עיראק פרסמה מכרזים לניהול ושיקום חמישה נמלי ים

ההשקעה הדרושה בנמלים - למעלה ממיליארד דולר; אורך זמן החוזים - עד עשר שנים

ממשלת עיראק הזמנית פרסמה מכרזים לניהול ושיקום חמישה נמלי ים, בהשקעה של יותר ממיליארד דולר, במטרה להגדיל את ייבוא המצרכים ואת קיבולת ייצוא הנפט.

מינהל הנמלים העיראקי מציע חוזים לבנייה ותפעול של הנמלים לטווח של עד עשר שנים.

"מאקל ואום קאסר הם נמלים אטרקטיביים, אשר יכולים להניב תשואה מהירה למשקיעים", טוען אדוארד יאנג המשמש כמנהל בחברת "ווינדמיל אינטרנשיונל". שלושת נמלי הים האחרים: קהור אל אמיה (מסוף נפט), קהור אל זובאייר ואבו אל פלואס טעונים שיקום ארוך ויסודי", הוסיף.

לעיראק אין כמעט מוצא לים למעט רצועת חוף צרה לאורך המפרץ הפרסי. שתי מלחמות ושלוש עשרה שנים של סנקציות כלכליות הרסו כמעט לגמרי את נמלי הים שלה, והפכו את עיראק לתלויה במידה רבה בשכנותיה: ירדן, טורקיה ואף סוריה, כמוצא לעולם.

מצב הנמלים כיום בעיראק קשה. נמל אום קאסר עוסק בעיקר בייבוא מזון, ונמל מאקל אשר ממוקם על נתיב המים המוביל למפרץ - "שאט אל ערב", סגור מאז מלחמת אירן-עיראק (1988 - 1980).

המלחמות הרסו גם את מסוף הנפט קהור אל אמיה, אשר על פי תוכניות שגובשו טרם הפלישה האמריקנית לעיראק, היה אמור לייצר בין 500,000 ל-700,000 חביות נפט גולמי ליום.

הבעייתי ביותר מבין כולם הוא נמל קהור אל זובאייר, אשר צויד בזמן שלטונו של חוסיין על מנת שיספק שירותים לייצוא נפט גולמי ומוצרי נפט אחרים, אך עקב תכנון לקוי הוא אינו מסוגל לטפל בספינות מטען, וספק אם יוכל לתפקד כראוי בעתיד.

כרגע עיראק מייצאת בסביבות 1.2 מיליון חביות של נפט גולמי ליום. חבלה בקו צינורות בצפון המדינה, מנעה בעבר הובלת נפט גולמי לנמל בטורקיה בסדר גודל של עד כ-800,000 חביות ליום.

מערך נמלים מפותח יחזק את עיראק ויהפוך אותה לפחות תלויה בשכנותיה. סוחרים עיראקיים טוענים כי שלטונות טורקיה הידקו את השמירה על הגבולות, וכך גם שלטונות ירדן אשר סירבו להכניס אזרחים עיראקיים לתחומה.

בינתיים, מגבשות חברות בינלאומיות אשר מורשות לקחת חלק במכרזים (על פי רשימת המדינות שיורשו לקחת חלק בשיקום עיראק), הצעות מכרז.

הצעות אלו כוללות לרוב שיתופי פעולה בין מספר חברות עקב היקף הפרויקטים והתחרות הגבוהה.