שני מהלכים של מיזוגי-על שנעשו אתמול (א') במילאנו עשויים להביא להקמת שני שחקנים חדשים בבנקאות האירופית, ולשנות בצורה דרמטית את מאזן הכוחות במערכת הבנקאית של איטליה.
המהלך הראשון נעשה אתמול, כאשר אוניקרדיטו איטליאנו (UniCredito Italiano), הבנק השלישי בגודלו באיטליה מבחינת היקף הנכסים, הכריז על תוכנית להשתלט על באנקה קומרציאלה איטליאנה (BCI), הבנק מס' 4 באיטליה, בעיסקת המרת מניות בשווי 15 מיליארד אירו או 16.2 מיליארד דולר.
המהלך השני נעשה שעות ספורות לאחר מכן, כאשר הבנק המוביל כיום באיטליה, סאן פאולו-אי.אמ.אי (San Paolo-IMI), דיווח שבכוונתו לרכוש את באנקה דירומא (Banca di Roma), הבנק מס' 5 במדינה, תמורת 8.89 מיליארד אירו, שהם כ-10 מיליארד דולר.
מיזוגם של סאן פאולו ובאנקה די רומא ייצור את הבנק הגדול באיטליה, שיקדים את הבנק המאוחד שייווצר ממיזוג אוניקרדיטו ו-BCI.
מנכ"ל אוניקרדיטו, אלסנדרו פרופומו, הנחשב אחד מן הבנקאים מרחיקי-הראות באיטליה, פעל בעניין זה בזריזות. משנודע לפני כשבועיים, כי המו"מ הממושך בין BCI לבאנקה די רומא נכשל, הוא לא ביזבז זמן והגיש את הצעת המיזוג שלו, מתוך מטרה עקבית להפוך את אוניקרדיטו לגורם בעל משקל בבנקאות האירופית.
למטרה זו הוא חיפש שותפים באיטליה ומחוצה לה מזה זמן, בעוד הנהלת BCI החמיצה כמה הזדמנויות מיזוג, וחשפה את עצמה כיעד השתלטות בגל המיזוגים והרכישות שפקד את הבנקאות האירופית בתקופה האחרונה.
הצעת אוניקרדיטו, המתוארת על ידו כידידותית, אמורה לצאת אל הפועל בסוף מאי באמצעות החלפת מניות, אך בתנאי שיתאפשר לאוניקרדיטו לרכוש לפחות %50 מ-BCI.
אוניקרדיטו דיווח, שרכישת BCI תיצור בנק עם נכסים בשווי 284 מיליארד דולר, 4,200 סניפים, 64,000 עובדים ותשואה על הון של %13 שתגדל ל-%23 עד סוף 2002.
גם סאן פאולו לא ביזבז זמן מיותר, וניצל את כישלון המו"מ בין BCI ובאנקה די רומא כדי לצאת אמש בהצעת מיזוג ידידותית לבנק הרומאי, גם היא באמצעות המרת מניות. לבנק המאוחד יהיו נכסים בסך 315 מיליארד דולר, יותר מ-3,000 סניפים וכוח עבודה של 55,000.
באנקה די רומא, שנחשב בעבר לאחד הבנקים הפוליטיים והחלשים באיטליה, עבר באחרונה ריאורגניזציה, שנועדה להתגבר על נקודות התורפה האלה. כוחו מבוסס על מערכת של 1,300 סניפים במרכז איטליה ובדרומה, שתשלים את המערכת הצפונית בעיקרה של סאן פאולו.
המיגזר הבנקאי באיטליה היה מן המפוצלים באירופה, ובקדחת המיזוגים של השנתיים האחרונות פיגרה איטליה אחרי שכנותיה בהקמת בנקים בעלי פריסה כליבשתית. ההתפתחויות בעניין זה בצרפת ואיטליה הגבירו את הלחץ על הבנקים האיטלקיים להגיע למסה קריטית.
מן המסה הקריטית הזו נהנים כיום שני הבנקים המובילים באירופה, UBS השווייצרי ודויטשה בנק הגרמני, והיא מאפשרת להם לחדור לשווקים אירופיים כמו איטליה. איום נוסף על הבנקאות האיטלקית מתהווה בצרפת: בנק נסיונל דה פארי (BNP הציע בתחילת חודש זה לרכוש את סוסייטה ז'נרל ואת פאריבה בעיסקת מניות בשווי שיא בבנקאות העולמית עד כה, כ-39 מיליארד דולר. העיסקה הזו, אם תתממש, תיצור את הבנק הגדול בעולם, עם מעל טריליון דולר בנכסים.
דויטשה בנק מחזיק ב-%0.75 באוניקרדיטו וב-%4.5 ב-BCI. סוסייטה ז'נרל מחזיק ב-%1 באוניקרדיטו, ופאריבה מחזיק ב-%3.5 ב-BCI.
אוניקרדיטו מציע שמונה ממניותיו כנגד כל חמש מניות של BCI, מה שהיווה פרמיה של %17.5 למחיר המניה הרגילה של בנק זה ביום שישי, ופרמיה של %45 למחיר מניית החיסכון (נטולת זכות ההצבעה).
סאן פאולו מציע שתי מניות שלו תמורת כל 19 מניות של באנקה די רומא, יחס המרה המשקף פרמיה של %18 למחיר מניית באנקה די רומא ביום שישי.
האיחוד של אוניקרדיטו ושל באנקה קומרציאלה (BCI) ייצור את הבנק הגדול באיטליה, אך רק את הבנק ה-15 בהיקף נכסיו באירופה, בערך כגודלו של ווסטדויטשה לנדסבנק. לפי נתוני אוניקרדיטו, הבנק המאוחד יהיה מס' 5 באירופה במונחי הון עצמי, מס' 6 בהכנסה שנתית ומס' 7 בשווי בורסאי.
מבחינת בעלי מניות BCI, מיזוג עם אוניקרדיטו עולה בטיבו על מיזוג עם באנקה די רומא, שנדון בין שני הבנקים הללו במשך יותר משנה. למרות הרה-אירגון המקיף שהוא עבר, באנקה די רומא נחשב עדיין לאיש החולה של הבנקאות האיטלקית. הוא הודה באחרונה, שכ-%9.5 מתיק ההלוואות שלו אינם מתפקדים. באחרונה חתם בנק זה על ברית עם ABN Amro, הבנק הגדול בהולנד
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.