אולם הקולנוע הראשון בנתניה ישומר

ברחוב סמילנסקי, רחובה הראשון של נתניה, המצוי בלב מתחם זה, על מגרש שגודלו כשלושה דונם (שכונה "גבעת הנוטע"), היה בזמנו מחנה האוהלים של ראשוני היישוב. מאוחר יותר נבנו שם בתיה הראשונים של נתניה

במלאת 75 שנה להיווסדה של העיר נתניה, מקדמת עיריית נתניה, בראשות מירים פיירברג ומהנדס העיר אדר' פול ויטל סקר אתרים היסטוריים לשימור, בשיתוף המועצה לשימור אתרים, כחלק מבחינת הפוטנציאל הטמון בליבה ההיסטורי של העיר. נתניה תוכננה כעיר תיירות בתקופת המנדט, ונודעה בתכנונה הייחודי. בימים אלה נבחנת הדרך לשילוב שיקום שרידי תכנון זה במסגרת חלופות התכנון ללב העיר, בדומה לנחלת בנימין, נוה צדק ושנקין בתל-אביב, נחלת שבעה בירושלים ועוד.

ברחוב סמילנסקי, רחובה הראשון של נתניה, המצוי בלב מתחם זה, על מגרש שגודלו כשלושה דונם (שכונה "גבעת הנוטע"), היה בזמנו מחנה האוהלים של ראשוני היישוב. מאוחר יותר נבנו שם בתיה הראשונים של נתניה.

בשנת 1957 הוקם ביוזמת אהרון לנדה ובכספו אולם תיאטרון וקולנוע משוכלל, "קולנוע השרון". בזכרונותיו כתב לנדה: "החלטתי בליבי לרכוש את הגבעה הזאת. שגשוג תעשיית היהלומים משך לנתניה עובדים ואנשי יוזמה מכל הארץ. האוכלוסיה גדלה במהירות, וחסר היה בעיר אולם שיעניק לה ציביון של עיר גדולה... גמרתי אומר, שאם כבר להקים אולם לתיאטרון - אזי שיהיה זה משהו שאין דוגמתו בארץ. כך חיסלתי את עיסקי היהלומים שלי, והשקעתי את החסכונות שצברתי בהקמתו של בניין תאטרון וקולנוע 'שרון'".

את התכנון מסר לאדריכל שמואל (סם) ברקאי, אחד האדריכלים הבולטים שפעלו בארץ באותה עת. הוא תכנן כמה מהחשובים שבבתי תל-אביב, בהם הוילה של הצייר לובין בנחלת בינימין, והסטודיו של האמן נחום גוטמן. הבניין המרהיב של קולנוע השרון נבנה בסגנון הבינלאומי, הכיל כ-1,300 מקומות ישיבה, במה גדולה וחדרי איפור והלבשה משוכללים. המבנה הקדים את זמנו, והיה לאחד מסמליה החשובים של העיר. אט-אט ניטש המבנה, וכיום עומד בשמימונו בליבה של העיר, ומחכה ליד משקמת.

עתה פועלת העירייה להצלתו ושיקומו. נמצאו התוכניות המקוריות, ונערכים להכנת תיק תיעוד. כן נבחנים שימושים אפשריים למבנה לקראת שיקומו. מהנדס העיר ויטל אמר: "תהיה זו מתנה נהדרת לתושבי העיר נתניה לכבוד יום הולדתה של העיר. זהו מבנה נדיר, ואנו תקווה שנזכה להחייאתו בתקופה הקרובה".