בונים גם על תחומים אחרים

אחרי ארבעים שנות עסקי בנדל"ן וחנוכת היהלום שבכתר, גורד-השחקים 'משה אביב', פורצת משפחת אביב לתחומים חדשים: בריאות וסיעוד, מלונאות, התפלת מים והשקעות עתק בבולגריה > אלעזר לוין חושף לראשונה את המיזמים שבדרך

אחרי ארבעים שנות פעילות בתחומי בנייה ונדל"ן, שבהן בנתה חברת משה אביב עשרות פרויקטים גדולים, נכנסת החברה לראשונה בתולדותיה, לענפים אחרים, גם בארץ גם בחו"ל. מנכ"ל החברה ומבעליה, המהנדס דורון אביב, 47, חושף לראשונה את תוכניות ההתרחבות שלה, דווקא בשבוע שבו חנכה קבוצת אביב את פרויקט הנדל"ן הגדול ביותר שלה, 'מגדל משה אביב' ברמת-גן.

אביב מפרט חלק מהתוכניות ומהמיזמים שבדרך. הקבוצה הקימה, ביחד עם החברה-הבת אוסיף, חברה-בת נוספת 'אוסיף שירותי בריאות', שתקים בצפון תל-אביב בית-חולים פרטי, ובו חמישה חדרי-ניתוח. "החברה רכשה ממשפחת פז את הרישיון של חברת סינופסיס לכירורגיית ניתוחים. נשקיע מיליוני דולרים בבניית קומה בת 2,000 מ"ר, מעל המרכז המסחרי שלנו ברחוב ויצמן בתל-אביב, ובסמוך נבנה גם מרפאות. את 'אוסיף בריאות' ינהל ד"ר אלי לנדאו, שהיה עד עתה ראש אגף בריאות בחברת הביטוח מגדל".

חברת משה אביב נמצאת בבעלות בני משפחת אביב, בראשות דורון אביב ואחותו דפנה הר-לב. החברה מחזיקה גם ב-35% ממניות חברת אוסיף. 45% נוספים נמצאים בידי קבוצת יהלומנים ואנשי נדל"ן מישראל, מקנדה ומאנגליה, ו-20% הנותרים בידי הציבור בבורסה.

השותפים באוסיף נותנים זה שנים רבות אמון מוחלט בבני משפחת אביב, והפקידו בידיה את ניהול החברה. לכן, אפשר להתייחס לקבוצת אביב-אוסיף כיחידה אחת.

* האם 'אוסיף שירותי בריאות' החדשה תישאר בבעלותכם המלאה?

"לא בטוח. ייתכן שנמכור חלק מהמניות למשקיעים. קבוצת רופאים כבר מתעניינת בכניסה לשותפות בחברה החדשה".

* מי יהיו לקוחות אוסיף שירותי בריאות?

"חולים פרטיים בעלי אמצעים, או כאלו שיש להם ביטוח רפואי משלים בחברת ביטוח או בקופת-חולים, שיממנו להם את הוצאות הניתוח".

* מה הן תוכניות ההתרחבות האחרות שלכם?

"מעל לחדרי הניתוח נבנה מלונית בת שלוש קומות, 4,000 מ"ר, ובה עד מאה חדרי מלון. הם מיועדים לקרוביהם של חולים שמאושפזים בבית-חולים איכילוב, וכן ליולדות, שבית-חולים ליס ישחרר אותן לאחר 24 שעות, והן ירצו לנוח עם בני המשפחה. המחיר - 160 דולר ליום, כולל ארוחת-בוקר וסיוע רפואי, במקרה הצורך, מבית-החולים הסמוך.

"בנינו גשר המחבר את המרכז המסחרי ובית-המלון עם בית-החולים. הגשר נבנה, על-פי הנחיית רבנים, כך שטומאת המת לא תעבור מאיכילוב לבניין המסחר והמלון, וגם כוהנים יוכלו להיכנס לבניין זה".

