התחמקות נבחרי ציבור מתשלום חובות ארנונה ומים, כפי שנחשפה בשבוע שעבר בדו"ח הביקורת של משרד הפנים על הרשויות המקומיות לשנת 2003, תפשה את הכותרות. אבל הדו"ח חושף גילויים מקוממים לא פחות אודות התקשרויות לא תקינות עם קבלנים וספקים וניהול מפוקפק של נכסים.
להלן עיקרי הליקויים שנמצאו בהתקשרויות עם קבלנים, ספקים ונותני שרותים, ברכישת ציוד ובניהול נכסים:
על-פי הדו"ח, ב-30% מכלל הרשויות, 78 במספר, נמצאו מקרים בהם ביצעו עבודות, רכשו ציוד וקיבלו שרותים ללא פרסום מכרז כמתחייב מהוראות החוק. ב-20% מהרשויות, 53 במספר, נמצאו ליקויים בנהלי המכרזים. כמו כן, ב-12% מכלל הרשויות, 31 רשויות, נמצאו מקרים בהם בוצעה הגדלת חוזים או הארכת חוזים שלא כדין, לאחר תום תקופת החוזה, או ללא פרסום מכרז חדש.
ממצאים נוספים מגלים, כי ב-17% מכלל הרשויות, 44 במספר, נמצאו מקרים בהם רשות התקשרה ללא חוזה עם קבלנים, ספקים ונותני שירותים. ב-49% מכלל הרשויות, 130 במספר, נמצאו ליקויים שונים בהתקשרויות עם מבצעי עבודות, וב-27% מהרשויות, 71 במספר, נמצאו מקרים בהם החוזים שנחתמו על-ידי הרשות לא נסקרו או לא אושרו על-ידי יועציה המשפטיים.
באשר לניהול נכסים עולה מהדו"ח, כי 50% מכלל הרשויות, 131 במספר, לא ניהלו כנדרש פנקס זכויות במקרקעין. 89 רשויות, 34%, לא ניהלו כנדרש פנקס ציוד מטלטלין בני קיימא. 44 רשויות, 17%, לא ערכו ספירות מצאי כנדרש בהנחיות. 13 רשויות, שהם 5%, השכירו מקרקעין ומבנים לתקופה מעל 5 שנים ללא אישור שר הפנים. ב-66 רשויות, המהוות 25% מכלל הרשויות, נכסים הושכרו ללא הסכמים או על פי הסכמים שתוקפם פג.
עוד על פי הדו"ח: ב-28 רשויות, המהוות 11% מכלל הרשויות, הרשות לא חייבה בארנונה גופים ששכרו נכסים ממנה. ב-19 רשויות, 7% מכלל הרשויות, הרשות לא חייבה את שוכרי הנכסים ממנה בהוצאות כמתחייב על-פי הסכמי ההשכרה: חשמל, צריכת מים וכדומה. ב-53 רשויות, המהוות 20% מכלל הרשויות, הרשות הקצתה קרקעות ומבנים ללא תמורה או בתמורה סמלית, שלא על-פי הנהלים המחייבים.
היריעה קצרה מלפרט את כל רשימת הרשויות עם ניהול נכסים לקוי. עם זאת, יש מקום לציין את עיריית כרמיאל, בשל העובדה שהעומד בראשה הוא עדי אלדר, המכהן גם כיו"ר מרכז השלטון המקומי. עם פרסום הדו"ח, שחשף כי כרמיאל לא נקטה בהליכים הנדרשים לרישום בספרי האחוזה של הקרקעות שבחזקתה, וכן השכירה נכסים ללא חוזה שכירות תקף, הודיע אלדר, כי הוא מגנה את התופעה של נבחרי ציבור המתחמקים מתשלום ארנונה, וקרא לראשי הרשויות למלא אחר המלצות הביקורת ולתקן את הליקויים כל אחד בתחום הביקורת הרלוונטי לו. הליקויים שנמצאו בכרמיאל הם בחלקם ליקויים שחוזרים על עצמם והופיעו גם בעבר, בהם גם הליקויים בניהול הנכסים.
דו"ח הביקורת אומנם מפרט באופן סטטיסטי את הליקויים שנמצאו בכל רשות ורשות, אך הוא אינו מאפשר זיהוי של נכסים, קרקעות, מכרזים או של הגורמים המעורבים, ולכן הוא אינו עומד בדרישות השקיפות המלאה. משרד הפנים אומר: "לא ניתן לקבל את הדו"חות המפורטים הכוללים שמות ופרטים מזהים, אלא רק לאחר שנעשה שימוע למעורבים בליקוי זה או אחר".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.