המיוחדות של העיר ת"א היא היותה "עיר אמיתית", עיר נושמת ובועטת, עיר ללא הפסקה, שצעירים ומבוגרים כאחד רוצים לחיות בה ולטעום מטעמה הייחודי. ת"א אומנם קיבלה תואר אצילי מאונסק"ו, כ"עיר הלבנה", אך נראה שהעיר תישאר באפור, ולראייה מי שמסתובב ברח' אלנבי ומרים את ראשו רואה את הבניינים השחורים והמפויחים, ומבין שכנראה שהעיר תישאר אפילו שחורה.
לא חשוב מה תחליט הוועדה המקומית או המחוזית, או כל ועדה אחרת. ת"א צריכה להיות אמיצה ולעשות צעד לכיוון הצדקת התואר שהיא קיבלה. בטקסים וקבלת אותות תמיד היינו טובים, אך מה עם הפרקטיקה והמעשים?
רעיון השימור הוא רעיון טוב ונכון, אך מה היא הדרך הטובה ביותר ליישום מהיר של אותו רעיון, שיקנה לת"א אופי כל כך מיוחד של עיר לבנה? תוכנית השימור כפי שהיא היום, הינה בעייתית. היא אינה יוצרת תמריצים מספיקים לצורך השיפוץ, היא גורמת לסחר מכר בהעברת זכויות הבנייה המיועדות, דבר העשוי לגרום לשחיתויות ותכנון גרוע. בנוסף, חוק יסוד מגדיר את זכות הקניין כזכות חוקתית שאין לפגוע בה.
במצב כזה, תעמוד העירייה מול מבול של תביעות ענק לפיצויים ומאידך מוחמצת ההזדמנות לעידוד שיפוץ המבנים המפארים כל כך את ת"א.
בחמש השנים האחרונות, כחבר בוועדת בניין עיר, הדגשתי לא פעם בפני יזמים ומהנדס העיר את הצורך בבנייה מסיבית של מגורים בת"א, בנייה מושכלת שתעודד לא רק הקמת מבנים חדשים, אלא תגרום לשיפוץ הישנים.
תוכנית השימור המוצעת למעשה משלבת בין שתי הדרישות המוזכרות לעיל. תוכנית זו מציעה כי עיריית ת"א תקים ועדה שתקבע מה הן הזכויות המוגדרות של כל מבנה לשימור בעיר. בנוסף, תקצה העירייה שטח מוגדר בבעלותה, אחת הדוגמאות הינה עתודת הקרקע ברובע צפון מערב, 100 דונם המיועדים לבנייה. בשטח זה יאושרו זכויות מוגדלות עבור בנייה, ולמעשה תרכז העירייה את כל זכויות הבנייה מהשימור לאיזור המוגדר.
בדרך זו יושגו המטרות הבאות: ראשית, יבוטל הסחר מכר שקיים היום לגבי העברת זכויות הבנייה, ועמו גם התכנון הלוקה בחסר. שנית, ניתן לקבוע שאותה ועדה, בהסכם עם רוכש המבנה לשימור, תתנה ותגביל בזמן את מימוש זכויות הבנייה אל מול השיפוץ של המבנה, מהלך שיגרום לכדאיות השיפוץ. נדבך נוסף בתוכנית הינו יצירת קשר ישיר בין היטלי ההשבחה לבין המבנים לשימור. למעשה, כיום היטלי ההשבחה שהעירייה מקבלת מהעברת זכויות הבנייה ליזם לא מקושרים קשר ישיר למבנים לשימור.
ע"י התוכנית המוצעת, ניתן יהיה ליצור "בנק" אחד, שבו חלק או רוב מהיטלי ההשבחה הולכים לצורך שיפוץ ועידוד השימור. כמובן שאין חובה לטפל בצורה זו בכל המבנים (1,200) בו זמנית. תיתכן אפשרות של הליכה בשלבים, בקבוצות של 200, לצורך ההמחשה. בנוסף, גם ניתן לפלג את ריכוזי המבנים לקרקעות שונות.
כמובן שעיקרי התוכנית המוזכרים כאן הם רק על קצה המזלג, אך הם מוכיחים היטב כי בראייה נכונה של השוק ויצירת תמריצים נכונים, ניתן לייצר מנגנון שיהפוך את ת"א בזמן מוגדר של 5 שנים מעיר אפורה לעיר לבנה אמיתית, ובמהרה בימינו אמן.
הכותב הוא סגן ראש העיר ת"א מטעם סיעת הירוקים, וחבר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.