54 מיליון דולר בסופיה-בולגריה

* כמה תשקיעו בתחומי הפעילות החדשים?

"קשה לבודד את הנתונים. תחומי הפעילות החדשים הם חלק מפרויקט כולל שלנו, שכולל גם תשע קומות של משרדים; מרכז מסחרי בן 5,400 מ"ר וארבע קומות חניה תת-קרקעיות. ההשקעה הכוללת תגיע ל-95 מיליון דולר, ועוד 27 מיליון דולר, ששילמנו בשנת 1998 לעירייה, שממנה רכשנו את הקרקע במכרז.

הפרויקט כולל גם בית דיור מוגן, בן 18 קומות וכן ארבע קומות של בית-חולים סיעודי, שבבעלות חברות דנאל ושחם".

* ישנן עוד חדשות?

"אוסיף רכשה 21% ממניות קבוצת ויה-מאריס, הבונה מתקן להתפלת מים ליד פלמחים, שיפיק 30 מיליון קוב מים. השותפים האחרים הם חברות תה"ל, גרנית-הכרמל (שאחד מבעליה הוא שייקה לנדאו, מבעלי חברת חירם-גת שנקלעה לקשיים), צינורות המזרח-התיכון, שבשליטת בגי גאון וחברת אוקיאנה".

* האם אביב-אוסיף תיכנס לפעילות גם בחו"ל?

"נכנסנו להשקעה של 50%, שמתחלקים בין אביב (25%), אוסיף (25%) לבניית מרכז מסחר ומשרדים בן 70 אלף מ"ר ברוטו, כולל חניה, בסופיה בירת בולגריה. מדובר בהשקעה של 54 מיליון דולר. חברת תיאטראות ישראל, שבבעלות משפחת גרדינגר, היא בעלת 50% הנותרים.

"בתחילה ניהל גרדינגר מו"מ להכנסת קבוצת אפריקה-ישראל כשותפה, אך לבסוף הוא העדיף אותנו. השקעתנו בפועל תהיה כ-7 מיליון דולר, כי בנקים אירופיים יעמידו הלוואות בגובה 75% מההשקעה.

"המרכז המסחרי בסופיה יהיה בן 23 אלף מ"ר. 10,000 מ"ר ממנו כבר הושכרו לסופרמרקט מקומי ולרשת תיאטראות ישראל עצמה, שתפתח במקום 12בתי-קולנוע. בניין המשרדים יהיה בן 10,000 מ"ר, וכן ייבנה במקום חניון מקורה גדול בן כ-35 אלף מ"ר".

* האם זוהי בינתיים השקעה חד-פעמית בחו"ל?

"אוסיף קיבלה החלטה אסטרטגית, להפנות לחו"ל 20% עד 30% מפעילותה. אביב תמשיך לבנות בישראל".

* איך קורה שמשה אביב מחליטה פתאום, לאחר ארבעים שנה, לחרוג מעסקי נדל"ן ולהיכנס גם לעסקי רפואה, מלונאות, התפלת מים והשקעות בבולגריה?

"יש לכך שתי סיבות עיקריות. ראשית, חדרי הניתוח והמלונית קשורים לפרויקט שאנחנו בונים ליד בית-חולים איכילוב, והם בעצם מעין חלק ממנו. שנית, תמיד רצוי, בייחוד בתקופה של משבר בענף הנדל"ן, לבזר פעילות, כדי להקטין סיכונים".

מגדל שהוא עיר בתוך עיר

משפחת אביב חגגה השבוע את חנוכתו של מגדל משה אביב, שהוא הבניין הגבוה ביותר בישראל, ומהגבוהים במזרח התיכון ובאירופה. הבניין נמצא בבעלות אוסיף (75%) ואביב (25%).

