נשארו ללא קרקעות

התעוררות פתאומית היתה בשבועות האחרונים ברכישת קרקע למגורים. שורת חברות רכשה קרקע לאלפי דירות והקבלנים הפרטיים בעקבותיהן. קבלן פרטי גדול מתרוצץ ומחפש קרקע לבנייה "בכל מחיר". האם תם השפל? האם באה הגאות לענף? לאו דווקא

התעוררות פתאומית היתה בשבועות האחרונים ברכישת קרקע למגורים. שורת חברות רכשה קרקע לאלפי דירות והקבלנים הפרטיים בעקבותיהן. קבלן פרטי גדול מתרוצץ ומחפש קרקע לבנייה "בכל מחיר". האם תם השפל? האם באה הגאות לענף? לאו דווקא.

החברות אומנם מעריכות, שקיים ביקוש כבוש לדירות שעתיד להתפרץ. אבל זו אינה הסיבה היחידה, ואולי גם לא העיקרית, לשפע העסקאות. יש לכך שני גורמים אחרים.

ראשית, ה-31 בדצמבר היה המועד האחרון שבו יכלו מוכרי קרקע לקבל הנחה של 10% במס שבח החל על העיסקה. לכן הם מיהרו למכור והחברות ניצלו הזדמנות ורכשו לעיתים במחירי מציאה.

שנית, וזה העיקר: בג"ץ והקשת הדמוקרטית. בג"ץ הקפיא וביטל כמעט את כל העסקאות לרכישת קרקע למגורים ממושבים וקיבוצים בספטמבר 2002. ועדת ערר מטעם המינהל דנה בשורת בקשות לחריגים, ולפני כחודשיים אישרה סופית את הרשימה.

החברות יודעות עתה שרבות מעסקאותיהן הקודמות בוטלו, ואחרות לא יהיו עד להודעה חדשה. לכן, בלית ברירה, הן פונות לשוק הפרטי, וקונות קרקעות מיורשים, פרדסנים, חקלאים וכל מי שיש לו קרקע. אם יש קרקע פרטית של קיבוץ, כמו במקרה של קיבוץ אפק, זוהי עיסקת מציאה נדירה ואין פלא שאפריקה-ישראל הסתערה עליה במהירות.