בתחילת החודש נהרס בית פונר, ברחוב בן-מימון 30 בשכונת רחביה בירושלים, באישור העירייה. הריסת הבניין נעשתה במטרה לפנות מקום לבית מגורים בן ארבע קומות שייבנה במגרש, תוך שיחזור החזית של בית פונר.
בית פונר נבנה בשנות ה-30 ותוכנן ע"י האדריכלים וילהלם הקר ואליעזר ילין, שהיו מראשוני האדריכלים ברחביה. מיקומו, בלב שדרות בן-מימון, הפך אותו לאחד מסמלי ההיכר של השכונה, ולדוגמה קלאסית לבנייה בשכונת הגנים.
לטענת מתכנן השכונה מטעם מינהלת גינות העיר, אסף שקד, הבניין נמצא בכרטסת השימור העירונית כבר משנת 1969. בחודש מאי האחרון נערכה ישיבה במשרדי מהנדס העיר, שבה נקבע כי הבניין יתווסף לרשימה של עשרות מבנים בעיר המיועדים לשימור. למרות זאת, בחודש אוגוסט הוחלט לאשר את הריסת הבניין. מחאת גורמי השימור לא עזרה, וההרס בוצע.
לדברי דוברת המועצה לשימור אתרים, ענת שכטר, המקור לבעיות ברחביה הוא העובדה שאין תוכנית שימור לשכונה, ובינתיים הבתים נהרסים כמגדלי קלפים. "זה התחיל בוילה בסן, המשיך בארלוזורוב 9, ועכשיו בית פונר. עתידה של וילה שוקן טרם הוכרע. החמור מכל הוא הזילות של עיריית ירושלים בערכיה התרבותיים".
גם שכונת טלביה נמצאת על הכוונת. בימים אלה מתגבשת תוכנית לתוספת 4 קומות למבנה מנדטורי של 3 קומות ברח' ברנר 10 פינת רח' סוקולוב, המוגדר בתוכנית בניין עיר כמבנה אופייני המיועד לשימור. אדריכל התוכנית הוא אמציה אהרונסון. התב"ע התקפה במקום מתירה תוספת של קומה וחצי בלבד לבניין הקיים.
הבניין הוא בית אבן מפואר, האופייני לבנייה הערבית בתקופת המנדט. הוא נבנה בראשית שנות ה-30 על-ידי משפחת סעיד, האינטלקטואל הפלשתיני שנפטר לא מכבר. בבית התגורר בעבר מרטין בובר, ואחריו שהה בו במשך תקופה קצרה פטר, מלכה הגולה של יוגוסלביה. במשך השנים שימש הבית כמשכנן של שגרירויות וקונסוליות שונות, בהן צ'ילה, יוגוסלביה ואיראן.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.