מהפקידים הבכירים של משרד האוצר היו מרגישים מאוד שלא בנוח, אם היה נוכחים בכנס הדו-שנתי של איגוד המהנדסים בבניין ובתשתית, שנערך בשבוע שעבר בתל-אביב. כמעט כל ראשי הענף, כולל שר התשתיות יוסף פריצקי, מתחו עליהם ביקורת חריפה, שכמוה לא נשמעה זמן רב.
פריצקי אמר, שצריך לשים סוף למצב שבו מכתיבים פקידי האוצר לשרים הכלכלים מה ואיך עליהם לעשות. פריצקי: "אנחנו נבחרנו על-ידי הציבור, הם לא נבחרו. נוצר מצב שלנו, השרים הכלכליים, יש אחריות, אבל הסמכות היא של הפקידים. מצב זה ייפסק. לא יתכן שאנחנו, השרים, נקבל הנחיות מהפקידים. פקיד שלא יכיר את מקומו - יתכבד ויפנה את כסאו!"
נשיא התאחדות הקבלנים, שמואל אולפינר, שדיבר מיד לאחר פריצקי, אמר כי אנחנו חיים ב"דיקטטורה של בירוקרטיה". לדבריו, המצב כיום הוא שפקידי האוצר הם הקובעים והמחליטים, והם אולי הגורם לחלק גדול מהצרות הכלכליות. גם הוא קרא לשים קץ למצב זה, כדי שאפשר יהיה לחדש את הצמיחה.
עמיקם אורן, מנכ"ל חברת ניהול הפרויקטים סי.פי.אם ומבעליה, תקף בנאומו בכנס את פקידי האוצר על שהקפיאו את הפרויקט לבניית 1,000 כיתות לימוד בשיטת BOT, בהשקעה של 500 מיליון שקל. יש לזכור, שחברת סי.פי.אם היתה אמורה להיות מנהלת הפרויקט.
אורן: "פקידי האוצר הקפיאו את התוכנית משום שטענו, שמחיר גיוס ההון יהיה גבוה מדי, כלומר מימון התוכנית כרוך בתשלום ריבית גבוהה מדי. האמת היא, שבשיטה זו מרכזים את הטיפול בפרויקט ביד אחת, במקום לפצל אותו בין כמה חברות וגורמים, שיעסקו בתכנון, בבנייה, בניהול ואחזקה ובמימון. הריכוז יכול לחסוך עשרות אחוזים מההשקעה, סכומים גדולים בהרבה ממה שעולה הריבית הגבוהה. אבל נערי האוצר פשוט לא מבינים את זה. בכלל, נערי אוצר הם גורם מעכב של פרויקטים בשיטות BOT ו-PFI".
מנכ"ל סולל בונה, שמעון הייבלום, היה אמור לומר כמה דברי ברכה לאורח הכבוד, המהנדס היימן בראון מארה"ב, שהיה ממתכנני מגדלי התאומים בניו יורק. אבל בקומו לדבר אמר הייבלום, שאין הוא יכול להתאפק מלומר כמה דברים, נוכח מצבו של המשק. הייבלום: "הכל תקוע - בגלל פקידי האוצר. לדוגמא, פרוייקט סלילת כביש 431 תקוע בשל סכסוכים בין פקידים. היוזמה הפרטית רוצה לבנות, משום שלמדינה אין כסף בתקציב, אבל לא נותנים לה לבנות. הפקידים משתקים הכל! השמים סגורים, אי אפשר להביא עובדים זרים, האוצר אומר לנו שנעסיק מובטלים ישראלים במקום הפועלים הזרים. זה הרי בלתי אפשרי, כי פועל בניין צריך להכשיר ולאמן במשך שנים".
גם בכירים אחרים שהשתתפו בכנס, בהם הקבלנים המובילים אורי דורי ואבי ארנסון, מתחו, בשיחות עם "גלובס", ביקורת חריפה על סגירת השערים בפני עובדים זרים. הם אמרו, כי הממשלה פשוט אינה מבינה מה היא עושה לענף, או שאולי היא רוצה, לאמיתו של דבר, להמית אותו.
הייבלום אמר עוד: "לפני כשבועיים החליטה החברה-האם, שיכון ובינוי, לפטר 430 עובדים, חלקם מהנדסים, משום שאין לנו די עבודה. משרד האוצר ידע מראש על ההחלטה, לפני שפורסמה. אף פקיד בכיר לא נקף אצבע ולא עשה דבר בניסיון למנוע פיטורין אלו. פשוט לא איכפת להם כלום!"
באולמות הדיונים שמעו את הדברים הקשים עובדים בכירים במשרד השיכון ובחברות ממשלתיות, כמו חברת החשמל. הם ישבו ושתקו. איש מהם לא הגיב. אולי, מפני שאין להם מה לומר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.