יוסי שלי: רוב ההתקשרויות הפסולות בחברה למשק וכלכלה נעשו בתקופתו של ברדוגו

ברדוגו: שום נקודה בדו"ח אינה עוסקת בתקופתי * ביקורת חריפה נוספת של המבקר הפנימי על שלי

"רוב ההתקשרויות בין החברה למשק וכלכלה לבין קבלנים, חברות וספקים בהן עוסק דו"ח הביקורת, נוצרו לפני כניסתי לתפקיד המנכ"ל. בעצם הפניית הביקורת נגדי, יש משום טעם לפגם". כך טוען המנכ"ל המושעה של החברה, יוסי שלי, בתגובה מפורטת שהגיש לדירקטוריון באמצעות בא כוחו, עו"ד יעקב וינרוט.

לטענת שלי, את רוב ההתקשרויות ביצע המנכ"ל הקודם, יעקב ברדוגו, ואין להפנות אליו ביקורת בעניין זה. שלי כותב בעניין זה, כי לא הוא "גרם למצב ששרר בחברה שנים רבות, וכי הוא שהוביל את תהליך השינוי". הוא מפנה אצבע מאשימה כלפי ברדוגו וכלפי מבקר הפנים, רו"ח אורי אילן, שבדו"ח הביקורת שלו התעלם ממעשיו של ברדוגו וייחס אותם לו.

בתגובה אמר ברדוגו: "שום נקודה מדו"ח הביקורת אינה עוסקת בתקופת כהונתי כמנכ"ל. צר לי שאדם שנתפס בקלקלתו מעדיף, במקום להתמודד עם האמת, להטיח בוץ באחרים מתוך תקווה שזה ישפר את מצבו. לא כך נוהג מנכ"ל אחראי, ולא כך נוהג איש ציבור אחראי, ואני חש בושה וכלימה על כי המנכ"ל הנוכחי נהג בשיטה פסולה שכזאת. צר לי על החברה למשק וכלכלה, ולאן שאנשים קטנים הובילו אותה".

בתגובתו לדירקטוריון טוען שלי: "הדו"ח אינו ראוי להתייחסות עניינית כלשהי. הוא פסול מעיקרו, ויש לפסול על הסף כל פעולה שנעשתה בהסתמך עליו, בשל הפגמים יסודיים ומהותיים שהתלוו להכנתו, להגשתו ולדיון בו". טענות דומות העלה שלי בפנייתו לבית הדין לעבודה, בבקשה להצהיר על פסלותו של הדו"ח.

לטענתו, "הפגם החמור אינו רק מבחינת הפגיעה בזכויותיו הבסיסיות של המבוקר. הפגם הוביל לליקויים קשים גם בדו"ח הביקורת גופו, ונפלו בו טעויות עובדתיות מהותיות. המבקר קבע ממצאים בעלמא. הוא לא פירט את הדרך בה הגיע לממצאיו. הוא הותיר את כל הקוראים בדו"ח להתמודד עם רוחות רפאים נסתרות, שלא ניתן לתקוף אותן בדרכים מוכרות ומקובלות.

"הצטברות כה משמעותית של פגמים חמורים ובסיסיים בדו"ח ביקורת אחד, אינה יכולה להיות מקרית. היא יוצרת את התחושה הקשה, שבשלבים כלשהם בהכנת הדו"ח השתרבבו שיקולים זרים שאינם ממין העניין, וכי הדו"ח כוון לגופו של אדם ולא לגופו של עניין".

החלק העיקרי בדו"ח מתייחס לנושא ההתקשרויות בין החברה לקבלנים. לטענת שלי, רוב ההתקשרויות המוזכרות בדו"ח בוצעו עוד בתקופתו של ברדוגו. הוא טוען, כי ירש מברדוגו נהלים לקויים, ובשל כך פעל הוא עצמו להטמעת נוהלי התקשרויות ברורים.

לגבי העסקת יועצים חיצוניים אומר שלי: "מתוך 19 מקרים שמפרט הדו"ח, 16 הועסקו בחברה עוד לפני תחילת פעולתי בחברה". לסיכום הוא טוען: "דו"ח הביקורת כולל שורה ארוכה של טעויות, קטעי עובדות וכן חשש לכאורה להטעיות. הדו"ח פסול מלכתחילה ואינו יכול לשמש בסיס לבירור כלשהו, מפאת הדרך שבה נערך והופץ. המסקנה המיידית והמתבקשת היא שיש לפסול ולגנוז את הדו"ח כצעד ראשון ומיידי".

במקביל, סיים היום (ד') אילן כתיבת דו"ח השלמות לדו"ח המקורי, וכן תגובה מפורטת לתגובתו של שלי.

המבקר דוחה את טענותיו של שלי נגד ברדוגו, ואומר, כי כל ההתקשרויות החריגות נוצרו בתקופת כהונתו של שלי. לדברי אילן, גם בהעדר נהלים, יש "לצפות ממנכ"ל חברה שעיסוקה בכספי ציבור, כי ישכיל לבחור את יועצי החברה ולבצע את התקשרויותיה באופן ובשיטה העולים בקנה אחד עם כללי המינהל התקין".

בסוגיית הדיווחים לדירקטוריון החברה, אומר אילן, "עולה תמונה עגומה של זיוף פרוטוקולים של החברה, וזאת במגמה עקבית וברורה לטשטש ולהעלים עניינים, שהדיווח עליהם בפרוטוקול הרשמי לא נוח למנכ"ל". כך, למשל, הושמטה מהפרוטוקול ביקורת של דירקטור, שהתלונן על כך ששלי רכש מכספי החברה רכב חדש לשימושו, עוד לפני שהנושא נדון ואושר בדירקטוריון.

המבקר מצא, כי בניגוד לברדוגו, שהעסיק נהג אחד, שלי העסיק שלושה עובדים שכל עיסוקם היה נהיגת רכבו שלו ורכבו של סמנכ"ל בחברה. כמו כן, הפעיל את מרותו על עובדים בכירים לקלוט עובדים חדשים, בניגוד לדעתם, תוך כפילות תפקידים בחברה.

אילן מצא שורה ארוכה של מקרים בהם הועסקו יועצים חיצוניים, ביניהם עו"ד יוסי שפרלינג, עורכת הסקרים מינה צמח, היחצ"ן מוטי מורל ורבים אחרים. "יש לראות בדאגה את הנוהג שהשתרש בחברה בתקופת כהונתו של שלי, ולפיו משלמים ליועצים מקדמות, במיוחד ליועצים שנבחרו על ידי שלי. נוהג זה לא רק שהוא פסול, אלא עלול לגרום לחברה הפסדים כספיים", טוען אילן.

בחקירה משלימה שערך המבקר הוא מצא, לדבריו, כי שלי ואחד מסגניו דרשו לקבל לידיהם את האומדן הכספי של מיכרזים, ואלה הועברו למספר קבלנים שהגישו הצעות במיכרז. המבקר מצא, כי שלי נהג להיפגש באופן רצוף וקבוע עם יועצים חיצוניים ונותני שירותים, ללא נוכחות גורמים נוס פים, בניגוד להיגיינה ציבורית וכללי מינהל תקין.

עוד אומר אילן, כי שלי נהג לשלוח על חשבון החברה מתנות לחגים לגורמים שונים שאינם קשורים לחברה או לעסקיה, אך יש להם קשרים חברתיים עם שלי עצמו