לדבר אל הקירות

שבוע של תערוכות וכנסים בחסות המחלקה לאדריכלות של בצלאל אמור להצביע על הקשר ההדוק שבין תכנון סביבתי ופוליטיקה, במיוחד בארץ ישראל

לאחר שהוצגה במשך שנה וחצי בברלין, ניו יורק רוטרדם ומאלמו בשבדיה, מגיעה התערוכה Territories לישראל. התערוכה, שנאצרה על ידי הארכיטקטים אייל וייצמן רפי סגל וסטפאנו בוארי, בשיתוף עם האוצר הגרמני הצעיר, אנסלם פרנקה (שהתמנה לאחרונה לאוצר הראשי של הגלריה החשובה kunstwerke Berlin), תוצג בגלריה של בצלאל בתל-אביב בהזמנת צבי אפרת, ראש המחלקה לארכיטקטורה בבצלאל, שבשנה האחרונה עורך מהפיכה במחלקה ומקדם במהירות, בסגנון חומה ומגדל, שינויים עמוקים בשיתוף עם קבוצת ארכיטקטים ותיאורטיקנים שמפנים את המחשבה דווקא לביקורת הבניה ולדיון על הפוליטיקה של המרחב (ביניהם שרון רוטברד, תמר ברגר, צבי אלחייני ומשה ניניו).

מבט על

בגרסה הישראלית, החמה, התערוכה Territories (אוצרים: וייצמן, פרנקה ואפרת), הופכת לאירוע Live, שבוע אקטיבי ואינטנסיבי שיכלול גם סיורים משני צדי הקו הירוק, פאנלים של חוקרים ישראלים ובינלאומיים כוכבים שיגיעו במיוחד, והקרנות בכורה של סרטים, ביניהם הסרט של אייל סיוון ומישל חלייפי Route 181. האירועים החיים, כמו התערוכה המקורית, ישאפו לתאר את הארכיטקטורה של הקונפליקט ישראל-פלסטין כביטוי של כוחות פוליטיים וכלכליים בשטח. החוקרים והאדריכלים הישראליים והבינלאומיים ידברו על אירועים אסטרטגיים ועבירות על חוקים בינלאומיים ועל זכויות אדם, שמופיעים במרחב האורבני ובסביבות בנויות בקנה מידה גלובאלי, עד קנה מידה של מדינות ושל ערים כמו תל-אביב/יפו. בין השאר, הפוליטיקה של הארכיטקטורה תוצג ידי מקרי מבחן באתרי קונפליקט אקזוטיים ביניהם דרום אפריקה ותורכיה. באירועים משתתפים גם עוזי ארד ושמעון נווה, הצנחות מגבוה של ראש האקדמיה בבצלאל שדרש להכניס גורמים שיאזנו את הקו הפוליטי החזק שתוכנן. עוזי ארד, איש מוסד לשעבר, והיום ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבין-תחומי בהרצליה, יופיע לאחר התנגדות דיפלומטית בפאנל הפותח בבצלאל שאותו ינחה אייל ויי צמן.

וייצמן, ארכיטקט ישראלי שחי בלונדון, הוא כוכב עולה בשמי התיאוריה של הארכיקטטורה הבילאומית, בין השאר לאחר שהפרויקט כיבוש אזרחי, הצעה לתערוכה שהייתה אמורה לייצג את ישראל בקונגרס של איגוד האדריכלים הבינלאומי בברלין, צונזרה על ידי עמותת האדריכלים הישראלים. וייצמן הצעיר, שמסתמן כאחד האדריכלים הבינלאומיים המשפיעים בדיון החם שלאחר 11 בספטמבר על פוליטיקה וארכיטקטורה, מציע בנימה מניפסטית בטקסט "הרוע שהארכיטקטים עושים" The Evel the architects do, שהתפרסם בספרו האחרון של רם קולהאס Content, להעמיד לדין ארכיטקטים בבית הדין הבינלאומי לפשעים בהאג, כפושעי מלחמה.

במחקר "פוליטיקה ורטיקלית" וייצמן חוקר את הנוכחות הישראלית-יהודית בגדה המערבית על ידי מבט שמפלח את המרחב בצורה אנכית, ומראה איך הכיבוש מתקיים בכל אחת מהשכבות של החיתוך הורטיקלי: צילום האוויר, השכבות של פני הקרקע, מתחת לקרקע. המבט הארכיטקטוני מראה שליטה על האוויר, על הקרקע, המים והארכיאולוגיה. המחקר של וויצמן זוכה עם זאת לביקורת של חוקרים שרואים במחקר מלמעלה התנגדות לתיאור של הפרקטיקות היום-יומיות והגולמיות של הפלסטינים שחיים במחנות הפליטים.

בתוך החומות

התערוכה Territories Live תיערך במקביל ובשיתוף פעולה עם הכנס 'ערים בעימות' שעורך הארכיטקט הגרמני פיליפ מיסלוויץ'. הפרויקט Cities Of Collision הוא אירוע אקדמי, סגור לקהל מסיבות של איזונים פוליטיים, שמיועד לחוקרים פלסטיניים, ישראליים ובינלאומיים ביניהם שמות כמו עבדול מאליק סימון, טום קינן, דרק גרגורי ואחרים. Cities Of collision מוקדש לניתוח של מושג הגבול האורבני והממדים המרחביים, החברתיים והתרבותיים שלו, ובוחן את הסיטואציה הקיצונית שבה נמצאת ירושלים כתוצאה מההחמרה בקונפליקט, בניית החומה והמחבלים המתאבדים. בחלק השלישי של האירוע תעלה השאלה האם ירושלים, שמתרחשת בה גיאוגרפיה גבולית קיצונית של הפרדה גזעית אורבנית, יכולה להפוך למעבדה רדיקלית של מודלים חדשים של התנגדות ושל חיים שיחרגו מאותו מצב של סגר ושליטה.

זוהי יפו

היום האחרון של הכנס יוציא מהארון את הקונפליקט הפוליטי-מרחבי של העיר המחולקת תל אביב-יפו. שרון רוטרברד ידבר על "עיר לבנה, עיר שחורה", ויתאר את ההיסטוריה האלימה שעליה נבנה הדימוי של תל-אביב כעיר לבנה: "'עיר לבנה, עיר שחורה מפרק את הסיפור שתל אביב מספרת לעצמה על עצמה, שכמו הדימוי של 'בתי הבאוהאוס' של תל אביב, משובץ בשקרים לבנים ובפינות עגולות, ומראה כיצד לובנה הארכיטקטוני של העיר הלבנה מקבל לפעמים גוונים של טיפקס ... מעברה האחר של העיר הלבנה משתרעת לה עיר שחורה - מיפו הכבושה ובנותיה המחוקות, דרך השכונות היהודיות הדרומיות והמזרחיות של תל אביב'".

אחרי רוטברד ידבר צבי אלחייני על 'אחיזות החוף'; סיפור כיבוש רובע מנשיה שבין יפו לתל-אביב והספקולציות האורבניות שנרקמו עליו בשנות השישים כדי להקים על חורבות הכפר את הסיטי של תל אביב. כל מה ששרד מהם הוא בית הטקסטיל ומוזיאון האצ"ל שנבנה על חורבות שריד פלסטיני. *

* Territories Live 11/7-2. בניין בצלאל ת"א, המחלקה לארכיטקטורה בירושלים.

* Cities of collision 11/4-2. מכון ואן-ליר ירושלים.

* תערוכת Territories. בניין בצלאל בת"א. סלמה 60.