עוד מקל בגלגלים: חב' סימנס מאיימת לפרוש מפרויקט הרכבת הקלה בת"א

מבקשת לשנות מספר תנאים מהותיים במכרז; נ.ת.ע: סימנס כמו כל גוף אחר מנסה לשפר עמדות

יצרנית הרכבות הגרמנית סימנס מאיימת לפרוש מפרויקט הרכבת הקלה בתל-אביב, על רקע אי שביעות רצונה מפרטי המכרז.

מזה מספר שבועות ישנן ידיעות במשרד האוצר, במשרד התחבורה ובנתיבי תחבורה עירוניים - נ.ת.ע, על כך שסימנס מאיימת לצאת מהפרויקט. אם מדובר באיום שיתממש, צפויה נ.ת.ע להישאר רק עם שתי קבוצות מתמודדים לשלב הסופי במכרז - קבוצת מטרוטרם וקבוצת ספידן. סימנס עדיין לא העבירה "איום" רשמי, וההערכה היא כי עיקר כוונתה הוא להשיג הקלות במכרז, ולא לפרוש ממנו.

פרויקט הרכבת הקלה בתל-אביב - הקו האדום, נחשב למכרז ה-B.O.T היקר, המורכב והמסורבל שאי פעם פורסם בישראל. עלותו של הפרויקט היא למעלה מ-1.8 מיליארד דולר.

נגד התנהלות המכרז ומורכבותו נשמעו לא פעם תלונות וטרוניות רבות מצד המתמודדים. בפברואר 2004 הודיעה יצרנית הרכבות הקנדית בומברדייה על פרישה מהמכרז ופירקה את הקונסורציום בו הייתה שותפה. המתמודדים האחרים אמרו אז כי פרישתה של בומברדיייה היא סימפטום בנוגע לבעיות המכרז.

כיום מתמודדות על הפרויקט שלוש קבוצות: קבוצת MTS בה חברה סימנס; קבוצת מטרוטרם; וקבוצת ספידן.

גורם בקבוצת MTS אישר את הידיעה ואמר: "עיקר הבעיה בפרויקט היא חלוקת הסיכונים. המתמודדים הזרים והישראלים דורשים להגדיל את ערבות המדינה ל-100%, אך כיום ברור באופן לא-פורמלי שהערבות תהיה סביב 75%".

לדבריו, סימנס הודיעה כי אם לא תקבל תשובות מניחות את הדעת היא תצא מהפרויקט. " אם סימנס תצא, קשה להאמין שחברה אחרת תכנס במקומה. אם הממשלה לא תחזור עם תשובות ברורות ומשביעות רצון, לא יהיה פרויקט", אמר.

החשב הכללי באוצר, ירון זליכה, אמר: "יש להם הרבה טענות מוצדקות לגבי מבנה המכרז. ועדת המכרזים פועלת על מנת להסיר חסמים בירוקרטיים ולייעל את ההיבטים הפיננסים. במסגרת שלב זה יוכנסו למכרז מאות תיקונים שמטרתם להפוך את המכרז ל"ביזנזס פרנדלי". באוצר בשיתוף עם נ.ת.ע פועלים תוך קשר שוטף עם המתמודדים להסיר חסמים בירוקרטיים ולתת מענה לבעיות".

מנכ"ל נ.ת.ע, ישי דותן, אמר בתגובה: "נ.ת.ע קיבלה 1,000 השגות לתיקון המכרז. סימנס, כמו כל גוף אחר, מנסה לשפר עמדתה ולהכניס שינוים למכרז. כל אחת מהקבוצות יכולות להחליט להישאר או לצאת בכל נקודות זמן, ואנו נשלים עם ההחלטות הזו".

יו"ר ועדת המכרזים לפרויקט, חגי מילר, אמר כי האיום הוא לכל היותר אמצעי לחץ לגיטימי ומקובל לשפר את עמדות המתמודדים.

סימנס מסרה, כי היא "ממשיכה לעבוד במרץ ובהתאם ללוחות הזמנים שנקבעו לביצוע הפרויקט, במסגרת הקונסורציום בו היא חברה, ומשוכנעת כי הגורמים המתאימים בממשלה מבינים את הצורך בשינויים".