מוטי זיסר שוקל למחוק את אירופה ישראל מהמסחר בבורסה

אחזקות הציבור בחברה עומדות על 6.66% בלבד; זיסר יצטרך להשקיע במהלך כ-30 מיליון שקל

מוטי זיסר, בעל השליטה באירופה ישראל , שוקל למחוק את החברה מהבורסה. כיום מחזיק זיסר בכ-80.2% ממניות החברה, בעלת השליטה באלביט הדמיה , בעוד שאחזקות הציבור בה עומדות על 6.66% בלבד. ביתרת המניות מחזיק בנק לאומי (9.58% במישרין, 3.41% באמצעות קרנות הנאמנות שבשליטתו).

אירופה ישראל נסחרת כיום בבורסה לפי שווי שוק של כ-152 מיליון שקל. המשמעות היא, שעל מנת למוחקה מהמסחר (בתנאים הנוכחיים) עליו להשקיע סכום נמוך יחסית של כ-30 מיליון שקל (לפני הפרמיה שיצטרך לשלם למשקיעים בכדי לשכנעם להסכים למהלך).

הנכס העיקרי של אירופה ישראל הוא, כאמור, נתח האחזקה שלה באלביט הדמיה - 56.7% מהון המניות, ששוויין כיום בשוק כ-470 מיליון שקל. אלביט הדמיה חתמה בתחילת השבוע על עסקת הענק, בה מכרה 90% מאחזקתה ברשת מרכזי הקניות פאלזה סנטרס לקרן ההשקעות הייטמן תמורת 217 מיליון דולר. העסקה העניקה ל-19 הקניונים של אלביט הדמיה שווי של 675 מיליון דולר.

בעקבות העסקה צפויה אלביט הדמיה לרשום רווח הון ברוטו של 130-150 מיליון שקל במהלך 2004, והיקף החובות שלה צפוי לקטון ב-2 מיליארד שקל, ל-1.5 מיליארד שקל. ההון העצמי של החברה יגדל עקב כך ל-1.1 מיליארד שקל, ויהווה 35% מסך המאזן של החברה (לעומת הון עצמי של 937 מיליון שקל שהווה 18% ממאזן החברה בתום הרבעון השלישי אשתקד).

לאירופה ישראל הון עצמי שלילי של 214.4 מיליון שקל, נכון לתום הרבעון השלישי אשתקד. לדברי זיסר, ההון השלילי נובע ממכירת הקניונים באירופה לחברה-הבת, אלביט הדמיה, בעבר, כשרווחי ההון נכנסו למאזן כקרן הון שלילית בהיקף של 207.9 מיליון שקל.

כעת, לאחר מכירת 90% מהרשת, צפויה הקרן השלילית לחזור להון העצמי של החברה. זה, בתוספת חלקה של החברה ברווחי אלביט הדמיה מהמכירה, צפויים להעביר את הונה העצמי של אירופה ישראל להון חיובי.

על פי העסקה שנחתמה, תשקיע הייטמן כאמור 217 מיליון דולר תמורת אחזקה של 90%. נדגיש, כי מדובר השקעה פיננסית, וכי חברת הניהול של הקניונים תישאר בבעלותה המלאה של אלביט הדמיה. כשהייטמן תכסה את עלות השקעתה (זיסר מעריך שזה יקרה תוך 5 שנים), ירד שיעור אחזקתה במיזם המשותף ל-70% ואלביט הדמיה תעלה ל-30%.

בנוסף, אם הייטמן תחליט למכור בעתיד את חלקה במיזם, אלביט הדמיה תהיה זכאית לקבל 50% מהתקבולים לאחר ניכוי עלות השקעתה של הקרן במיזם.

לדברי זיסר, מספר גופי השקעה הביעו עניין ברשת מרכזי הקניות, אולם בסופו של דבר נבחרה הייטמן בשל היותה משקיע פיננסי, שלא יהיה מעורב בניהולם התפעולי של המרכזים.

בנוסף ל-19 הקניונים הקיימים, שוקדת כעת הרשת על הקמתם של 15 מרכזי קניות נוספים בהונגריה, בצ`כיה, ביוון ובליטה. זיסר אומר היום, כי בתוך 5 שנים שואפת הרשת לכלול 70-80 מרכזי קניות בעלות כוללת של 4 מיליארד דולר - מרביתם מהייטמן ו-10% מהם מאלביט הדמיה.

לגבי אזורים גיאוגרפיים חדשים שהרשת תחדור אליהם, מסמן זיסר כיעד הבא מספר רפובליקות סובייטיות לשעבר, כגון אוקראינה, וכן מדינות כמו יון ומדינות יוגוסלביה לשעבר. בנוגע לאזורים אחרים, כגון הודו וסין, אומר זיסר כי "מדובר באזורים עם פוטנציאל אדיר, אבל הם לא על הכוונת שלנו לשנים הקרובות".