בכירים במועצת שוהם: להכריז על תוכנית שיכון עובדים ל-1,000 דירות כלא חוקית

המועצה פנתה לשר הפנים בבקשה לבדוק את הליכי התיכנון והאישור שבוצעו על ידי מועצה קרואה

בכירים במועצת שוהם מבקשים להכריז על התוכנית של החברות שיכון עובדים ומרל"ז לבניית 1,000 דירות בשוהם, כתוכנית לא חוקית. סגן ראש המועצה, ישראל בוכריץ, ביקש מראש המועצה, עו"ד שחר בן עמי, להעלות הצעה ברוח זו לישיבת הוועדה המקומית לתיכנון ובנייה.

בוכריץ טוען, כי למועצה הקרואה שניהלה את שוהם בעבר לא היתה סמכות חוקית לאשר הגבהת מבנים בתוכנית הבנייה של שיכון עובדים ומרל"ז, מ-3 ל-11 קומות. הוא טוען, כי סעיף 62 א' לחוק התיכנון והבנייה אינו מאפשר זאת. בוכריץ מתבסס במכתבו על חוות דעת של היועץ המשפטי של משרד הפנים, שלום זינגר, העוסקת בפרשנות לסעיף זה בחוק התיכנון והבנייה. בחוות הדעת כותב זינגר: "ניתן לבקש בהקלה תוספת של שתי קומות וקומת עמודים מפולשת, מבלי שהדבר ייחשב כסטיה ניכרת".

בשלב זה מתכננת מועצת שוהם להוביל מהלך ל'התליית' תוכנית שיכון עובדים ומרל"ז. מדובר במהלך במסגרתו מכינים תוכנית בנייה חדשה, ולא מאפשרים בנייה הסותרת את כוונות התיכנון החדשות (גם אם הבנייה המבוקשת כלולה בתוכנית הקודמת שאושרה). זהו צעד נוסף במסגרת מאבקי מועצת שוהם נגד תוכניות לבנייה גבוהה בעיר.

מועצת שוהם נבחרה לאחרונה בבחירות חופשיות, והיא מחליפה מועצה קרואה שניהלה קודם לכן את התיכנון ביישוב. לפני שבועות אחדים הצליחה מועצת שוהם הנבחרת להשיג את הסכמת מינהל מקרקעי ישראל להקטין את היקפי הבנייה במרכז שוהם.

מועצת שוהם פנתה לאחרונה לשר הפנים, אלי סויסה, וביקשה לקבל את התייחסותו למהלך ההתלייה המתוכנן. אם יבוצע מהלך ההתלייה, תצטרך מועצת שוהם לפצות את חברת שיכון עובדים, כנגד הקטנת אחוזי הבנייה. בוכריץ מבקש להכריז על התוכנית כלא חוקית, על מנת למנוע תשלום פיצוי הנגזר מהתלייה.

מועצת שוהם מבקשת בפנייתה לסויסה לבדוק את הליכי אישור התוכנית. היא מציינת, כי תוספת 8 הקומות בתוכנית בוצעה באמצעות סעיף 62 א' לחוק התיכנון והבנייה. עוד מציינת המועצה, כי בתיקי הוועדה המקומית אין תיעוד לתליית מודעות להפקדת התוכנית בתחומי שוהם. (החוק מחייב תליית מודעות מסוג זה כדי לאפשר למתנגדים לתוכנית לקבל מידע על הכוונות לאישורה, ולאפשר להם להציג התנגדות לתוכנית).

יצויין, כי לפני חודשים אחדים הגישה חברת שיכון עובדים ערר נגד סירובה של מועצת שוהם לאפשר לחברה להמשיך את הבנייה במקום. ועדת הערר קיבלה את הערר. עם זאת, ועדת הערר ציינה כי הדרך הנאותה אינה למנוע היתרי בנייה, אלא לפעול לשינוי התוכנית. מועצת שוהם טוענת, כי היא מתבססת על החלטה זו, אולם מבקשת את התייחסותו של שר הפנים לנושא. את מועצת שוהם מייצגים עורכי הדין יובל גלאון ורון צין. ממשרד הפנים נמסר, כי "המכתב התקבל והנושא נמצא בבדיקה".

נציג היזמים, עורך דין גדעון חתוכה, אמר בתגובה: "המטרה של מועצת שוהם אחת - למנוע את הבנייה במקום. מועצת שוהם אינה מכבדת את החלטות ועדת הערר, וכעת היא שולפת טיעונים שלא הובאו בפני ועדת הערר. הטיעונים נטענים בשפה מאוד רפה. אותה מועצה מקומית חתמה על היתרים, לפיהם בנינו 200 דירות. אמנם ההחלטה על הוצאת היתרים היתה קיימת, אבל המועצה חתמה עליהם.

"המועצה הוציאה היתר בנייה לביצוע עבודות פיתוח לאותה תוכנית. כעת הם טוענים שהתוכנית בטלה. נכון שהם מתייחסים לחוות דעת של זינגר, אבל זינגר אינו ערכאה שיפוטית. סוגיה דומה הובאה לוועדת ערר במחוז תל אביב, ונקבע בה כי ניתן לבצע תוספת קומות על פי אותו סעיף. אנחנו שוקלים להגיש תביעות אישיות על עיכוב בלתי סביר של התוכנית"