המינהל מבקש מהפרקליטות להכריע במחלוקת עם גליל-ים על תנאי הפשרת הקרקעות לקיבוץ

גליל-ים דורש את מלוא זכות היזמות ותשלום 51% למינהל; המינהל: היזמות - ל-800 יח"ד בלבד

מינהל מקרקעי ישראל העביר להכרעת ראש המחלקה האזרחית בפרקליטות המדינה, אורית סון, את ההחלטה בעניין עיסקת גליל-ים, שאושרה אתמול (ג') להפקדה בתנאים בוועדה המחוזית תל-אביב.

ההחלטה להעביר את הנושא להכרעתה של סון באה בעקבות חוסר יכולתם של המינהל והקיבוץ להגיע להסכמה בוויכוח הנמשך מזה עשר שנים על גובה הפיצוי שיקבל הקיבוץ בעקבות שינוי הייעוד.

חילוקי הדעות בין הקיבוץ למינהל הם בשאלה איזו מהחלטות מועצת מקרקעי ישראל יש להחיל על השטח. לטענת הקיבוץ כל שטח התוכנית, עליה יוקמו 4,100 יחידות דיור, נכנס למסגרת החלטה 611. ההחלטה מעניקה את זכות הייזום לקיבוץ וקובעת שעליו לשלם למינהל 51% משווי הקרקע לאחר שינוי הייעוד.

לטענת המינהל, החלטה 611 תחול על 800 יחידות דיור בלבד. החלטה זו בוטלה לפני זמן רב, בטענה שהיא מאפשרת לחקלאים פיצוי גדול מדי, ובמקומה באה החלטה 727 שאף היא בוטלה על-ידי בג"ץ.

המינהל מבסס את טענתו על כך שהתוכנית המקורית של גליל-ים היתה ל-1,000 יחידות דיור בלבד, ועוד שטחים לתעסוקה, על-פי החלטה 441 (שהתגלגלה להחלטה 717).

עמדת המינהל היא, שלאור הסבת שטחי תעסוקה ליחידות דיור, יחולו על השטח הוראות החלטה 727, לפיה יקבל הקיבוץ פיצוי של 27%. במקביל מתקיימים הליכים בין דורות שונים בקיבוץ לגבי חלוקת התמורה הצפויה.

הסכם גליל-ים נדון בוועדת 640, ועדת חריגים בראשות סון. בוועדה זו נדונו גם תוכנית פי גלילות, תוכנית כפר מלל, תוכנית הזרע ואחרות.