תשואה ריאלית- תשואה נומינלית

תשואה של השקעה נמדדת ע"י ההשוואה בין סכום ההשקעה , להכנסה הכספית הנובעת מההשקעה. השוואה זו בעייתית מכיוון שהיא משווה סכומים כספיים בין נקודות זמן שונות .

ערך הכסף בין נקודות הזמן יכול להשתנות ויש לקחת השתנות זו בחישוב התשואה. התשואה שמקבל המשקיע ניתנת להפרדה לשני מרכיבים :

1. פיצוי על שינוי בערך הכסף בין שתי נקודות הזמן ( ההשקעה והמימוש )

2. תשואה ריאלית התשואה שמעל לשינוי בערך הכסף .

תשואה נומינלית זו התשואה הכוללת את שני המרכיבים .

ערך הכסף כח הקניה של הכסף ערך של כסף נקבע בהתחשב בכמות המוצרים שניתן לרכוש באמצעות סכום כספי נתון. ירידה בערך הכסף משמעותה שנקבל פחות מוצרים עבור סכום כספי נתון ( או שנשלם סכום כספי גדול יותר עבור כמות מוצרים נתונה ) . שינוי בערך של כסף מתרחש כאשר יש שינוי במחירי מוצרים ( אינפלציה ). עליית מחירי מוצרים ,משמעותה ירידה בערך הכסף. עלייה בערך הכסף תהיה כאשר מחירי מוצרים ירדו. כדי למדוד את השינוי בערך הכסף , יש לקבוע "סל מייצג" של כמויות מוצרים ולבחון בכל נקודת זמן את עלות הסל . השתנות הערך הכספי של ה"סל המייצג" תהווה מדד לשינוי המחירים הממוצע של המוצרים בסל ( בהתחשב בחלק היחסי של כל מוצר בסך ההוצאה הכספית ) .ערך שינוי המחירים ב"סל המייצג" מבוטא ע"י מדד המחירים של ה"סל המייצג ". מדד המחירים המשמש לקביעת השינוי בערך הכסף הוא " מדד המחירים לצרכן " . מדד זה מודד את השינוי הממוצע במחירי מוצרים הכלולים ב"סל צריכה ממוצע" של משפחות במשק. שיעור האינפלציה במשק זה למעשה שיעור השינוי במדד המחירים לצרכן.

תשואה ריאלית משקפת רווח במונחים של כח קניה נוסף למשקיע . כלומר יכולת לרכוש כמות גדולה יותר של מוצרים , מאשר כמות המוצרים שניתן היה לרכוש בסכום ההשקעה המקורית .

תשואה ריאלית זה למעשה התשואה שמעבר לעליית מחירי המוצרים ( או מעבר לשיעור האינפלציה ) .

תשואה נומינלית שיעור התשואה האפקטיבי הכולל שמקבל המשקיע .

מבחינה כלכלית התשואה המהותית לחישוב היא התשואה הריאלית . תשואה זו משקפת את הרווח הכלכלי ( יותר מוצרים ) שמקבל המשקיע.

דוגמא

משקיע השקיע 1,000 ש"ח ברכישת מניות ובתום תקופה מכר את המניות ב 1,150 ש"ח .

בדוגמא זו שיעור התשואה האפקטיבי לתקופה 15% . שיעור זה לא משקף שיפור כלכלי של 15% במצבו של המשקיע , מכיוון שלא ידוע בכמה השתנו מחירי המוצרים במהלך התקופה . השיפור הכלכלי נמדד ע"י תוספת המוצרים שהמשקיע יקנה בהשוואה למצב המקורי. כלומר יש לבדוק את התשואה האפקטיבית ( הנומינלית ) בהשוואה לשינוי מדד המחירים לצרכן.

ניתוח אפשרויות:

א. מדד המחירים לצרכן עלה ב - 15% : במצב זה המשקיע למעשה מקבל תשואה שהיא פיצוי על עליית המחירים ולא מקבל תשואה מעבר לכך . כלומר התשואה הריאלית = 0 .

אם שיעור התשואה הנומינלי = שיעור האינפלציה , אזי שיעור התשואה הריאלי = 0 .

ב. מדד המחירים לצרכן לא השתנה ( שיעור אינפלציה = 0 ) במצב זה המשקיע יכול לקנות עם 1,150 ש"ח , 15% יותר מוצרים מאלו שרכש ב 1,000 ש"ח . כל התשואה שהמשקיע מקבל היא תשואה ריאלית .

אם שיעור האינפלציה = 0 , שיעור התשואה הנומינלי = שיעור התשואה הריאלי.

ג. מדד המחירים עלה ב 10% ( נמוך משיעור התשואה ) . מצב זה משמעותו שהמשקיע צריך לשלם 10% יותר מהמחירים ששילם בתחילת תקופת ההשקעה . כלומר כדי לשמור על מצבו המקורי המשקיע צריך במקום 1,000 ש'"ח , סכום של 1,100 ש"ח [ 1,100 = ( 0.1 + 1 ) * 1,000 ] .

שיעור התשואה הריאלי נמדד ביחס ל 1,100 ( ולא ביחס לסכום ההיסטורי ) .

שיעור התשואה הריאלי יהיה : 4.545% 1.04545=1150/1100

לחילופין ניתן לחשב את שיעור התשואה הריאלי ע"י התייחסות ל 1 ש"ח של השקעה . שיעור התשואה הריאלי יהיה : 4.545% 1.04545=1+0.15/1+0.1

ד. מדד המחירים ירד ב 5% : מצב זה משמעותו שהמשקיע צריך לשלם 5% פחות מהמחירים ששילם בתחילת תקופת ההשקעה . כלומר כדי לשמור על מצבו המקורי המשקיע צריך במקום 1,000 ש'"ח , סכום של 900 ש"ח בלבד [ 950 = ( 0.05 - 1 ) * 1,000 ] . שיעור התשואה הריאלי של המשקיע כולל כם את התשואה שנובעת מירידת המחירים . שיעור התשואה הריאלי נמדד ביחס ל 950 ( ולא ביחס לסכום ההיסטורי ) .

שיעור התשואה הריאלי יהיה : 21.1% 1.211=1150/950

לחילופין ניתן לחשב את שיעור התשואה הריאלי ע"י התייחסות ל 1 ש"ח של השקעה . שיעור התשואה הריאלי יהיה : 21.1% 1.04545=1+0.15/1-0.05

נוסחא -

ריבית ריאלית : שיעור ריבית ריאלית ( y) לתקופה:

i+1/1+g=1+r

כאשר : i שעור הריבית האפקטיבית לתקופה ,g שיעור האינפלציה לתקופה