מחירי הקרקעות ביפאן המשיכו לרדת ברמה הארצית בשנת 2004, זו השנה הארבע עשרה ברציפות, אבל ההאטה שנרשמה בקצב הירידה והתרחבות כיסי היציבות מלמדים כי שוק הנדל"ן היפאני, רדוף הצרות מאז קריסת הבועה בתחילת שנות ה-90, מתחיל אולי להתייצב.
מחירי הקרקע לבניה בממוצע כל-יפאני, נפלו בשנה שעברה ב-4.6%, בהשוואה ל-5.7% בשנת 2003, לפי הדו"ח הממשלתי השנתי שממצאיו פורסמו אתמול בטוקיו. מחירי קרקעות למסחר ירדו ב-5.6% בהשוואה ל-7.4% בשנה הקודמת.
הדו"ח מלמד כי מחירי הקרקע מתחילים להתייצב מחוץ לטוקיו, שבה המחירים בכמה שכונות יוקרתיות במיקום מרכזי רשמו אפילו עליה בשנים האחרונות.
בכמה חלקים של אוסאקה, העיר הגדולה ביותר במערב יפאן, עלו המחירים אשתקד לראשונה מזה למעלה מעשר שנים, וכן בכמה רבעי עסקים של קיוטו.
לדו"ח הנדל"ן הממשלתי מיוחס משקל חשוב במיוחד כיוון שהוא אחד ממעט הדוחות על מחירי קרקעות ביפאן, וכן בגלל הקשר ההדוק בין מחירי נכסי נדל"ן ובין הכלכלה היפאנית והמערכת הפיננסית שלה.
מבחינה זו ממשיך הדו"ח את השורה האחרונה של נתונים מעורבים לגבי השאלה האם הכלכלה היפאנית נעה לעבר צמיחה יציבה, לאחר עשור של נסיגה ודשדוש. הממשלה פרסמה באחרונה נתונים לפיהם ברבעון האחרון של שנת 2004 הכלכלה צמחה, ואילו נתונים אחרים מצביעים על ירידה במחירים לצרכן ובמכירות של המרכולים.
אם אכן יתחילו מחירי הנדל"ן לשנות כיוון ולעלות, הרבה חברות יפאניות המחזיקות בנתחים ענקיים של נכסי נדל"ן מובחרים ייצאו נשכרות מכך. כמוהן גם הבנקים, שלהרבה מן ההלוואות שהעניקו משמשות קרקעות כערובה.
"יציבות מחירי הקרקעות הולכת יד ביד עם סוף המצוקות התאגידיות והצרות של המערכת הפיננסית" , אומר כלכלן בכיר בחברת ניירות ערך מובילה בטוקיו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.