ביהמ"ש המחוזי בת"א פסק החודש בעתירתה של המועצה לשימור אתרים נגד תוכנית דרום הקריה בת"א, וקבע, כי תינתן למועצה הזכות לערער בפני המועצה הארצית לתכנון ולבנייה נגד הפרויקט ונגד והתוכנית להרחבת רחוב קפלן. הרחבת רחוב קפלן כוללת הזזתם של חמישה מבנים היסטוריים לשימור - פרויקט מורכב, מסובך ויקר, שאת תוצאותיו, לדעת המועצה - קשה לצפות.
לפני כחודשיים עתרה המועצה לשימור אתרים לביהמ"ש המחוזי בת"א נגד ועדת התכנון והבנייה במחוז ת"א, ונגד מי שעמד עד לאחרונה בראש הוועדה המחוזית, שמואל לסקר. בעתירתה טענה המועצה, כי תוכנית דרום הקריה ותוכנית הרחבת קפלן, שיזם מינהל מקרקעי ישראל ואשר מקודמת בשיתוף עיריית ת"א, יפגעו באורח הרסני ובלתי הפיך בשרידי המושבה הטמפלרית ההיסטורית שרונה, שהוקמה במקום לפני יותר מ-130 שנה ולה חשיבות היסטורית, אדריכלית ותרבותית. עד לפני כעשור שרדו במתחם כ-90 מבנים היסטוריים, אולם עבודות הפיתוח במקום הביאו עד כה לפגיעה והריסה של 30 מבנים.
שופט ביהמ"ש במחוזי, עוזי פוגלמן, קבע, כי "שקילת מכלול הנתונים והטענות מובילה למסקנה, כי העניין חשוב במידה המצדיקה מעורבותה של המועצה הארצית, ולכן היה מקום להיעתר לבקשת העותרת ולהעניק לה רשות ערר כמבוקש". פוגלמן העניק אומנם למועצה רשות ערר, אולם החליט שלא לתת צו מניעה זמני האוסר על העירייה להמשיך בקידום הפרויקט.
רכזת מחוז ת"א והמרכז במועצה לשימור אתרים, תמר טוכלר, חוששת שהעירייה תמשיך בינתיים בקידום הפרויקט ותקבע עובדות בשטח. "היות שביהמ"ש חוזר מספר פעמים על הקביעה, כי ביצוע העבודות ברחוב קפלן 'אינו יוצר מצב דברים בלתי הפיך', אנו רואים בכך קריאה למנהלי התוכנית שלא ימהרו לקבוע עובדות בשטח, ומן הראוי שימתינו לתוצאות הדיון במועצה הארצית".
עיריית ת"א מצידה טוענת, כי לאור פסק הדין של השופט פוגלמן לדחות את עתירת המועצה לשימור נגד העתקת חמשת המבנים, העירייה תמשיך בפעולותיה להרחבת רחוב קפלן, לרבות ההעתקה (בעלות של 20 מיליון שקל מכספי המינהל והעירייה).
במסגרת פרויקט דרום הקריה, העירייה תרחיב את רחוב קפלן, עורק כניסה ראשי למרכז ת"א, תקים כ-500 אלף מ"ר של מסחר ומשרדים ו-650 דירות יוקרתיות בצד פארק גדול, שיכלול 30 מבנים שישומרו במתחם.
עתירת המועצה לשימור אתרים ותגובת העירייה לעתירה, חושפת, בין היתר, את חילוקי הדעות בין מומחי התנועה והתחבורה על עצם נחיצות הרחבת רחוב קפלן, במנותק מעניין השימור.
