לקראת הישיבה במועצת מקרקעי ישראל: רובינשטיין ידרוש להחמיר

היועץ טרם העביר לאולמרט נוסח עמדתו הסופית לגבי כל אחת מהסוגיות שיעלו לדיון

היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, עדיין לא העביר לשר התמ"ת ויו"ר מועצת מקרקעי ישראל, אהוד אולמרט, ולמינהל מקרקעי ישראל את נוסח עמדתו הסופית לגבי כל אחת מהסוגיות אשר יעלו לדיון בישיבת מועצת מקרקעי ישראל ביום א' הקרוב.

ל"גלובס" נודע, כי רובינשטיין דורש להחמיר ככל האפשר בקריטריונים של כל אחד משלושת הנושאים שיעלו לדיון. בנושא הראשון, הוראות המעבר, קיימים קריטריונים מחמירים למדי של צוות פנימי של המינהל, לעומת קריטריונים נוחים בהרבה שהציע שר המשפטים לשעבר משה נסים.

הנושא השני הוא הזכויות האישיות של בעלי הנחלות, מבחינת שטחי מגורים ותעסוקה.

כאן ההתנגדות העיקרית היא למתן זכויות לנדל"ן מניב לבעלי הנחלות. הנושא השלישי הוא הקריטריונים החדשים לפיצוי החקלאים בפרויקטים עתידיים של בנייה רוויה למגורים (תחליף 727).

ישיבת המועצה הקודמת נערכה למרות בקשתו של רובינשטיין מאולמרט לדחות אותה.

במהלך הישיבה הודיע אולמרט, כי בישיבה הקרובה, דהיינו ביום א' בערב, יתקבלו ההחלטות הסופיות.

רובינשטיין בוחן כל אחת מהצעות ההחלטה לאור פסיקת בג"ץ בעתירת הקשת הדמוקרטית המזרחית, בה נקבע עקרון "הצדק החלוקתי". אם כי, בג"ץ לא פירט באותה החלטה מהם המבחנים המדויקים ליישומו של העיקרון.

שורה של ארגונים חברתיים וסביבתיים, וכן ראשי ערים, הודיעו כי יעתרו לבג"ץ נגד כל החלטת מועצה שתיראה להם כפוגעת בעיקרון הצדק החלוקתי. ראשי הארגונים מבקשים להיפגש עם נשיא המדינה, משה קצב, על מנת לשכנע אותו כי לכל היותר יש להעניק לחקלאים זכויות מגורים, ולא מעבר לכך.

בסיקור נרחב המובא היום ב"גלובס הערב" לקראת ישיבת המועצה, מוצגת גם "עיסקת גינתון", שבה רכש ב-1967 היזם דוד אפל ממושב גינתון 1,500 דונם בסמוך למחלף לוד על כביש מספר 1. את האדמה מנסה אפל להפשיר מאז - בינתיים ללא הצלחה - אלא אם ההחלטות שיתקבלו במועצה יקלו עליו את התהליך.

(ראו גם "גלובס הערב", עמ' 6).