דורון אביב ודפנה הר-לב: "יש אמנם בפרנקפורט מגדל גבוה יותר, בניין ההנהלה המרכזית של בנק קומרס. אבל אם לנכות את האנטנה שלו, המגדל שלנו גבוה יותר. המגדל שלנו בנוי מבטון, ולא מפלדה, ולמיטב ידיעתנו הוא אחד מעשרת מגדלי הבטון הגבוהים ביותר בעולם".

המספרים מרשימים: מגדל משה אביב הוא בן 69 קומות. משקלו 160 אלף טון. שטחו הכולל, עם החניה והשטחים הציבוריים מגיע ל-180 אלף מ"ר, כשטחה של עיר בת 1,700 יחידות-דיור. הוא מהווה כעין עיר, גם מבחינות נוספות: בין השאר יש בו 72 אלף מ"ר משרדים, 12 קומות שבהן 98 דירות יוקרה, ספא בן שלש קומות שכולל גם בריכת-שחייה חצי-אולימפית.

ועוד. הבניין קומה מסחרית, בית-כנסת, מתקני-ענק לאספקה עצמית של חשמל, מים ומיזוג אוויר, חניון ל-1,200 כלי רכב. יש בו 24 מעליות מהירות ומתקנים משוכללים לטיפול במקרים של דליקה. "180 אלף מ"ר הם שטח של עיר בת יותר מ-1,600 דירות".

בתהליך הבנייה היו שותפות, כקבלני-משנה וכספקי ציוד וידע, חברות גרטנר ופרי הגרמניות, שהקימו במפעלים שלהן בחו"ל קווי ייצור מיוחדים עבור פרויקט המגדל.

לפני שמונה שנים נפגשתי עם משה אביב המנוח והוא סיפר לי לראשונה על התוכנית לבניית המגדל. באותה עת, הוא רכש מאיש העסקים, נחום קלקא, מגרש בן 4.7 דונמים ברמת-גן, בצומת הרחובות ז'בוטינסקי ואבא הלל. לאחר מכן רכש אביב מספר מגרשים נוספים, משאול אילוביץ (בעלי יורוקום), מהקבלן אבירם דולינגר, מעיריית רמת-גן, ומחברות מרום נוה וטבע.

כך גיבש לו אביב מתחם בן תשעה דונמים, שעליהם החליט ותכנן לבנות מגדל בן 55 קומות (האישור לבניית הקומות הנוספות התקבל רק תוך כדי הבנייה).

המיזם יצא לדרך. פיגועי ה-11 בספטמבר בשנת 2001, לא הרתיעו את היזמים, שהחליטו לא לשנות את תוכניות הבנייה לגובה. לדבריהם, הם סומכים על ההגנה האווירית של ישראל.

גורמים רבים בשוק הנדל"ן הופתעו באותה עת מהעזתו של משה אביב לבנות את המגדל הגבוה ביותר של ישראל ואולי גם במזרח התיכון. לא רק בגלל האתגר הטכני-הנדסי, אלא גם בשל כמות המשרדים הגדולה, שהוא היה אמור "לשפוך" לשוק.

כאשר שאלנו בזמנו את אביב, מי יקנה את כל המשרדים הללו, הוא חייך וענה: "בכל פעם שהתחלתי לבנות מגדל משרדים חדש בתל-אביב, כולל מגדלי אביב בדרך פתח-תקווה, שאלו אותי אותה שאלה. עד היום, ברוך השם, מכרתי הכל, וגם הפעם אמכור את כל השטחים".

ההפסד של אוסיפ הוא זמני

משה אביב, שנספה בתאונת רכיבה טרגית לפני יותר משנתיים, עוד זכה לראות איך נבואתו מתגשמת. חברת האחים עופר רכשה 12 קומות, בנק המזרחי רכש שבע קומות, חברת כלל-ביטוח רכשה חמש קומות. אנשי עסקים, עורכי-דין ומשקיעים אחרים רכשו את יתר הקומות.