לטענת המועצה, באמצעות עו"ד דורון רוזנברג, במהלך תקופת ההתנגדויות לתוכנית הגיש משרד התחבורה את התנגדותו הנחרצת לתוכנית. נחלה שאקר, נציג משרד התחבורה, מתייחס לנושא התחברותי: "לעניין רחוב קפלן - העניין התנועתי והיציאה הזו, בסמיכות קרובה לרחוב המסגר, מסוכנת כדי להשתלב בתנועה. יש כאן בעיות תנועתיות קשות, שאסור לתת להן יד. מתוכננת רמפת יציאה מהמרתפים ישירות לרחוב קפלן. תסתכלו איזה מרחק... אני לא אתן לבת שלי לחתוך את שלושת הנתיבים האלה כדי לפנות שמאלה, זה מסוכן ביותר".
לטענת המועצה לשימור, התפיסה התכנונית של נתיב תחבורה רב נתיבי ורמפות גישה ברוחב כולל של כ-40 מטר לתוך לב העיר - היא חסרת כל היגיון תחבורתי. "רחוב קפלן אינו רק הכניסה המזרחית לת"א, כי אם גם חלק מהמארג התחבורתי של גוש דן, שהעיר ת"א מהווה אחד ממרכיביו. פיצול הכניסה לשתי רמפות מרחוב קפלן לפרויקט יגרום (מלבד הרס המבנים לשימור) לבלבול ולניסיון להידחק מהצד לתוך נתיב הרמפה, תוך האטת התנועה בנתיב המהיר", טענו במועצה לשימור.
המועצה הציעה אלטרנטיבה תחבורתית משלה, לפיה יש לבצע מינהור ברחוב קפלן. לטענת המועצה, תוכנית זו תאפשר זרימת תחבורה טובה יותר, עם אפשרויות לכניסות תת-קרקעיות לפרויקט מרחוב קפלן, אשר תמנע את הסיכונים שברמפות, תחסוך משאבים בעתיד לקראת מעבר הרכבת הקלה באיזור, ותחסוך את עשרות המיליונים של העתקת המבנים לשימור.
תגובת עיריית ת"א, המיוצגת ע"י עו"ד שרי אורן: "פרויקט דרום הקריה הוא הגדול והמקיף מבין הפרויקטים המתוכננים במרכז העיר, בואכה כביש איילון. בהיותו כזה, הוקצו לפרויקט תקציבים גדולים, תוך שדרוג המערך התחברותי בסביבתו. לצורך כך נערכה בדיקה תחבורתית כוללת, והוגדרו פרויקטים בגוף התוכנית שביצועם יהווה שלב הכרחי לצורך המשך קידום שלבים בפרויקט. החל במחלף קפלן שבוצע, תכנון הדרך התת-קרקעית, רמפות כניסה, רימזור והרחבת דרכים. התכנון התחברותי כולל חיבורים עיליים ותת-קרקעיים לפרויקט השוק הסיטונאי, חניון גבעון, הקריה הצבאית, שכונת מונטיפיורי ועוד".
לדעת מהנדס העיר ת"א, דני קייזר, יש להימנע ממינהור הכניסה לקפלן, שמשמעותו כניסה לעיר דרך מנהרה. "בכל העולם מקובל שיש לחוות עיר דרך דרכיה, רחובותיה ובנייניה, ולא לנתק את נוסעי הרכב מתפיסת ותחושת העיר הכוללת. זאת ועוד: מאחר ומדובר בקטע עירוני בעל חשיבות היסטורית, הכולל מבנים לשימור ומבטים הנפתחים לפארק המתוכנן - ניתוק הכביש מהפרויקט ימנע את האפשרות מהנכנסים לעיר להיחשף לקיומו של הפארק ולאיכויותיו.
למרות העמדה העקרונית, ההצעה נבחנה לגופה, והוחלט שלא ניתן לממש את ביצוע המנהרה תוך שמירה על המבנים הקיימים, על תשתיותיהם ומרתפיהם", אמר קייזר. הנה כי כן, קרב השימור עבר לזירת התחבורה. מול טיעוני בטיחות בדרכים ושימור, עומדים שיקולי אסטטיקה ונוף - וקרב המיליונים עוד לא הוכרע.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.