משרד הביטחון הישראלי מנסה להעלות את רמת מעורבותה של ארה"ב בפרוייקט יירוט טילי אויב בשלב ההזנקה (BOOST PHASE INTERCEPT), המכונה פרוייקט מואב, לדרגת תוכנית הדגמה (DEMONSTRATION PROGRAM), שתחייב השקעה אמריקנית גדולה הרבה יותר בפרוייקט. האמריקנים אומרים, כי בעיית העלות היא מכשול גדול. כך מוסר השבועון "דיפנס ניוז" בגיליונו החדש.
הנושא יועלה בשיחות שתקיים משלחת משרד הביטחון בוושינגטון ביום ב' הבא עם ג'והן האמרי, סגן שר ההגנה האמריקני; ז'אק גנסלר, תת שר ההגנה לענייני רכש וטכנולוגיה; ועם וולטר סלוקומב, תת שר ההגנה לענייני מדיניות. בראש המשלחת הישראלית יעמוד מנכ"ל משרד הביטחון, אילן בירן, וישתתף בה יצחק בן-ישראל, ראש מו"פ במשרד.
מקורות ישראליים בוושינגטון אמרו ל"גלובס", כי הנושא אכן נבדק בדרגים שונים בישראל מזה זמן רב. שיתוף הפעולה בין ישראל לארה"ב בפרוייקט מואב מדורג עתה ברמה המכונה "ריכוך סיכונים" (RISK MITIGATION).
הטיפול בפרוייקט ברמה זו ממוקד בעיקר בדיונים תיאורטיים ובבדיקות ראשוניות, כגון ניסויים במנהרת רוח. טיפול בפרוייקט ברמה של תוכנית הדגמה כרוך בבניית אבטיפוס ובניסויים בשדה. השלב הבא, אם ניסויי תוכנית ההדגמה יעלו יפה, הוא ייצור סידרתי.
המקורות אמרו ל"גלובס", כי גודל ההקצבה המשותפת של ישראל וארה"ב לפרוייקט מואב ברמת ריכוך הסיכונים הסתכם ב-40 מיליון דולר לשלוש שנים. ארה"ב נשאה ב-%75 מהנטל הכספי.
לפי "דיפנס ניוז", מונח ביסוד הפרוייקט טיל אוויר-אוויר מדגם מואב, המתביית על מטרתו באמצעות חיישני קרניים אינפרא-אדומות. הטיל יינשא במל"ט גדול, HA-01, שישייט בגובה רב, וישוגר לעבר טיל בליסטי בשלבי נסיקה. הטיל הבליסטי יושמד, לפי התוכנית, זמן קצר לאחר שיגורו.
השבועון מדווח, כי אם יועלה הפרוייקט לרמת תוכנית הדגמה, תגיע עלות שלבי הפיתוח, שילוב המערכות והניסויים לכמה מאות מיליוני דולרים עד סוף 2002. עלות פריסתו של המוצר המוגמר נאמדת במיליארד דולר עד שנת 2005.
לדברי מקורות ישראליים המצוטטים בשבועון, משעינה ישראל את בקשתה להעלות את דרג הטיפול בפרוייקט גם על העובדה, שחוק התקציב לשנת הכספים 1999, שהחלה ב-1 באוקטובר, מקציב למשרד ההגנה האמריקני מיליארד דולר למימון תוכניות הגנה מפני טילים בליסטיים; על הגידול הצפוי ברמת הסיוע הביטחוני האמריקני לישראל, כתוצאה מהקטנה מדורגת בסיוע האזרחי השנתי; ועל רצון טוב של הבית הלבן כתוצאה מהחתימה על מיזכר וואי.
פקידים ישראליים ציינו, כי בכוונת ישראל לשאת בחלק גדול יותר מנטל הוצאות הפיתוח והניסוי של טילי מואב. אולם דייוויד מרטין, סגן ראש האגף ליחסים אסטרטגיים באירגון להגנה מפני טילים בליסטיים שליד משרד ההגנה, אמר לשבועון, כי שאלת העלות היא המכשול הגדול ביותר לקראת מימון מיידי של פרוייקט מואב ברמת תוכנית הדגמה.
לדברי מרטין, מתכנן משרד ההגנה להגביר את ההשקעות האמריקניות בפרוייקט מואב ב-2001 או ב-2002, ולא בשנת 2000, כפי שדורשת ישראל. הוא אמר, כי השקעה של 1.1 מיליארד דולר בפרוייקט של חיל האוויר האמריקני למערכת לייזר אווירית ליירוט טילים בשלב ההזנקה מהווה עדיפות גבוהה יותר למשרד ההגנה.
לדברי מרטין, מתוכנן פרוייקט מואב לקבל מארה"ב 6.5 מיליון דולר לשנת הכספים 1999 ו-6.5 מיליון דולר לשנת 2000 במסגרת רמת ריכוך סיכונים.
בשיחות בפנטגון תדון משלחת משרד הביטחון גם בקבלת מימון מלא לסוללה השלישית של ה"חץ", וכן בבעיות של מימון והעברת טכנולוגיה הקשורות בתוכניות הרכש העתידיות של ממשלת ישראל בארה"ב, הכוללות מטוסי קרב, מטוסי תקיפה, חיישני מעקב ופלטפורמות שונות לניצול החיישנים
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.