בשיחות שמנהלות וושינגטון וניו-דלהי על תכנית החימוש הגרעיני של הודו חלה התקדמות, ושני הצדדים קרובים יותר להסכמה בנוגע לניסויים נוספים ופיקוח על יצוא, כך מוסר נציג הממשל האמריקאי.
אבל עדיין קיימים חילוקי דעות רציניים לגבי תוצרי הביקוע שמייצרת הודו, המשמשים לייצור ראשי נפץ גרעיניים, וכן פריסת נשק גרעיני. אלה המחסומים העיקריים שעומדים בפני הסרתן בזמן הקרוב של הסנקציות האמריקאיות שהוטלו בעקבות הניסויים הגרעיניים שערכה הודו בחודש מאי האחרון.
"איני סבור שהגענו לפריצת הדרך לה קיווינו וציפינו," אמר ג'ורג' פיקארט, יועץ בכיר במשרד החוץ האמריקאי. אבל לדבריו ארה"ב שואבת עידוד מהצהרותיו האחרונות של אטאל בהארי ואג'פאיי, ראש ממשלת הודו, בנוגע לניסויים גרעיניים נוספים.
לדעת ארה"ב יתכן שוואג'פאיי מכין את דעת הקהל לקראת החלטה לחתום לפני המועד האחרון שנקבע לספטמבר על האמנה המקיפה האוסרת עריכת ניסויים גרעיניים.
"יש לנו תחושה חזקה שהודו ופקיסטן לא יערכו ניסויים נוספים," אמר פיקארט. היו גם "דיונים מוצלחים בין מומחים שנועדו לחזק את חוקי הפיקוח על היצוא של הודו ולהביאם לרמה בינלאומית."
באשר לייצור תוצרי ביקוע, ארה"ב שואבת עידוד מכך שהודו משתתפת בדיונים על האמנה המוצעת להפסקת ייצור תוצרי ביקוע. הממשל בוושינגטון אמר לניו-דלהי שאינו מבקש להגדיר את דרישותיה הבטחוניות של הודו, אלא ליישבן עם המשטר העולמי של אי-הפצת נשק גרעיני. שתי המדינות "עשו כברת דרך ארוכה" בהבנת זו את זו, הוסיף הפקיד האמריקאי.
פיקארט אמר שהסוגיה הגרעינית מהווה מכשול רציני בפני פיתוח יחסים הדוקים יותר בין ארה"ב והודו, שאת יתרונותיהם מנו בשבוע שעבר הוא וחברים נוספים במשלחת האמריקאית בעלת הפרופיל הגבוה בפני אנשי עסקים הודים במהלך פסגה שקיימה "קונפדרציית התעשיות ההודיות" בג'אייפור.
ארה"ב תמשיך להתנגד למימון רב-צדדי בהודו של פרוייקטים שאינם כלולים בהגדרה של צרכים בסיסיים, כולל הלוואה מתוכננת של הבנק העולמי לביצוע רפורמה בתחום של הפקת חשמל במדינת אנדהרה פראדש.
היא תתמוך בחבילה של קרן המטבע הבינלאומית המיועדת לפקיסטן שנמצאת עתה בשלבי הכנה, אבל רק כדי למנוע קריסה כלכלית.
עם זאת, יתכן שארה"ב תיאות להסיר את הסנקציות - כולל את התנגדותה לסיוע רב-צדדי - במידה שתגיע להסכם עם הודו לגבי האמנה המקיפה האוסרת עריכת ניסויים גרעיניים, פיקוח על היצוא, ייצור תוצרי ביקוע ופריסה, אפילו אם הודו לא תצטרף לאמנה האוסרת הפצת נשק גרעיני
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.