האחראית לאינפלציה הנמוכה במקסיקו: וול-מארט

רשת בתי הכלבו הגדולה בארה"ב ובעולם, חברת וול-מארט, התרחבה במידה כה רבה מעבר לגבולה הדרומי של ארה"ב, עד שהפכה למעסיקה הגדולה ביותר במקסיקו, מציין הניו יורק טיימס.

וול-מארט מעסיקה כיום במקסיקו 100,164 עובדים. אשתקד, קלטה החברה 8,000 עובדים חדשים, כמעט כמחצית מסך המשרות החדשות שיצרה הכלכלה המקרטעת של מקסיקו.

עוצמתה של וול מארט משנה את כלכלת מקסיקו באותו אופן ששינתה את עסקי בתי הכלבו בארה"ב, ובעזרת אותה נוסחה: הוזלת מחירים בצורה חדה, שכר נמוך לעובדים, איסור הקמת ועדי עובדים, שולי רווח נמוכים ביותר לספקים, ומכירת מיגוון מוצרים במחירים זולים יותר ממחירי החנויות המתחרות.

"כך ניהלה וול מארט את עסקיה בארה"ב, ועתה היא משנה את חזות הכלכלה במקסיקו באותו אופן", אומרת דיינה פרל, מנהלת מכון מקינסי גלובל.

בארה"ב ובמערב אירופה מוטחות בוול מארט האשמות כבדות על כך שהיא אחראית להורדת שכר העבודה, למחירי מכירה נמוכים ביותר ולפשיטת רגל של חברות מתחרות רבות שאינן יכולות לעמוד בתחרות הקשה. אולם במקסיקו, משקיעים זרים, ובמיוחד אמריקנים, נחשבים לנקודת האור בכלכלה הקודרת של המדינה, ומקסיקנים רבים יודעים זאת.

וול מארט, שהגיעה לראשונה למקסיקו לפני 12 שנים, מגלגלת כיום מחזור שנתי של 11 מיליארד דולר, יותר מכל ענף התיירות במדינה. וול מארט מוכרת מדי שנה מוצרי מזון בהיקף של 6 מיליארד דולר, יותר מכל חברה אחרת במקסיקו. כלכלנים אומרים ששיטת המכירה של וול מארט, הורדת מחירים בצורה דרסטית, מורידה למעשה את רמת האינפלציה במדינה.

אשתקד, 585 מיליון איש, כמעט פי ששה ממספר תושבי מכסיקו, השאירו את כספם בקופות הרושמות של וול מארט. לחברה 633 בתי כלבו במקסיקו, המספר הגדול ביותר מחוץ לארה"ב, יותר מאשר בבריטניה (266) ובקנדה (225).

מכירותיה מייצגות כ-2% מהתמ"ג של מקסיקו, כמעט אותו יחס כמו בארה"ב. אנליסטים אומרים שהיא שולטת כיום על כ-30% ממכירות כל רשתות המזון במקסיקו, ו-6% מכל המכירות הקמעונאיות, גם כן כמעט כמו בארה"ב. לוול מארט 3,499 חנויות בארה"ב עם 1.2 מיליון עובדים.

וול מארט פתחה את החנות הראשונה שלה בארה"ב ב-1962 והחלה להתרחב לפעילות בינלאומית ב-1991, כאשר פתחה את חנויותיה במקסיקו. כמחצית מהפעילות שלה כיום במדינה זו מתרכזת בבירה מקסיקו סיטי, והשאר בערים גדולות אחרות ברחבי המדינה, מטיחואנה ועד קנקון.

וול מארט גם הפכה לרשת הקמעונאית הגדולה בקנדה, ויש לה חנויות בארגנטינה, ברזיל, גרמניה, דרום-קוריאה, פורטו ריקו ובריטניה. ההתפשטות הגלובלית הפכה אותה לחברה הגדולה ביותר בעולם במונחי הכנסות, 245 מיליארד דולר אשתקד. רק ל-30 מדינות בעולם תמ"ג גבוה יותר מנתון זה.

בארה"ב, עובד מרכול המשתייך לאיגוד מקצועי משתכר כ-19 דולר בשעה, בעוד בוול מארט, היכן שאין איגודים מקצועיים, עובד כזה מרוויח 9 דולר לשעה. במקסיקו, קופאי שהחל לעבוד בוול מארט מקבל 1.5 דולר לשעה.

לוול מארט 3,499, חנויות בארה"ב עם 1.2 מיליון עובדים.