"התגברנו על האגו"

אירוע נדיר בקהילת האדריכלים: שני המשרדים הגדולים, יסקי-סיוון ומור אדריכלים, מתמזגים * המשרד הממוזג מכוון לחו"ל - משם מגיעה מחצית מהכנסתו, אך צופה שיפור גם במצב בארץ

שני משרדי האדריכלים מהגדולים בארץ, יסקי-סיוון ומור אדריכלים, התמזגו למשרד האדריכלים הגדול ביותר בארץ.

עמי מור הוא ממשיך דרכו של אביו יצחק מור, אשר הקים את המשרד היוקרתי בשנת 1950 ונחשב עד היום לאחד האדריכלים הבולטים והמשפיעים בארץ.

עמי מור סיים את לימודיו בטכניון ב-1982, והחל לעבוד במשרד של אביו. כעבור מספר שנים הוזמן ע"י מהנדס עיריית ת"א דאז, שמאי אסיף, ומונה לעמוד בראש צוות מזרח ת"א, לצד דני קייזר, שעמד בראש צוות מרכז ת"א, ודורון צפריר במערב העיר. כעבור 3 שנים בעירייה פרש מור והמשיך לעבוד במשרד של אביו.

עמי מור מנהל את המשרד קרוב ל-15 שנה, ונחשב לאחד האדריכלים הישראלים הראשונים שפרצו את מחסום העבודה עבור חברות זרות בחו"ל, וזאת החל משנת 1989.

רשימת הפרויקטים של המשרד כוללת את מפקדות חיל האוויר, ובכללן: עובדה, מצפה רימון, חצרים; משטרת ישראל - המטה בארצי ביפו; המגדל החדש של בנק דיסקונט; ביזנס פארק בהרצליה; שכונת רייספלד בקרית אונו; קניונים (חולון, בת ים, אבנת בפ"ת, רוטשילד בראשל"צ וקניון קרית אונו); כל המוסכים ואולמות התצוגה של צ'מפיון מוטורס; מרכזים מסחריים ובית החולים אסותא הנבנה בימים אלו ברמת החי"ל בת"א, וכן מגדלי ב.ס.ר ברמת-גן ובבני-ברק. בנוסף, למשרד פעילות עניפה בחו"ל, ב-14 מדינות - רובן במזרח אירופה.

אברהם יסקי נחשב בעיני רבים כאדריכל המוביל והמשפיע ביותר מאז הקמת המדינה. הוא אחראי לתכנונם של עשרות פרויקטים, ובמקביל עסק בפעילות ציבורית ואקדמאית. הוא לימד שנים רבות בטכניון, ובתחילת שנות ה-90 ייסד את ביה"ס לאדריכלות באוניברסיטת ת"א. כיהן כיו"ר אגודת האדריכלים ונשיא לשכת האדריכלים והמהנדסים, וכחבר במועצת העיר ת"א.

דור ההמשך במשרד יסקי הוא ד"ר יעקב יסקי, בוגר תואר ראשון במתמטיקה, תואר שני בתכנון ערים מאוניברסיטת ת"א, ותואר שלישי מבי"ס לאדריכלות בארה"ב.

שמו של יסקי קשור בפרויקטים רבים: הנהלת בנק הפועלים ביהודה הלוי בת"א; משרד הביטחון בקריה; בית IBM בת"א ובקרית אריה בפ"ת; בית עוז במתחם הבורסה בר"ג; קניונים (רמת אביב, מלחה שבירושלים, השרון בנתניה וקניון הנגב); מגדל האופרה בטיילת של ת"א; בית האוקיאנוס בהרצליה פיתוח; מגדלי צמרת בת"א; פרויקט YOO של חבס; סביוני רמת אביב; הספריה הלאומית בגבעת רם ירושלים; קמפוס אוניברסיטת בן-גוריון; אוניברסיטת ת"א; כיכר רבין; בתי החולים לוינשטיין ברעננה, הרצפלד בגדרה ויוספטל באילת; שכונת גילה בירושלים ושער העיר בהרצליה; מגדלי עזריאלי בת"א.

משרדו של יסקי החל לפעול בחו"ל משנת 1998, באנגליה ובמזרח אירופה.

גלובס: איך ומתי רעיון המיזוג רקם עור וגידים?

עמי מור: "לאורך השנים שררה בין שני המשרדים תחרות, אשר בצידה תמיד היתה הערכה רבה ופירגון הדדי. בשיחת חולין שניהלתי לפני כשנה עם אברהם יסקי אודות קצב ההתפתחות העבודות בחו"ל, העלינו את הרעיון, וכיום הבשילו התנאים ליישמו.

"בניגוד למשרדי עורכי דיו או רואי חשבון, לא תראה באף מקום בעולם מיזוג של שני משרדי אדריכלים גדולים. הסיבה לכך היא, שמקצוע האדריכלות הוא מקצוע מוטה אגו. לשמחתי, הצלחנו להתגבר על מכשול זה".

- מה היו הסיבות למיזוג?

קובי יסקי: "המיתון בארץ הביא להחרפת התחרות בענף ולצמצום צבר העבודות. שני המשרדים נחשבים למובילים בענף, והרעיון הוא להרחיב את ראש הפירמידה - ליצור יותר קשרים ולהעסיק מומחים לכל תחום התמקצעות. בכוונתנו להגדיל את פורטפוליו העבודות בארץ, ואף להתרחב לאירופה.

"כיום, יחדיו, יש לנו חוזי ביצוע לעשר השנים הקרובות. המשרד יעבוד על-פי שיטה של ראשי צוותים בעלי רמה גבוהה בניהול ותכנון. אצלנו העבודה לא תיעשה ע"י מתמחים, הרי אנו מדברים על עבודות מעל 10,000 מ"ר".

- מהי ההתמחות שלכם באירופה?

מור: "אני עובד באירופה כ-15 שנים, והצלחתי ליצור למשרד מוניטין טוב במדינות שבהן עבדתי. ליזם הישראלי נוח לעבוד עם אדריכל מהארץ, וכמובן שאנו עובדים בשיתוף פעולה עם אדריכלים מקומיים. קצב ההתפתחות במדינות אירופה הביא לעלייה דרסטית בהיקף העבודה שלנו: 50% מההכנסות שלנו כיום מקורן בחו"ל, ולא מן הנמנע שבעתיד הקרוב נקים סניף אירופאי".

- המשרד הממוזג יהיה מוטה חו"ל?

"נמשיך להרחיב את צבר העבודות בארץ. אני אופטימי בכל הקשור לשנים הבאות בישראל: בכל העולם קצב גידול האוכלוסיה נמצא במגמת ירידה, ובישראל הוא בעלייה. אני מאמין שבתוך שנתיים-שלוש מלאי המשרדים הפנוי יאוכלס, ונראה פרויקטים חדשים. כאשר כלכלת ישראל צומחת ב-2%-3%, מטרופולין ת"א דורש 100-130 אלף מ"ר משרדים.

"אני אופטימי גם בתחום המגורים. כיום קיימים ביקושים כבושים שחייבים לפרוץ. אני לא מכיר הרבה זוגות שמוכנים לחיות עם ההורים לנצח, מה עוד שכיום הריבית למשכנתאות נמוכה מתמיד".

גלובס: איך תיקבע חלוקות התפקידים במשרד החדש?

מור: "אני אשמש כמנכ"ל ודירקטור. יעקב ישמש כמנהל אגף תב"ע ויו"ר דירקטוריון. יוסי סיון יתפקד כמנהל המקצועי, ואמיר אנגל כמנהל העסקי".