מה שהאינתיפאדה עשתה לנדל"ן התיירות: מגרש למלון בבת ים הוזל ב-54%

חברה בהקמה תרכוש את המגרש ב-1.83 מיליון דולר * בוטלה עיסקה קודמת * אין ביקוש בעין בוקק

שליקאר קאוה, חברה בהקמה שזהות בעליה אינה ידועה, זכתה בסוף השבוע במכרז של מינהל מקרקעי ישראל, ותרכוש מגרש בן 11 דונם, לבניית מלון, בטיילת של בת-ים. היא תשלם 1.83 מיליון דולר, לא כולל הוצאות פיתוח. המגרש מיועד לבניית מלון בן 23,200 מ"ר, שיהיה אחד הגדולים בעיר.

עיסקת המגרש מהווה דוגמא בולטת להשפעה השלילית שהיתה לאינתיפאדה של השנים האחרונות על עיסקי הנדל"ן של ענף התיירות והמלונאות: באוקטובר 1999, כשנה לפני פרוץ האינתיפאדה, נמכר המגרש ל מיכאל ספיאשווילי ומירב טופז, שהציעו לשלם 3.93 מיליון דולר, לא כולל פיתוח. לאותו מכרז הוגשה הצעה נוספת, בכ-3.6 מיליון דולר. הזוכים לא שילמו בעד המגרש, והמינהל ביטל את הזכייה וחילט את הערבות. המגרש הוחזר למינהל, לעריכת מכרז חוזר.

מתוצאות המכרז החוזר מתברר, כי שווי המגרש ירד ב-54% לעומת המכרז משנת 1999. הסיבה לכך היא כמובן הירידה החדה בתיירות בארבע שנות האינתיפאדה. למכרז החוזר הוגשה רק הצעה אחת, של החברה הזוכה. המחיר שתשלם גבוה ב-25% ממחיר המינימום, שהוא בדרך כלל 50% מערכו של המגרש כפי שנקבע על-ידי השמאי הממשלתי. מנתונים אלו עולה, כי הזוכה ישלם בעד המגרש 37% פחות מערכו הריאלי.

דוגמא נוספת להשפעת האינתיפאדה על הענף היא מכרז מלפני כארבעה חודשים, שבו הוציא המינהל למכירה מגרש בן 21 דונם באיזור המלונות של ים המלח, לבניית מלון. המינהל דרש מחיר מינימום של 3.8 מיליון דולר, כמעט כולו להוצאות פיתוח, ולא קיבל אף הצעה.