בניגוד לתחזיות: שוק המגורים האמריקני ממשיך לשבור שיאים

ב-34 מדינות בארה"ב נרשם גידול דו ספרתי במכירות דירות יד שנייה, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד

אינדיקטורים חדשים בשוק הנדל"ן האמריקני דחפו ברבעון השני של השנה את שוק האמריקני של דירות יד שנייה לרמות שיא חדשות, כך דיווחה התאחדות המתווכים האמריקנית בשבוע שעבר.

ב-34 מדינות ברחבי ארה"ב נרשם גידול במכירות בשיעור דו ספרתי בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, כשבאף מדינה לא נרשמה נסיגה בהיקף המכירות. ברבעון השני של השנה נרשמו מכירות בהיקף של 7.79 מיליון יחידות דיור, עלייה 16% לעומת הרבעון המקביל של שנת 2003. השיא הקודם נרשם ברבעון השלישי של שנת 2003, אז נמכרו 7.36 מיליון יחידות דיור.

בהתאחדות המתווכים האמריקנית ציינו, כי הרבית הנמוכה היא רק אחת מהסיבות שדוחפות את השוק קדימה.

בנוסף מציינים בהתאחדות, השילוב בין הרבית נמוכה לרמות הביקוש ההולכות וגוברות מצד האוכלוסייה הגדלה והמתבגרת, יחד עם השתפרות הכלכלה האמריקנית, מספקים את האמצעים לקביעת רמות השיא החדשות.

על פי בנק המשכנתאות השני בגודלו בארה"ב, פרדי מק, שיעור הרבית הממוצע על משכנתאות לתקופה של 30 שנה עמד על 6.13% ברבעון השני, עלייה מרמה של 5.6% ברבעון הראשון. בשנה האחרונה נרשם שיעור הרבית הנמוך בהיסטוריה האמריקנית מאז הוחל ברישומה. ברבעון השני של שנת 2003, עמד שיעור הרבית הממוצע על המשכנתאות על 5.51%.

בהתאחדות מציינים עוד, כי שיעור הרבית על משכנתאות ירד לרמה של כ-6% בשבועות האחרונים. למרות מגמת העלייה, הריבית עדיין ברמה נמוכה היסטורית. מה שלא ישתנה לטענת אנליסטים בהתאחדות המתווכים האמריקנית, הוא הדרישה הדמוגרפית של האנשים, המגיעים לגיל בו הם רוכשים לראשונה את בתיהם, דבר המשחרר את בעלי הבתים יד שנייה לרכוש נכסים חדשים.

השיפור הגדול ביותר ברחבי ארה"ב נרשם במדינת נבאדה, שם עלה שיעור המכירות ב-32.5% במהלך הרבעון השני של השנה.

מדינת איידהו רשמה את הגידול השני ברמתו, שם עלה שיעור המכירות של הבתים הקיימים ב-31% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. באריזונה נרשם הגידול השלישי בשיעור של 25.1% לעומת הרבעון השני של שנת 2003.

מבחינה אזורית, מערב המדינה רשם את הגידול הגדול ביותר בהיקף המכירות ברבעון השני עם קצב מכירות שנתי של 2.17 מיליון יחידות דיור, עלייה של 19.8% לעומת אשתקד.

אחרי נבאדה, איידהו ואריזונה, הגידול הגבוה הבא שנרשם הוא במדינת קולורדו, שם מכירות בתים יד שנייה עלו בשיעור של 23.5%. במדינת אורגון נרשם גידול של 21.8% לעומת הרבעון השני של שנת 2003.

באיזור הדרום, נרשם שיא חדש עם קצב מכירות שני של 3.17 מיליון יחידות דיור, עלייה של 17.5% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. הגידול החד ביותר נרשם בצפון קרוליינה, שם עלה קצב המכירות השנתי בשיעור של 24.8%. בדרום קרוליינה נרשם גידול מרשים גם כן, והוא הגיע לרמה של 23.5% ובפלורידה נרשם גידול של 22.8% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

בצפון מזרח המדינה, עלה היקף מכירות הבתים בשיעור של 12.6% לקצב שנתי של 903 אלף יחידות דיור, זאת לעומת התקופה המקבילה אשתקד. המדינה שהבילה את איזור צפון מזרח המדינה היא קונטיקט, שם נרשם גידול בשיעור של 23.3% לעומת הרבעון השני של שנת 2003. באותו זמן, מסצ'וסטס וניו ג'רזי רשמו גידול של 22.5%, בעוד שמדינת מיין עלתה בשיעור של 20.3%.

במערב התיכון, היקף המכירות הכולל עלה בשיעור של 10.1% לקצב מכירות שנתי של 1.54 מיליון יחידות דיור. הגידול החד ביותר נרשם בצפון דקוטה עם עלייה של 19.8% במכירות יד שנייה לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אחריה מדינת קנזס עם גידול של 15.2%, ואילו במינסוטה נרשם גידול של 13.8%.