המדינה בתגובה לבג"ץ: אין להפחית הארנונה ללא אישור השלטון המרכזי

לדברי המדינה, הרשויות המקומיות אינן זכאיות לפעול בתחום זה כרצונן

אין לאפשר לרשויות המקומיות להפחית מתשלומי הארנונה הנגבים מהתושבים ללא אישור השלטון המרכזי. כך אומרת היום (ה') הממונה על ענייני הבג"ץ בפרקליטות המדינה, יוכי גנסין, בתגובה לעתירה שהגישו עיריית ראשל"צ וראש העירייה, מאיר ניצן.

בעתירה ביקשו העותרים להורות לשרי הפנים והאוצר לאשר לעירייה להפחית את שיעור ההעלאה בארנונה לשנת 2003, כך שהעירייה לא תחויב להעלות את הארנונה הנגבית מהתושבים השנה. לחילופין מבקשים העותרים לאפשר לה למחוק את שיעור ההעלאה מחובות התושבים.

המדינה אומרת בתגובה, כי הסירוב של שרי הפנים והאוצר להיעתר לבקשה הוא סירוב לגיטימי ומוצדק, ולכן יש לדחות את העתירה.

לדברי המדינה, הרשויות המקומיות אינן זכאיות לפעול בתחום זה כרצונן, שכן ככל שזה נוגע להעלאת הארנונה, הפחתתה ומתן הנחות, החוק קובע כי הדבר טעון את אישור השלטון המרכזי, דהיינו שרי הפנים והאוצר. לטענת המדינה, המחוקק החליט כך על רקע תפקודן של הרשויות המקומיות בשנים שעברו, ועל רצון הכנסת לצמצם את כוחן בעניין.

תגובת המדינה התייחסה גם לבקשה של השלטון המקומי להצטרף לדיון בנושא, בטענה כי זוהי סוגיה ציבורית. השלטון המקומי טוען, כי יש לאפשר לרשויות המקומיות עצמאות בניהול הפיננסי שלהן, ובהתאם לכך לגבש לעצמן מדיניות כלכלית בהתאם למצבן הכלכלי.

לטענת המדינה, יש לדחות את בקשת השלטון המקומי. המדינה אומרת, כי הדבר לא יסייע לייעל את הדיון בעתירה, וכי ההפך הוא הנכון, שכן מרכז השלטון המקומי מבקש לצרפו על מנת להרחיב את הדיון, ולא למקד אותו.

(בג"ץ 03/8527).