוקול מדיון שהיה בלשכת ראש הממשלה בעניין הביקורת עליו. שרון אמר שהפרוטוקול לא נכתב, כי אחד מעוזריו היה במילואים והמנכ"ל אביגדור יצחקי בחופשה, "בטיפוס על צוקי קרח באלסקה".

"פעלתי לפי החוק"

שרון אמר, כי לא נענה להנחיית גולדברג לבקש את אישור ועדת החריגים, מאחר שמלכתחילה קיבל את הנחייתו שלא ליטול חלק בדיונים להפשרת קרקעות לבנייה, כך שלא היה מעורב ולא ראה בפנייתו הטלפונית לאפרתי בעניין 755 צעד שאיננו טכני. שרון לא הסתיר את העובדה שאפרתי ידע שהוא תומך בתיקון ההחלטה, מתוך הבנת מצוקתם של החקלאים שהגיעו עד פת לחם.

"התיקון להחלטה נועד לתת פתרון להרבה מושבים להתפרנס בכבוד", אמר שרון, "וכשהנחתי את אפרתי לטפל בהצעת שמחון, בכך הסתיים חלקי. התיקון נועד להציל מחורבן כלכלי אלפי משפחות, אבל ההחלטה היתה בידי יותר מ-20 חברי מועצת המינהל. אני לא פעלתי ולא היתה לי שום מעורבות בדיון.

"עם כל הכבוד למסקנות המבקר, עצם העלאת הנושא היתה רק מהלך טכני, כך שלא ראיתי את עצמי במצב של ניגוד עניינים. מאחר שלא היה דבר בינו לבין ניגוד עניינים, פעלתי כפי שאני מצווה בחוק".

גולדברג אמר שהוא מוצא את עצמו במצב מוזר, כי אם היה שומע מראש את כל הטענות הללו, הוא היה בודק את עצמו ואולי מגיע למסקנה אחרת. מאחר שלא בדק את גירסת ראש הממשלה, הוא מנוע מלהגיב. אלא שעל כך לא היתה לשרון תשובה, וסימן השאלה של גולדברג נשאר תלוי בסוף הדיון: מדוע לא סיפק שרון את ההסבר בזמן אמת.