ראש המועצה האיזורית דרום השרון, מוטי דלג'ו, פנה לאחרונה ליו"ר ועדת הכספים, ח"כ אברהם הירשזון, בבקשה לבטל את הפטור הגורף שנתנה ועדת הכספים לזכיינית חוצה ישראל - דרך ארץ, מתשלום ארנונה.
דלג'ו כותב להירשנזון: "כביש 6 הוא עסק פרטי לכל דבר ועניין ואין כל סיבה נראית לעין מדוע יש לתת פטור מלא מארנונה...במקום פטור מלא מארנונה מוצע כי ועדת הכספים תקבע תעריף אחיד ונמוך לכביש אגרה, המביא בחשבון את האינטרסים הכלכליים של היזמים מחד, ואת הרשויות המקומיות בתחומן עובר הכביש, מאידך".
דלג'ו מסתמך בפנייתו על מכתב מטעמו של היועץ המשפטי לממשלה בו נכתב במפורש כי חברת דרך ארץ היא חברה פרטית, הפועלת לפי שיקולים עסקיים ומסחריים. לדבריו, אם הייעוץ המשפטי מגדיר את הכביש כעסק פרטי מדוע הוא זכאי לפטור מארנונה?
"לדעתי דרך ארץ קיבלה את הפטור רק בגלל שמדובר בחברה בעלת הון עצום והשפעה אדירה ולכן זה מאוד מקומם. חברי ועדת הכספים קיבלו את ההחלטה על הפטור מבלי שהיה להם מידע מלא ובעיקר מתוך חשש להתעמת עם גוף כמו דרך ארץ", אמר.
סוגיית תשלום הארנונה בכביש חוצה ישראל הועלתה לראשונה בעקבות הודעת מועצה איזורית דרום השרון לתשלום של 17.1 מיליון שקל חיוב ארנונה מיוני 2003. בעקבות הודעה זו, קיבלה דרך ארץ הודעות חיוב נוספות בין היתר ממועצה איזורית גזר שוהם.
חישוב של דרך ארץ גילה, כי הוצאת הארנונה עלולה להסתכם מידי שנה ב- 125 מיליון שקל לשנה ו-75.3 מיליארד שקל לתקופת הזיכיון. בחוק ההסדרים נקבע כי הגדרת "רחוב" כוללת גם את כביש חוצה ישראל ולכן לא ניתן להטיל עליו ארנונה ומיסים עירוניים אחרים.
דלג'ו מחדש את המאבק נגד הפטור בטענה כי מדובר בעסק פרטי ולכן יש להטיל עליו מסים עירוניים, ארנונה, מס שילוט. בנוסף דורש דלג'ו לאפשר לפקחים מטעם הרשות המקומית לנסוע בכביש ללא תשלום.
לאחרונה פנתה המועצה האיזורית דרום השרון לדרך ארץ בדרישה לתשלום אגרת רישוי שלטים שמוצבים לאורך הכביש.
ח"כ חיים כץ (ליכוד), חבר ועדת הכספים אמר ל"גלובס": "דרך ארץ כחברה פרטית, כמו מפעילים פרטיים, צריכה לשלם ארנונה או לפחות ארנונה מופחתת. תמורת הטבות משמעותיות הייתה צריכה המדינה לחייב אותם לשלם מיסים, ארנונה לרשויות בהן עובר תוואי הכביש".
מנכ"ל דרך ארץ, אהוד סביון, אמר ל"גלובס": "הדרישות בעבר ובהווה הן מופרכות מיסודן. לדבריו, השילוט הוא לא פרסומי ולכן אין לגבות עליו תשלום".
חברת דרך ארץ מסרה בתגובה, כי הדרישות הן מופרכות גם לעניין תשלום הארנונה וגם לעניין היטל השילוט. "הרשויות שניסו לחייב את הכביש בארנונה עשו זאת בניגוד לחוק הקיים במדינה וידעו שהדרישות שהוציאו הן מנוגדות לחוק. הכביש אינו מקבל כל שירות מהרשויות", אמרו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.