עודד טל, לשעבר עובד בכיר במינהל, מואשם בקבלת שוחד מדודי אפל

המדינה: טל ביקש מאפל להדיח את אבי דרכסלר מניהול המינהל לאחר שפגע במעמדו של טל

עודד טל מרמת-גן, שכיהן כמנהל מחוז ת"א במינהל מקרקעי ישראל וכמנהל אגף המחוזות במינהל, הואשם היום (ד') בבימ"ש השלום בת"א בקבלת שוחד מדוד אפל ומאחרים.

כתב האישום עוסק בחלקו בפרשות שנחשפו ב"גלובס". במבוא לכתב האישום נאמר, כי טל התוודע לאפל במחצית הראשונה של שנות ה-90 ונוצרו ביניהם קשרי עבודה.

טל היה מודע למעמדו, כוחו וקשריו של אפל. מתוך ציפייה שיוכל להסתייע בהם בעת הצורך, פעל טל לקידום ענייניהם העסקיים של אפל וחברת מגדל הזוהר לבנין, אותה ניהל אפל.

בינואר 1998 זכתה החברה במכרז פינוי/בינוי בשכונת גיורא בגבעת שמואל. נציגי החברה ובתוכם אפל ביקשו להכניס שינויים שונים בחוזה ההרשאה.

שינוי חוזה

התביעה טוענת, כי טל חתם ללא סמכות על חוזה הרשאה שונה מחוזה ההרשאה המקורי. החוזה גילם הטבות מהותיות למגדל הזוהר ולאפל ששוויין עשרות מיליוני דולרים, ובין היתר השתחררה החברה מהחובה שהוטלה עליה לפעול בהליכים לאישורה הסטטוטורי של התב"ע.

עוד נאמר בכתב האישום, כי שעה שנציגי החברה ניהלו עם טל מו"מ לשינויים בחוזה ההרשאה, ניהלה אשתו מגעים עם אלי נטף שעבד בחברה, לצורך העסקתה בידי אפל באותו פרויקט.

במסגרת המו"מ סוכם בידיעת טל, כי אם ייחתם הסכם העסקה בין החברה לבין אישתו, היא תקבל מקדמה של 20 אלף דולר, וזאת לאחר שייחתם חוזה הרשאה שונה בין מגדל הזוהר לבין המינהל. בסופו של דבר, לא הועסקה אשתו במגדל הזוהר.

בכתב האישום נאמר, עוד כי אפל פנה אל טל וביקשו להתערב בנושא חוב בגין דמי חכירה של 250 אלף שקל של ביתו של אפל בת"א. טל, שכיהן באותה תקופה (נובמבר 1998) כמנהל בפועל של מחוז ת"א במינהל, הורה למשוך את התביעה שהוגשה נגד רעייתו של אפל בגין החוב, ולהחזירה למינהל לצורך בדיקה נוספת.

טל ביקש מסגנו לבדוק חלופות להקטנת החוב, אולם הצעותיהם של טל וסגנו להקטנת החוב נדחו, והתיק הוחזר לצורך המשך ניהול התביעה המשפטית.

ביטול חוב

עוד נאמר בכתב האישום, כי באוקטובר 1998 העביר מנהל המינהל דאז, אבי דרכסלר, את טל מתפקידו כמנהל מחוז המרכז ומינה אותו כמנהל מחוז ת"א של המינהל - מחוז קטן יותר.

טל ביקש מאפל, לאור הפגיעה במעמדו, לפעול בכל דרך לשם קידומו, לרבות קביעת פגישה בינו לבין שר התשתיות דאז, אריאל שרון. טל גם ביקש מאפל לדאוג לסילוקו של דרכסלר מתפקידו ולמסירת תפקיד מנהל המינהל לאדם שיוכל לדאוג לקידומו של טל. בסעיף אישום זה מואשם טל בלקיחת שוחד והפרת אמונים.

בסעיף האישום השני, המייחס לטל הפרת אמונים, נאמר, כי טל פנה אל יהודה אבידן וביקש ממנו לפעול לצורך קידומו, ביודעו כי לאבידן קשרים הדוקים עם אפל ואנשי ש"ס, ביניהם אריה דרעי.

טל אף ביקש מאבידן, כי נציבות שרות המדינה לא תערוך מכרזים למינויים בכירים במינהל כל עוד מינויו של טל לתפקיד בכיר אינו מובטח.

על-פי כתב האישום הודיע אבידן לטל, כי המכרזים הוקפאו, דרכסלר "הולך הביתה" וכי לא משנה מי יתמנה כמנכ"ל במקומו. "יש לנו מה לומר איתו, אל תדאג".

בסעיף האישום השלישי, המייחס לטל עבירות של שוחד והפרת אמונים, נאמר, כי טל פנה אל הקבלן סמי מצלאווי בבקשה שיספק עבודה לאשתו, וטען בפניו, כי הוא ואשתו נמצאים בקשיים כלכליים ומתקשים לשלם את שכר הדירה.

שוחד מקבלנים

לטענת התביעה, נעתר מצלאווי לבקשת טל והבטיח למסור לאשתו הכנת חוזי מכר של דירות בבניין ברמת-גן אותו תיכנן לבנות. מצלאווי, בידיעת טל ובאמצעותו, העביר לאישתו מקדמה של 2,550 שקל, וטל ביקש ממצלאווי להעביר לאישתו 25-20 אלף דולר נוספים.

בסעיף האישום הרביעי, המייחס לטל עבירות של לקיחת שוחד והפרת אמונים, נטען, כי טל ביקש מאביגדור קלנר, שכיהן כמנכ"ל פועלים השקעות, להעסיק את אשתו.

קלנר, שכיהן גם כיו"ר חברת אלדור, פנה למנכ"ל החברה וזה נעתר לבקשתו וסיפק לאשתו עבודה תמורת 30 אלף דולר בצירוף בונוס של 10,000 שקל.

בתמורה דיווח טל לקלנר על החלטות פנימיות של חברי הנהלת המינהל באשר לפרוייקט חוות הזרע (קלנר כיהן באותה עת כיו"ר חברת חוות הזרע 39) באיזור צומת מסובים, ועל הסתייגויותיהם השונות.

כמו כן המליץ טל בפני קלנר למי עליו לפנות בכדי לנסות ולשנות החלטות אלה. לטענת התביעה, טל פנה פעם נוספת לקלנר וביקשו לספק עבודה נוספת לאשתו, בין היתר בעיסקאות בתחום ההיי-טק.