תשורה לשמעון: מועצת מקרקעי ישראל איחדה סיום חוזי החכירה של יכין-חק"ל

יוכל לשנות את ייעוד הקרקע בלי להשיבה למינהל ולהרוויח על-פי הערכה מאות מיליוני דולרים

מועצת מקרקעי ישראל איחדה אתמול (ד') את מועדי סיום חוזי החכירה של יכין-חק"ל בבעלות סמי שמעון, בתנאים המקוריים, עד 2010. ב-2010 יוכל שמעון לבקש הארכה נוספת אך על-פי התנאים שיהיו קיימים באותה עת.

משמעות ההחלטה היא שהמדינה מאפשרת לשמעון עוד 5 שנים בהם הוא יוכל לבצע שינויי הייעוד של כמחצית הקרקעות, בלי להשיבן למדינה, הפיכת קרקע חקלאית לנדל"ן. על-פי החוזים, על 6,000 דונם קרקע חקלאית חלה חובת השבה למינהל בעת שינוי ייעוד ויכין-חק"ל תקבל פיצוי חקלאי בלבד. על יתר השטח אין חובת השבה ושמעון יכול לשנות הייעוד ולהיות יזם הבנייה.

בעקבות התנגדות חלק מנציגי הקק"ל במועצה, ועדת הביקורת, בראשות נחום איצקוביץ, תקים ועדה שתדון בהשתלשלות הפרשה.

לדברי יו"ר קק"ל, יחיאל לקט, הוועדה תבדוק באיזו סמכות ניתנו הבטחות שונות לשמעון, והאם הייתה בכך חריגה מהכללים.

המתנגדים להארכה טענו, כי מצד אחד מאיים שמעון בפנייה לבית המשפט, אם לא יאושר לו שינוי הייעוד לבנייה על-פי ההבטחות, ובמקביל המועצה מאשרת לו הסכם חכירה לשנים נוספות. לדברי לקט, מדובר בשערורייה, שכן מצד אחד המדינה מעניקה לשמעון ארכה, מצד שני אינה דורשת ממנו לא לתבוע אותה.

טענה נוספת היתה נגד איחוד החוזים. לדעת המתנגדים להחלטה, נוצר תקדים מסוכן, שכן עתה יבואו חברות נוספות שיש להן סוגים שונים של חוזים עם המינהל, ותוקף שונה לחוזים אלה, וגם הם יבקשו האחדה, על-פי התאריך המאוחר.

עוד טוענים המתנגדים, שלא רק שהמינהל האריך ליכין-חק"ל את חוזה החכירה, אלא שבהחלטה 969, שהתקבלה במאי 2004, הבטיחה המועצה לשמעון את שינוי הייעוד.

על-פי הטענה, החלטה 969 קובעת שאם בידי חברת עיבוד, קרקע שלא נקבע לגביה במפורש שהיא תוחזר למינהל, רשאי המינהל לאפשר לחברה לנצל את הקרקע בייעודה החדש, תוך היוון של 91%.

יכין-חק"ל חוכרת מהמינהל 12,850 דונם קרקע חקלאית במקומות שונים, ובהם שטחים רבים במרכז הארץ שערכם הנדל"ני רב, בהתאם לחוזים שונים שנחתמו במהלך השנים. תוקפם של חלק מהחוזים פג ואילו חוזים אחרים עדיין בתוקף.

שמעון ביקש לבצע שינוי ייעוד לבנייה על חלק מהקרקעות, בהסתמך על הבטחה שניתנה לו לדבריו, על-ידי רה"מ, אריאל שרון, שהיה יו"ר מועצת מקרקעי ישראל, ועל-ידי הנהלת המינהל דאז. במקביל טען שמעון שהובטח לו המשך הסכם חכירה עם תום המועדים הנוכחיים.

ב-2002 ביקש שמעון להאריך את חוזי החכירה, אך גם ביקש להנפיק את החברה וביקש לדעת מה תוקפם של החוזים שבידיו. בתגובה אמרה היועצת המשפטית של המינהל, רחל זכאי, כי אין לראות בהבטחות שרון והמינהל הבטחה שילטונית.

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, פרסם מכתב ובו טען שאין לקבל את ההבטחות של שרון ושל הנהלת המינהל, שכן ניתנו ללא סמכות. מזוז השאיר בידי המועצה את ההחלטה האם להמשיך את הסכם החכירה.