היום נשארו לשיווק רק שתי קומות משרדים. היזמים מכרו גם 78 מבין הדירות, הנמצאות מעל מגדל המשרדים. איש מרוכשי הדירות לא ביטל את הרכישה בעקבות פיגועי ה-11 בספטמבר. דורון אביב עצמו רכש את קומת המגורים העליונה, 66, בת 680 מ"ר, במבנה עגול, ב-2 מיליון דולר. אבל הוא לא יגור בה אלא ימשיך לגור בביתו בהרצליה פיתוח, ברחוב גלי תכלת שליד הים (בנו הוא מאלופי ישראל בשיט), ליד בית אמו.

כדרכה של משפחת אביב, נחנך הבניין החדש בטקסים צנועים, ובראשם חנוכת בית-הכנסת במגדל, בנוכחות הרבנים הראשיים ושר החוץ סילבן שלום, המתגורר בסמוך ומתפלל כאן. שלום אף השתתף ברכישת פרוכת לארון הקודש.

גיוון הפעילות בארץ ובחו"ל לא הצליח, עם זאת, להזניק את החברות לרווחיות. אוסיף הפסידה בחודשים ינואר-ספטמבר, 9 מיליון שקל, ולאביב היו רווחים צנועים. ואביב מסביר: "רוב הרווחים ממגדל משה אביב כבר הוכנסו במאזנים לשנת 2000. הרווחים ממרכז ויצמן ייכנסו רק למאזני 2004. לדעתי, החברות שלנו רווחיות, וההפסד של אוסיף הוא זמני ובבחינת כאילו".

כדרכה, של משפחת אביב היא הולכת קדימה. רק גמרו פרויקט אחד, ענק ככל שיהיה, וכבר עוברים לשני. קבוצת אביב-אוסיף עומדת להתחיל בבניית פרויקט מוביל נוסף, 'שער העיר', בצפון רחובות, על קרקע שבבעלותה, בין תחנת הרכבת לגבול נס-ציונה. כאן ייבנו מגדלי משרדים, היי-טק ומסחר, בשטח כולל של 90 אלף מ"ר. הבניין הראשון, בן 10,000 מ"ר, כבר נמצא בבנייה.

* יש עוד פרויקטים בדרך?

"בבעלותנו מאה דונם בתל-מונד, שבאחרונה הופשרו לבנייה. חילקנו אותם ל-500 מגרשים לקוטג'ים, בני 200 מ"ר, ותוך זמן קצר מכרנו חמישים מגרשים ב-85 אלף דולר, ועוד פיתוח ומע"מ. אנחנו מקדמים תוכנית לבניית 275 דירות יוקרה ו-110 דירות בבית דיור מוגן על מגרש בבעלותנו, בצומת תל-ברוך בת"א, במתחם שבו עומד השלד של 'בית ידלין'.

"העובדה שאנחנו בו-זמנית קבלנים וגם יזמים, מאפשרת לנו להיות תחרותיים במחיר ובאיכות, וכך להמשיך ולבנות את הארץ. צבר הפרויקטים שלנו עומד על קרוב למיליארד שקל.

ישנו עוד פרויקט יוקרתי מאוד, שקבוצת אביב-אוסיף מקווה לבנות. הקבוצה הגישה שתי הצעות למכרז שפרסמה חברת קומברס, לבניית בנייני ההנהלה המרכזית החדשים שלה, בהיקף של 50 אלף מ"ר משרדים ועוד 50 אלף מ"ר חניה.

ההצעה הראשונה של אביב היא הקמת המיזם על מגרש שבבעלותה ברעננה. ההצעה השנייה היא הקמתו על מגרש ברמת החי"ל בת"א, במתחם עתידים, שבבעלות החברה-הבת שלה זיקית (בבעלות משותפת של אביב ושל אלוני-חץ). אם יזכו אביב או זיקית במכרז, היא תחל שוב בבניית בניין יוקרתי.

משה אביב