התופעה נראתה בבירור אצל רובננקו

אירגון "קו לעובד" מציע אינדיקציה שעשויה לנבא קשיים עסקיים בחברות בנייה: עיכובים בתשלומי שכר לעובדים או אי תשלום שכר בכלל

איך יודעים אם הלקוח בצרות? אחת האינדיקציות הטובות לקשיים כלכליים הם צ'קים חוזרים. כשהבנק מפסיק לכבד את הצ'קים של אותו לקוח, סימן שכדאי לבחון מחדש את המשך היחסים איתו. באירגון "קו לעובד", עמותה שהוקמה במטרה להגן על זכויות עובדים, ובעיקר עובדים זרים, מצאו סימן אחר שעשוי לנבא קשיים עסקיים, כולל, ואולי בעיקר, בחברות בנייה: עיכובים בתשלומי שכר לעובדים, או אי תשלום שכר בכלל.

"כבר תקופה ארוכה שאנחנו מצליחים לנבא מתי חברה תיכנס לכותרות בגלל קשיים כספיים", מספרת חנה זוהר, מנהלת העמותה. "מתחילות להגיע אלינו תלונות מעובדי החברה שלא קיבלו את שכרם, או שעיכבו את תשלום השכר או שקיבלו רק חלק מהכסף שמגיע להם. ראיתי את התופעה בבירור אצל חברת הבנייה רובננקו. בזמן האחרון התחילו להגיע אלינו פניות מגורמים עסקיים המבקשים לקבל מידע על מצבה הפיננסי של חברה זו או אחרת. גם הם הבינו שהמידע הזה שווה משהו".

וכך נולד שיתוף הפעולה הלא טיפוסי בין ארגון לזכויות אדם והמגזר העסקי. "קו לעובד" התחיל באחרונה להעביר מידע למי שמעוניין בכך לצורכים עסקיים על מעסיקים שמלינים שכר. לדברי זוהר, מאחר שרוב העובדים הזרים בישראל מועסקים בענף הבנייה, רוב השמות ברשימת המלינים הם מאותו סקטור.

"מי שמתקשר ומבקש, אנחנו מזרימים לו את המידע", אומרת זוהר. לדבריה, העמותה אינה מתנה את השירות בתשלום, אך שמחה לקבל תמורה על מאמציה. "כשמעסיק לא משלם, אז או שהוא לא בן אדם, או שהוא בקשיים. בשני המקרים, לדעתנו, לא כדאי להתעסק איתו", היא מוסיפה. "הרבה פעמים מצאנו, שעיכובים בתשלומי שכר מנבאים קריסה".

בידי "גלובס" נמצאת רשימה של כחמש חברות בנייה, שנגדן הוגשו תלונות ב"קו לעובד" על-ידי עובדים על עיכובים בשכר או אי תשלום שכר, אך טרם נתבעו בבית המשפט. אחדות מהחברות המופיעות ברשימה לא השיבו לפניות "גלובס" בנושא, והאחרות הכחישו בתוקף את טענות העובדים. יצוין, כי ברשימה לא מופיעים שמותיהם של חברות גדולות וידועות בענף.

אלי לנדאו, סמנכ"ל משאבי אנוש בהתאחדות הקבלנים: "אין באפשרותנו להפעיל סנקציות נגד קבלנים שמפירים זכויות עובדים, אבל אנחנו מוקיעים כל קבלן כזה".

באתר האינטרנט של "קו לעובד" נמצאת רשימה של מעסיקים, שעובדיהם קיבלו את כספם אחרי שתבעו אותם. בין החברות המופיעות ברשימה: צמנטכל קרקע ומבנים, קינטון הנדסה ופרויקטים, אריה את עופר בנייה והשקעות, א. דורי, מ. בורוכוביץ , יונה א. קבלנות בנייה, א. לוי קבלני בניין, סולל בונה בע"מ, ע.ש.ת.

ניהול פרויקטים וכ"א, א. ג'ברין, אחים מוראר חב' לעבודות בניין, חברת רז גל לבניין, מליבו, רמי שבירו הנדסת בניין, א. לוי השקעות, גנני השרון, תדהר בנייה וייזום, אפריאט שירותי בנייה, קלניר, פלס קונסטרוקציות ומבנים, דניה סיבוס, אסא נר, תורג, לבק חנה אלגר, א. לוי קבלני בנייה, י.זקן חברה לבניין, אחים מוראד חב' לעבודות בניין, אשטרום, ח. זיתון (1990) חברת קבלנית לבניין ועבודות ציבוריות, זברסקו חברה לבניין והשקעות, אגס נכסים ובנייה, "עמית" נדל"ן שירותים והשקעות, ואלפא רעיונות השקעות. לפי ההערכות, מועסקים היום 32,000 עובדים זרים בענף הבנייה, רובם מרומניה וסין.