כמה חודשים של שקט, ובירושלים, כך נראו הדברים בוועידת ירושלים, יש משב קל של אופטימיות. אחרת איך אפשר להסביר, שמפעל הגיחון מגייס בקלות 80 מיליון שקל ממוסדיים, בלי מדרוג ובלי חתמים, לטיפול בשפכי מרכז העיר. אפריקה-ישראל מפסידה בחלק מהפרויקטים, אבל לב לבייב מכריז על בנייית 200 דירות יוקרה (בין רח' הנביאים-יפו-ולנברג). משרד האוצר ייתן את הסיוע ל-5 שנים בגובה כ-300 מיליון שקל. הושלמו עבודות התשתית לקראת תחילת הנחת פסי הרכבת הקלה. אפילו קו הרכבת המשודרג והאיטי הוא בשורה קטנה. המנגנון העירוני דבק בתוכנית נכונה בעיקרה, של טיפול שורש במרכז העיר.
מבין היזמים הפועלים בירושלים, בולט לאחרונה בעל השליטה ברסקו-ישרס, שלמה איזנברג. בתחום המניב הוא מחזיק בגן הטכנולוגי במלחה 60 אלף מ"ר, הר חוצבים - 30 אלף מ"ר, גבעת רם - זכויות בנייה ל-65 אלף מ"ר. בתחום המגורים יש לו 150 דירות בחוצות רסקו במתחם אלנבי; תחילת פרויקט 60 יח"ד במושבה הגרמנית; תוכנית פינוי-בינוי במרכז רסקו הישן בקרית יובל, ל-250 יח"ד ו-5,000 מ"ר מסחרי; 150 דירות ברח' הרצל בשותפות שווה עם אפריקה-ישראל; 80 יח"ד ברחביה.
מעל הכל, איזנברג יוצק עכשיו את החניונים בפרויקט כתר דוד (ימקא), 250 דירות פאר במיקום מרהיב. בערך 50 מתוך 65 דירות שהוצעו נמכרו במהירות מפתיעה, רובן ככולן ליהודים תושבי חוץ (דווח כאן לפני שבועיים בטעות על רוכש מאפגניסטן, ולאמיתו של דבר מדובר ביהודי מפאקיסטן).
העניינים בירושלים יגעים זמן רב ובעיקר בשנות האינתיפאדה, אבל איזנברג, אולי דווקא כיהודי דתי המבין יותר מכולנו מהי עוצמת המותג הקרוי ירושלים, מתעקש על פרויקטים במתחם היוקרתי של העיר, רחביה, טלביה, המושבה הגרמנית בואכה לחומה.
איזנברג מלא מחמאות למהנדס העיר אורי שטרית, למנכ"ל איתן מאיר ולבכירי העיריה עזרי לוי ואסף ויטמן, ומדגיש: "אני לא מזלזל בחישוב הכלכלי, אבל עצם העובדה שאני נמצא בירושלים כל הזמן ואחרים לא, זה סימן שהשיקול שלי גם אחר. בירושלים בונים מאהבה או שלא בונים בכלל. בירושלים אתה מרגיש שאתה נוגע במשהו נצחי, לעומת הזמניות במקומות האחרים".
איך ניתן להסביר שאתה מוכר ב-8,000 ד' למ"ר בימק"א?
איזנברג: "לאחרונה הבשילו כמה תהליכים. ראשית, באירופה, ביהדות צרפת, בלגיה וגם קצת אנגליה, מרגישים צורך קיומי ביצירת מאחז בישראל, ומדובר בדור צעיר יחסית. אחזקת דירה בירושלים היא סמל סטאטוס בחוגים יהודיים בעולם. שנית, ליהודים יש חלק חשוב בתחושת העושר של העשור האחרון בעולם המערבי, בהיי-טק, בנדל"ן ובפיננסים, ויש הרבה יהודים צעירים בעולם, שעבורם לקנות דירה בירושלים בשני מיליון דולר זה שום דבר. וכמובן, התחזקות האירו".
- מבחינה אורבנית יש בימק"א סכנה של פרויקט עם אור בחלונות רק חודש בשנה, כמו בממילא.
איזנברג: "נכון שיש סכנות של עיר רפאים כמו בממילא, אבל הפרויקט הזה מצוי בתוך מרקם עירוני, יהיו בו גם משרדים, גם 2,000 מ"ר מסחרי וגם מרכז ספורט, ובדירות הללו יגור גם האחיין שלומד באוניברסיטה, כך שתהיה בו פעילות כל הזמן והוא יהיה פרויקט חי".
כמה עצוב לחשוב, שאת כל האופטימיות הזו יכול להרוס איש אחד עם פצצה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.