מע"ץ אישר פרויקטים המשתמשים בזכוכית גרוסה באספלט לכבישים

אורכו של הקטע שנסלל 200 מטר והוא חלק מכביש חדש העובר בקרבת הטכניון ומחבר את שכונת דניה לנשר. קטע הכביש מכיל 20 טונות זכוכית ממוחזרת גרוסה, מתוך 400 טונות תערובת אספלטית

מע"ץ אישר באחרונה ביצוע מספר פרויקטים בזכוכית גרוסה ממוחזרת כמרכיב בתערובות אספלטיות לכבישים. זאת, בעקבות הצלחתו של "כביש הזכוכית" הראשון מסוגו בישראל, אשר נסלל לפני חודשים ספורים בחיפה. הכביש נסלל במסגרת ניסוי שדה של פרופ' אילן ישי מהפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית בטכניון.

שכבת הכביש העליונה עשויה מ-glassphalt - תערובת אספלטית המכילה 5% זכוכית ממוחזרת. ה"פיילוט" המוצלח של סלילת הכביש מקרב לסיומו מחקר בן שש שנים, שכותרתו "מיחזור פסולת זכוכית בתערובות אספלטיות", שעורך ישי במכון לחקר התחבורה, במימון המשרד לאיכות הסביבה.

אורכו של הקטע שנסלל 200 מטר והוא חלק מכביש חדש העובר בקרבת הטכניון ומחבר את שכונת דניה לנשר. קטע הכביש מכיל 20 טונות זכוכית ממוחזרת גרוסה, מתוך 400 טונות תערובת אספלטית. יישום זה של תערובת אספלטית המכילה זכוכית בוצע בשכבה העליונה.

עיקר התועלת ב"כבישי זכוכית", מסביר ישי, הינו אקולוגי. הסלילה האינטנסיבית של כבישים ברחבי הארץ והצורך בשיפוצם של כבישים ישנים, מחייבים כמויות אדירות של חומר גלם (אגרגטים). מקורו של חומר זה במחצבות הקיימות ברחבי הארץ, אם כי כיום ברור, כי כמויות החומר הנדרשות יחייבו פתיחתן של מחצבות חדשות.

שימוש בתחליפים (פסולת ממוחזרת) לצורך סלילת כבישים יצמצם את הצורך במחצבות חדשות, שפתיחתן פוגעת בנוף הארץ ובאיכות הסביבה.

שיעור הזכוכית בכלל החומר המרכיב את השכבות האספלטיות הוא 15%-5%, והוא נגזר מהצורך באיזון בין המטרה האקולוגית (מיחזור מקסימלי) לבין איכות הכביש הנדרשת. יתרון נוסף בכבישים אלה הוא בטיחותי. הכבישים המכילים זכוכית נוצצים בחושך. יתרון זה בא לידי ביטוי בעיקר בכבישים שאינם מוארים כראוי, כגון דרכי פטרול וכבישים משניים.