"הוראות המעבר של ועדת שר המשפטים לשעבר, משה נסים, פותחות מניפה רחבה ביותר של מקרים עליהם יחולו החלטות המועצה הבטלות, מבלי שניתן לזהות בחלק גדול מהמקרים אינטרס הסתמכות".
כך קובע היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, במכתב ששלח בשבוע שעבר (ה') לחברי מועצת מקרקעי ישראל, הדנים הערב (א') בשלוש הצעות להסדרת נושא הקרקע החקלאית.
רובינשטיין ממליץ לפי שעה לחברי המועצה לאמץ דווקא את מסקנות ועדת רחל זכאי, שקדמה לוועדת נסים, ושמסקנותיה נדחו על-ידי המועצה. יצוין, שרובינשטיין הקשיח גם את מסקנות ועדת זכאי, מתוך חשש שגם הן לא יעמדו במבחן הבג"ץ אותו מתכנן להגיש פורום הקרקעות, במידה והמועצה תאשר הערב את ההצעות.
ביקורת על נסים
באשר למסקנות ועדת נסים מסביר רובינשטיין, שביקורתו נובעת מהעובדה שלדעתו הרחיבה הוועדה יתר על המידה את היריעה המאפשרת את הכללת העסקאות. יתר על כן, רובינשטיין מדגיש, שבכל אחד מצירי ההתקדמות שקבעה ועדת נסים - ציר זמן, ציר הסתמכות וציא השקעה כספית, די בהתקדמות קטנה ביותר כדי לאשר את התוכניות.
רובינשטיין מציין עוד, שוועדת נסים החליטה שניתן יהיה להכליל במסגרת הוראות המעבר אפילו תוכניות שהמינהל הצהיר במפורש, שיתכן שאי אפשר יהיה לאשרן. הוא רואה בעיה גם בהחלטת הוועדה לכלול במסגרת ההוראות את כל פסקי המשקם, וזאת בניגוד להנחיה מפורשת שלו עצמו, האוסרת על האגודות לגבות כספים ממומלצים. רובינשטיין מתריע, שאימוץ ההחלטה יעניק לפסק המשקם מעמד חזק מזה שהיה לו בשעה שניתן.
רובינשטיין גם מתנגד להצעה למנות שלושה שופטים בדימוס, שבסמכותם יהיה להכריע במחלוקת שבין המינהל לבין היישובים. לדבריו, "משמעות הצעה זו, חוששני, היא האצלת סמכויות בניגוד לעקרונות המקובלים עלינו מן המינהל לגוף חיצוני, וכן פריצה של הוראות המעבר ויצירת אפשרות להרחבה נוספת בהיקף העסקאות".
רובינשטיין מדגיש, שאם הצעות אלה יתקבלו הוא יתקשה להגן עליהן בבג"ץ, שבוודאי יוגש על-ידי פורום הארגונים החברתיים, וממליץ לחברי המועצה לעיין שוב בהסתיגות שצירף לדו"ח הוועדה נציג האוצר בה, אבי גפן, שהתריע על ההרחבה היתרה של יריעת ההסתמכות.
רובינשטיין ממליץ למועצת מקרקעי ישראל להעביר לעיון מחודש של מינהל מקרקעי ישראל, מינהל התכנון ומשרד האוצר שתי החלטות נוספות הנוגעות לקרקע חקלאית - שינוי ייעוד הקרקע והיוון חלקת המגורים.
באשר להצעת ההחלטה בנושא היוון חלקת המגורים, קובע רובינשטיין, שהיא מכילה שינויים מרחיקי לכת ומעניקה הטבות מפליגות החורגות מעל ומעבר. לדבריו, הוא יתקשה להגן בבג"ץ גם על הצעה זו.
לא מתנגד להיוון
רובינשטיין מדגיש, שהוא אינו מתנגד להיוון חלקת המגורים, אך יחד עם זאת, לדעתו, הדרישה להוון גם שטח לתעסוקה חורגת מכל היגיון. "דומה שלא נשקלו כל השיקולים הרלוונטיים לעניין, וההחלטה המוצעת אינה משקפת ומבטאת שילוב נכון בין האינטרסים השונים. ההצעה נותנת מעל למה שניתן היה לצפות מן התפיסה הבסיסית שביסוד חלקת המגורים".
רובינשטיין גם מתנגד להחיל דין שווה על מושבים וקיבוצים באשר לחלקת המגורים ובאשר לחלקות התעסוקה. גם בנושא זה מציע רובינשטיין למועצה לא לאשר את ההחלטה, ולהטיל על המינהל להמשיך את הדיונים בנושא זה בשיתוף מינהל התכנון ומשרד האוצר.
באשר להחלטה על שינוי ייעוד קרקע חקלאית לבנייה רוויה, גם כאן מציע רובינשטיין למועצה שלא לקבל את ההחלטה, ולאפשר למינהל מקרקעי ישראל להמשיך לדון בה.
רובינשטיין מסביר את התנגדותו לאישור ההצעה בכך, שקיימים חילוקי דעות באוצר לגבי התמריצים שיש לתת לחקלאים בעקבות הפשרת הקרקע. לדבריו, הסוגיה טרם לובנה סופית ע"י המינהל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.